Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '19

 
Kategori
Deneme
 

Ahtapotlar

Ahtapotlar hakkında sizler için ilginç bilgileri araştırdım, sağlık mutluluk dileklerimle.

NAHİDE ÇELEBİ

Ahtapotlar denizlerdeki muhteşem canlılardan biridir, Ahtapotların vücutlarında hiç kemik bulunmamaktadır. Kafasına bağlı olarak 8 adet kol vardır. Diledikleri rengi ve dokuyu taklit edebilmektedirler. Aslında son derece acayip bir canlı ve tıpkı uzaylı varlıklar gibiler.  

Ahtapotlarda 3 kalp bulunur.  8 kolunun her birinde 250 adet vantuz yer alır. Vücut dokularını ve renklerini bulundukları çevreye adapte edebilirler. Bu özelliklerini hem avlanmak hem de saldırganlardan korunmak için kullanmaktadır.  Çok daha ilginç şekilde avcıları korkutmak amacıyla tehlikeli deniz canlılarını taklit etme özellikleri vardır. Ahtapotların bazıları deniz yılanı, aslan balığı, vatoz veya denizanasını taklit edebilirler.  Uzakdoğu mutfağında özellikle Kore gibi ülkelerde, restoranlarda canlı canlı müşterilere servis edilmektedir. Ahtapotlar,  zeki olmalarına örnek olarak; bir kavanozun içine koyulduğunda kavanozun kapağını çevirerek açabilmelerini veya oldukça karmaşık labirentlerden rahatlıkla çıkabilmelerini söyleyebiliriz. 

Ahtapotların öğrenme yetileri ile ilgili çok güçlü kanıtlar bulunmaktadır. Ayrıca; birçok deniz canlısında bulunmayan kısa süreli ve uzun süreli hafızaları vardır.  

Ahtapotların kemikleri yoktur, ancak vücutlarındaki tek sert doku papağanların gagasını andıran dişleridir. Çok esnek canlılardır. Boyutları her ne olursa olsun 1 cm çapındaki deliklerden ve borulardan kolayca geçebilirler.  

Mavi halkalı ahtapotlar, dünyanın en zehirli canlılarından biridir. Bunun yanı sıra deniz canlıları içinde en zehirlisi mavi halkalı ahtapotlardır. Bir tek ısırıkla yetişkin bir insanı öldürebilecek zehir enjekte etmektedir. Ayrıca zehrin bulunmuş olan bir panzehiri de bulunmamaktadır.

Ahtapotların erkek olanları çiftleşme gerçekleştirdikten birkaç hafta içinde ölmektedirler. Dişi olan ahtapotlar, bir seferde toplam 150 bin yumurta bırakabilmektedir. Dişi ahtapotlar yumurtlama yaptıktan sonra yavrular yumurtalarından çıkana dek yaklaşık 3 ay kadar yumurtaların yanından ayrılmazlar. Bu nedenle yavrular yumurtalarından çıkmaya başladıklarında dişi ahtapotlar açlıktan ölmek üzere veya ölmüş olmaktadırlar.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..