Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '07

 
Kategori
Sağlık
 

Aids

Bu hafta BİZ TV deki Bir Nefes Sıhhat programımda AİDS ile Mücadele Derneği Başkanı Prof.Dr. Melahat OKUYAN konuğumdu. Yıllarını mesleğine admış ve emeklilik sonrası hayatını insanları AİDS gibi bir hastalıktan korumak için bilgilendirmeye karar vermiş bir bilim insanı. Bakın neler konuştuk programda...
Herkes AIDS hastalığını ciddi olarak algılamalı, korkmadan bilgilenerek bilimsel yöntemlerle ve kendi iradeleriyle önlem almalıdırlar.

Cinsel ilişki dışındaki günlük yaşam ortamında AIDS bulaşının olmayacağını öğrenci, öğretmen ve ailelerin öğrenmesi önem taşımaktadır. Böylece gerek okulda gerekse okul dışında karşılaşabileceğimiz HIV (+) (Taşıyıcı) bireylere kötü davranmadan, onları dışlamadan, afişe etmeden arkadaşlığımızı sürdürebileceğimiz öğretilmelidir. Avrupa’daki genel nüfus içinde gençliğin oranı Türkiye’ deki gençliğin oranına göre çok düşük olmasına rağmen AIDS yaygınlığı gençler arasındaki ciddi boyutlardadır. Türkiye’de genç nüfusun ne kadar fazla olduğu düşünüldüğünde karşımızdaki tehlikenin ne denli büyük olduğu ve önlemlerinin de ivedilikle alınması gerektiği görülmektedir. AIDS’ in kuluçka süresinin birkaç ayla, on sene kadar uzun bir zaman dilimini kapsaması nedeniyle çoğu kez kendilerinin taşıyıcı olduğunun farkında olmayan bireyler bilmeyerek enfeksiyonu yaymaktadır. Bu nedenle gençlerimizin kendi sağlıklarını risk altına atmayan cinsel hayata hazırlanmaları zorunludur.

Ülkemizde AIDS ile mücadele etmek için kurulan ilk dernek AIDS ile Mücadele Derneğidir(1991). 1993 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına dernek olarak onaylanmıştır. Genel Merkez İzmir’dedir. Birçok gönüllü çalışan vardır.
AIDS HAKKINDA BUNLARI BİLİYORMUSUNUZ?

AIDS tehlikelidir, aşısı yoktur!
Öldürür, kesin tedavisi yoktur!
Sınır tanımaz; IRK, CİNS, YAŞ ayrımı yapmaz!

AIDS ÜÇ ÖNEMLİ YOL İLE BULAŞIR

AIDS hastası veya virusu taşıyan kişi ile cinsel ilişki,
Enfekte kişinin kan veya kan ürünlerinin verilmesi, organ nakli, sperm nakli, enfekte kişilerle ortak enjektör kullanımı (uyuşturucu kullananlar), virüslü kanla bulaşık aletlerin sağlam kişilerde kullanılması (özellikle diyaliz servislerinin çok dikkatli olması gerekir), AIDS’ li anneden bebeğe; hamilelik sırasında döl yatağı yoluyla,
doğum sırasında vajinal sıvılarla, doğumdan sonra anne sütüyle geçebilir. Kendinden şüphe eden anne adayı test yaptırıp gebeliği sona erdirmeli veya hamile kalmamaya özen göstermeli, “kondom” kullanımı devreye girmelidir.

Tükürük ve gözyaşında çok az virus bulunduğu, bunlarla bulaşma görülmediği bildirilmiştir. Ancak tükürükte kan da varsa bulaşma olasılığı vardır. Sineğin tükürüğü virus üretmez, aksine virusun öldürücü etkisi vardır. İnsan tükürüğü de virusu öldürücü etkidedir. Özetle kan, yara akıntısı, kadın ve erkeğin cinsel organ salgıları ve organları virus içerir

AIDS’ E NASIL TANI KONULUR

Kan muayenesiyle, viruse karşı vücudun oluşturduğu bağışık maddeler aranır. Kanda bağışık madde varsa virus da var demektir. Kuşkulu ilişki veya kan bulaşmasından en az 2 ay geçmeden kan muayenesi sonuç vermez. 3. ve 6. aylarda kan muayenesi sonucu HIV yönünden olumsuz ise, virus % 95 bulaşmamıştır.

AIDS’i DÜŞÜNDÜREN BELİRTİLER

Erişkinlerde

Vücut ağırlığının %10’undan fazla kayıp,
Bir aydan fazla süren kronik ishal,
Bir aydan fazla süren ateş,
Kanamanın durmaması,
Bir aydan fazla kronik öksürük,
Genel kaşıntı,
Tekrarlayan zona,
Kronik generalize herpes (uçuk),
Ağızda kandidiazis (mantar),
Bezlerin şişmesi (özellikle boyunda),
Hatırlama eksiklği,
Sinir uçlarının tahribi,
Kırmızı lekelerin görülmesi şeklindedir,
Herhangi bir hastalıkta tedaviye cevap vermemesi.
AIDS VİRUSU İLE ENFEKTE KİŞİ HERHANGİ BİR BELİRTİ GÖSTERMEYİP SAĞLIKLI GÖRÜLEBİLİR,
FAKAT BAŞKALARINA BULAŞTIRIR !!!

www.aids.org.tr adresinden derneğe ulaşabilirsiniz ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Sağlıklı günler...

 
Toplam blog
: 21
: 1643
Kayıt tarihi
: 19.10.07
 
 

İzmir 1975 doğumluyum. Dokuz Eylül Üniversitesi buca eğitim fak. biyoloji öğretmenliği mezunuyum...