Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '18

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Aile Bağları

Aile Bağları
 

Öncelikle bir bireyin aile bağlarının kuvvetli olup olamacağına kaderi karar verir. Nasıl bir aile de yaşadığı, büyüdüğü ve o aileden neler gördüğü devamında yaşayacağı hayatı ve kuracağı her ilişkiyi etkileyecektir. Karar verebilmeye başladığı nokta da karakteri şekillenecek kaderinin yönünü değiştirmeye başlayacaktır.

Bireyin bağlı olduğu ailenin iç düzeni ve huzuru bireyin kendi düzenini ve huzurunu oluşturmasındaki en önemli etkendir. Bi çocuk düşünün ve iki ayrı senaryo yazalım. Bakalım hangisi ne şartlarda ve ne tür baplar ile ilişkiler kuruyor olacak. Çocuk doğduğu günden yetişkinliğe adım atacağı güne kadar etrafında olup bitenleri örnek alır. Anne babasının mutlu ve huzurlu bir tablo içinde anlayış göstergesini temel alarak bir hayat sürdüklerini, çocuklarını birey olarak görüp onunda fikirleri olabileceğini ve bu fikirler oluşurken ebeveynlerin en önemli örnek kaynağı olduğunun farkıında olup en berrak şekilde yönlendirmeler yaptıklarını düşünün. Bir de huzursuz ve mutluluğun az çok yüzünü gösterdiği bir ailede, çocuklarını birey olarak görmeden hatta kendi huzursuzluklarından sebep belki de çocuklarını hiç göremediklerini ve bu çocuğun kendi dünyasındaki yönlendirmelerin bir türlü yolunu bulamadığını düşünün. Sizce hangisi daha doğru bağlar ile ilişkiler kuracaktır?

İstisnalar tabi ki bu durumda da kaideyi bozmayacaktır. Ama bu iki farkı senaryoya dahil olan çocuk kümelerinde keyifli aileye ait olan çocuğun daha sakin ve kararlı olduğunu, keyifsiz aileye ait olan çocuğunda daha hırçın ve karasız hatta güvensiz büyüdüğünü görebilmek için hayatın içinden bir çok örnek ile karşılaşabiliriz. Belli bir nokta da çocuğun kardeş algısını aynı evin içerisinde büyüyeceği kardeş, ağebey ya da abladan görecekleri ile öğreneceğini de unutmamak gerekir.

Aile bağları bir aile de ne kadar güçlü ve saygı temelli ise çocuklar ilişkilerinde o kadar sakin ve karşılıklı saygı\anlayış olgusunu baz alıyorlar. Yetişkinliğe adım atan her çocuk ilk kuracağı ilişki de sınavını vermeye başlayacaktır. ‘’ Ama benim ailemde böyle oluyor, annem hep bu gibi durumlarda böyle davranır, babam bana hep bize laf gelmesin ‘’ gibi cümleler kurarak adım atmaya başlayacağı nokta da çocukların karakterlerini şekilendirmeye fırsatları kalmayacaktır. Onlara ‘’ bunun için sen karar verebilirsin, biz böyle düşündük ama senin fikrini de almak isteriz, babanın düşüncesini tabi ki göz önünde bulundur ama senin içinden ne yapmak geliyor ‘’ gibi cümleler kurarak onları kendi hayatlarını kurarken doğru yönlenmeler yapmaya hazırlayabilirsiniz.

Çocuk, ailenin ya da aileye üye olan hiç kimsenin kendine özgü şekillendireceği bir olgu değildir. Çocuk, ailelerin bu dünyaya hazırlayacağı ve doğru hazırlamak, kendilerini bir yere ait hissedebilmeleri için çocukluktan itibaren birey olarak sayıldıklarını hissettikleri birer varlıktır. En kıymetli varlıklarınızın kıymetini bilerek onlara kendi hayatlarında fikirleri ile huzurlu yaşamanın yollarını öğretin.

 
Toplam blog
: 99
: 120
Kayıt tarihi
: 30.03.18
 
 

Merhaba :) Herkesin yazmaya olan isteği ve hayranlığı ile burada buluşabiliyor olmasından çok büy..