Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Aile bütçemi rahatlatan ipuçları

Bu yazımdaki önerileri takip ederek ayda 200-450TL ya da daha fazla tasarruf yapmanız mümkün.

Dün “Bebek Büyütürken Bütçemi Nasıl Koruyorum?” konusunda yazmıştım. Sizin de gördüğünüz gibi, Can’ı büyütürken uyguladığımız bazı basit ipuçlarından yola çıkarak, ayda 150-250TL tasarruf yapabilirsiniz. Bunlar “kavanoz mamasını evde hazırlamak” gibi sadece bebek odaklı ve her ay süreklilik gösteren çözümler. Giysileri ve bebek eşyalarını paylaşmak, oyuncakları evde beraberce yapmak gibi önerileri de dikkate alırsanız yıllık bazda binlerce liraya ulaşan tasarruf yapmak mümkün. aile bütçesini korumak

Arkadaşlarımdan bazıları, bebek yetiştirmekten bağımsız olarak, genel aile bütçesine yardımcı olacak ipuçlarım olup olmadığını sordu. Aklımdakileri internetten bilgilerle birleştirerek yazıyorum:

Beslenme

  • Evden yemek götürün. İşyerinde çalışıyorsanız yemeklerinizi evden götürün. 1 kişinin dışarıda yemeğe vereceği günde 10-15TL, ayda 300-450TL eder. Evde yemek yapmanın maliyeti %50 düşük olsa ayda 150-225TL tasarruf eder.
  • Ev ekmeği. Çok ekmek tüketiyorsanız evde ekmek yapmayı deneyebilirsiniz. Ev ekmekleri piyasa ekmeklerine göre daha sağlıklıdır ve daha tok tutacağı için daha yavaş tükenir.
  • Kafanıza göre değil, ucuzluğa göre. Yemek yaparken yemek kitabında ne varsa ya da aklınıza ne eserse ona göre malzeme almak yerine, markette ucuzlukta (çoğunlukla da mevsiminde) olan ürünlere göre hareket edin.

Temizlik

  • Temizlikte doğal seçenekleri kullanın. Karbonat ve sirke ev temizliğinde pek çok alanda mucizeler yaratır. Üstelik çevre dostu olan bunun gibi pek çok öneri internette bolca yer alıyor.
  • Evde çamaşır deterjanı. Malzemeler :1 kalıp parfümsüz bitkisel sabun, 1 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat ), 1 bardak boraks Yapılışı: Sabunu ufak parçalara ayırdıktan sonra mutfak robotunda ufalıyın. Ufalanmış sabunu, çamaşır sodası ve boraksla karıştırın. Daha sonra tercihe göre yaklaşık 20 damla bitki yağı ekleyip (lavanta, melisa, yasemin, zambak, limon, portakal, mandalina yağı gibi yağlar olabilir) çatalla iyice karıştırın. Karışımı kapaklı, plastik bir kapta saklayın. Kullanım: Bu karışımdan çamaşırın miktarına ve suyun kireçlilik durumuna göre 1-2 veya 3-4 yemek kaşığı tül bir kesenin ya da naylon bir çorabın içine koyup çamaşır makinasının içine yerleştirin. Makinanın deterjan gözüne  koymayın. Makina almıyor. Uyarılar: Sodyum karbonata (çamaşır sodası) çıplak elle dokunmayın ve alüminyum kaplarla temas ettirmeyin. Yumuşatıcı olarak da, yumuşatıcı gözüne 3-4 yemek kaşığı elma sirkesi kullanın. Çamaşır deterjanını evde yapmanın maliyeti mağazadan alınan deterjanlara göre %50 daha ucuz.. Ortalama 20TL olan 5kg.lık bir deterjanda 10TL kar edersiniz. Yumuşatıcıyı sirke ile değiştirmekse %60 kar sağlıyor. Ortalama 5TL olan 2 kg.lık yumuşatıcıda 3 TL kar edersiniz.

Faturalar

  • Su israfından kaçının. Bulaşıkları elde yıkıyorsanız akan suda değil bir tasın içine doldurduğunuz suda sabunlayın. Banyo küvetini doldurarak yıkanma yerine kısa bir duşu tercih edin. Tuvalet rezervuarınızın içine dolu bir pet şişe koyarak, rezervuarın su hacmini azaltın ve böylece her sifon çektiğinizde belli bir miktar suyun boşa gitmesini engelleyin.
  • Enerji tasarruflu ürünler. Evdeki eşyaları gözden geçirip enerji tasarruflu olanlarla değiştirin. En basidi tasarruflu ampullerle başlamak. Tasaruflu ampüller, normal ampullere göre biraz daha pahalı olmakla beraber, elektirik faturanızda %30-80 azalma yaparlar. Ortalama elektrik faturasının 50TL ve bunun ampullere harcanan kısmının 10TL olduğu düşünülürse ayda 3-8TL yapar. (Uyarılar: UV riskine karşı tasarruflu ampulleri vücuttan belli bir uzaklıkta tutmalı ve civa içermeleri nedeniyle kırılması halinde tenle temas etmeden temizlemeli.)
  • İçimizdeki kuaför. Elim makas işlerine yatkın. Kocamın saçı ise bildiğiniz kısa erkek modeli. Siz de kocanız ve ufak çocuklarınızı kuaföre götürmek yerine, 40-50TL’lik bir saç kesme makinasına yatırım yapabilirsiniz. Makina kendini birkaç ayda amorte eder. Siz de  ayda 10-30TL tasarruf yaparsınız. Aynı konu evde saç boyamak için de geçerli. Saç boyaları 8-15TL arasında değişirken, dışarıda boyatmak kuaförüne göre 30-200TL. Evde boyayarak ayda 22-185TL tasarruf mümkün.

Kültür Eğlence

  • Halk günleri. Sinema ve tiyatro gibi kültür faaliyetlerinde halk günlerini takip edin. Sinemada halk günleri: İstanbul Avrupa, İstanbul Anadolu, Ankara, İzmir. Halk günlerinde ortalama 10TL olan bilet fiyatı %20 indirimle 8TL’ye iner. Ayda 1 kere sinemaya giden 4 kişilik bir aile için 8TL tasarruf. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının indirim günü perşembedir.

Alışveriş Teknikleri

  • İndirimler. Kuponları, indirimleri, firmaların promosyon eklerini takip edin. İndirimdeki ürünler şeker, un, bebek bezi gibi her zaman kullanacağınız ve kolay bozulmayan ürünlerse alın, stoklayın. Hiçbirşey kaybetmezsiniz. Yurtdışında büyük bir sektör olan kupon sektörü Türkiye’ye de yavaş yavaş yerleşmeye başladı. KuponNow ve Kuponly‘e göz atın. Dergi meraklısıysanız 444Dergi‘yi inceleyin.
  • Email listeleri. Her zaman alışveriş yaptığınız firmaların email listelerine üye olun.
  • İndirim marketleri.Dia, Şok gibi indirim marketleri hem ucuz hem de bazı ürünleri gerçekten kaliteli.
  • Market markaları. Markette alışveriş yaparken, un, şeker, yağ gibi firmadan firmaya çok da değişmeyen ürünlerde marketin kendi ürettiği markasını seçin. %20-30 kar edersiniz. Örneğin 1 litre ayçiçek yağında Migros marka 4,2TL, Kırlangıç marka 5,95TL
  • Ödeme şekilleri. Alışveriş yaptığınız kredi kartlarını harcadıkça para kazandıran programları olanlardan seçin. Aslında mümkünse kredi kartı da kullanmayın. Cebinizdeki para kadar nakit alışveriş yapın.
  • Fırsat siteleri.Şehir fırsatı, Markafoni, Birlikte Alalım gibi üyelerine yüksek oranda indirimler sunan fırsat sitelerine üye olun. Bu arada fırsatların cazibesine kapılıp gereksiz harcama yapmayın. Sadece zaten alacağınız ürünlerde/hizmetlerdeki fırsatları değerlendirin.
  • Sezon dışı alışveriş. Montları yazın, bikinileri kışın alın.
  • İkinci el satın alın. Dışa giyilen giysiler, kitap, dergi, mobilya bunun için iyi bir seçim olabilir. İkinci Elim gibi sitelerden  başlayabilirsiniz.
  • Karşılaştırın. Özellikle büyük alışverişlerinizi yaparken ürünlerde fiyat karşılaştırması yapan Ak Akçe gibi sitelerden faydalanın.
  • Liste yapın. Bunun önemini ne kadar vurgulasam az. Market alışverişine çıkmadan önce yazılı bir listenizin olması gereksiz alışverişi gerçekten önlüyor.

Sizin de aile bütçesine katkısı olduğunu düşündüğünüz önerileriniz varsa beklerim. 

Sevgiler,

 

Tanla
Diger yazilarim için>> http://www.bebekveben.com
Facebook>> Bebek ve Ben http://www.facebook.com/pages/Bebek-ve-Ben/156814961053785
Twitter>> Bebek_ve_Ben http://twitter.com/Bebek_ve_Ben
 

 

 
Toplam blog
: 143
: 7266
Kayıt tarihi
: 19.09.11
 
 

Merhabalar! Adım Tanla. Dijital tasarımcıyım. Eşim Kuzey ve küçük oğlum Can'la beraber dünyayı ke..