Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '14

 
Kategori
Aile
 

Aile danışmanlığı sertifika programında ebe - hemşire ayrılığı

Aile danışmanlığı sertifika programında ebe - hemşire ayrılığı
 

Aile Danışmanlığı


"Aile Danışmanlığı Sertifika Programı, " Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca 4 Eylül 2012 ve 28401 sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanan “…Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği” doğrultusunda toplam 450 saatlik eğitim programı alan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Psikoloji Tıp, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Hemşirelik ve Çocuk Gelişimi mezunları profesyonel "Aile Danışmanları" olarak yetiştirilmektedir. Yönetmelikte hemşirelere yer verilirken Ebelere yer verilmemesi haksızlıktır. Çeşitli mağduriyetlere de neden olabilecektir. Bu konuda dava açan ebelerin haklarını alacağına şüphe yok.

Ebeler görevleri gereği gebe takibi, 16-49 yaş kadın danışmanlık ve takibi, doğum öncesi korunma ve aile planlaması, doğum sonrası emzirme, çocuk gelişiminin takibi gibi birçok konuda zaten ailelere danışmanlık yapmaktaydılar. Buna rağmen Aile danışmanlığı yönetmeliğinde Hemşirelere yer verilirken ebelere yer verilmemesini bir unutkanlık olarak değerlendiriyorum.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’na (SHÇEK) KPSS ile Hemşire alımı yapılırken adaylarda aranan nitelikler ve pozisyonlar içinde  yer alan özel şartlarda ‘en az Ortaöğretim kurumlarının Hemşirelik veya Ebelik-Hemşirelik alanlarından birinden mezun olmak’ şartı var. Yani Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’na Hemşire ataması yaparken Ebelik mezunlarını da Hemşire olarak kabul ediyor ve atıyor. Buradan yola çıkarak SHÇEK’in ebelik mezunlarını zaten Hemşire olarak kabul ettiğini belirtebiliriz. Bu durumun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca 4 Eylül 2012 ve 28401 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan “…Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği’ne yansımamış olmasının nedeni unutkanlık olabilir. Veya bilmediğimiz başka bir neden varsa bakanlığın bu durumu mutlaka açıklaması gerekmektedir.

Hemşirelere tanınan hakkın kendilerine tanınmamasını mahkemeye taşıyan Ebeler de bulunmaktadır. Ancak bu kadar basit bir konunun mahkemeye gerek kalmadan düzeltileceğini ümit ediyorum. http://erkankavas.com.tr/www.erkankavas.com.tr

 

 

 

 
Toplam blog
: 22
: 5334
Kayıt tarihi
: 24.11.13
 
 

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Lisans, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler..