Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '08

 
Kategori
Turizm
 

Aile işletmeleri ve Turizm

Aile işletmeleri ve Turizm
 

Küçük işletmeler/Pansiyon


Turizm de, aile işletmeleri tükenmeye doğru gitmekte. Bunun başlıca göstergelerinden birisi ise ülkemizde çok sayıda küçük ve orta ölçekli işletmelerin yavaş yavaş kapanmaya başlaması. Belki oran sayı olarak yükselme gösterse de uzun vade de turizm çarkının dişlileri arasında kaybolan işletme sayısının oldukça fazla olacağı muhakkak.

Sebeplerinin başında tabi ki küçük işletmelerin her mevsime uyum sağlayabilecek zeminlerinin olmaması önemli bir etken olarak göze çarpmakta, farklı coğrafyalarda hizmetlerini devam ettirmeye çalışan işletmeler adeta mevsim değişikliklerin de kepenklerini kapatmakta..

Diğer bir neden olarak gösterilen unsurlardan birisi kredi ödemelerinin ilgili sezon sonrasına sarkması neticesinde karşılaşılan geri ödemelerin zorlaması. Bilhassa küçük ölçekli aile işletmelerin de tamamen özveriye dayalı hizmet verimi kişilere endeksli, aile de yaşanan gelişmeler sektörü etkilemekte.

En önemli hususlardan birisi ise işletmelerin mutlaka göz önünde bulundurması ve yarınını devamlılık ve güvence altına alması noktasın da kurumsallaşmaları olmazsa olmazlardan biri, aksi takdirde bu küçük ve orta ölçekli işletmeler birkaç kuşak sonra kaybolup gitmeye mahkum.

Dünya standartların da yapılanma gösteren büyük ölçekli aile şirketlerinin bugün hangi noktalar da bulunduğu aşikardır. Sadece turizm değil birçok alanda faaliyet gösteren bu dev aile şirketleri başarı ile varlıklarını devam ettirebilmektedirler.

Marka olabilme noktasında geleceğe yönelik yönetici vasıflarına haiz bireylerin hedefler doğrultusunda aile tarafından seçimi ve desteklenmesi çok önemli bir noktadır. Yurt ekonomisine total de katkılarının göz ardı edilemeyecek kadar büyük olmasının yanında ülkenin prestiji açısından zaten var olan misafirperverlik artı değer olarak dururken bunun yanında verilen hizmetin kalitesi de ülkemize puan kazandıracaktır.

Belirli Turizm bölgelerin de kapasite üstü taleplerin karşılanabilmesi noktasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin paylaşım ve organizasyonları birlikte hareket etme açısından önemlidir. Bu da var olma ve sağlıklı hizmet doğrultusun da kurumsallaşma ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır.

 
Toplam blog
: 181
: 1067
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

1957 Eskişehir doğumlu, Esk.A.Ü İşletme, İşbankası emeklisi, İstanbul Büyükçekmece de yaşayan, ST..