Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '14

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Aile tarımı neden önemlidir?

Aile tarımı neden önemlidir?
 

Öncelikle aile tarımı nedir diye söze başlayalım. Kırsalda tüm aile bireylerinin güçleri ve yetenekleri oranında tarımsal üretimde yer aldığı tarımsal üretim şeklidir. Dünyadaki tarım işletmelerinin % 90’ını oluşturan aile işletmelerinin büyük çoğunluğu küçük işletmelerden oluşmaktadır. Bu işletmelerde aileyi oluşturan başta anne baba olmak üzere çocuklar deneyimleri ve bilgileri ölçüsünde üretimde işbirliği yaparlar. Aile bireylerinin ortak çabası ile tarım, ormancılık, balıkçılık ve su ürünleri alanlarında faaliyet yürütürler.

Aile işletmeleri geri kalmış ülkelerde onca soruna rağmen aile bireylerini besleyebildikleri gibi zor şartlarda bile ayakta kalmayı başarırlar. Ülkenin doğal kaynaklarının üretime aktarılmasında ve ekonomik olarak değer bulmasında rol oynarlar. Aile tarım işletmeleri hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde tarımsal üretimin en büyük aktörleridir. Dünyada insanlığın geleceği için en büyük gıda üreten kesimdir. Gıda güvenliğinin sigortasıdırlar.

Aile işletmeleri topraklarına ve geleneklerine bağlıdırlar. Doğanın verdiği nimetlere her zaman şükran duyarlar. Geleneklerine bağlılıkları nedeniyle yeni üretim metotlarına uyumda zorluklarla karşılaşılsa da istikrarlı, güçlü kooperatifçilik uygulamaları, eğitim ve danışmanlık politikaları ile sorunları kolaylıkla aşılır. Ancak bu konuda ülkemizin de içinde bulunduğu birçok geri kalmış ve gelişmekte olan ülkede toplumdaki bazı güç odaklarının gerek siyasi gerekse ticari hırslarından güç kaybetme korkularından dolayı sorunların çözümü sürüncemede bırakılmıştır. Aile işletmelerinin hâkim olduğu ekonomik ve sosyal güçlerini ortaya koyduğu kooperatifler ve mesleki örgütlenmeler engellerle karşılaşmışlardır.  

Günümüzde açlık tehlikesi ve gıda güvenliği sorunları yaşayan ülkelerin %70’indan fazlası başta olmak üzere Afrika, Asya, Latin Amerika ile Yakın Doğu’nun ülkelerinin kırsal kesiminde yaşmaktadırlar. Açlık tehlikesi yanında fakirliğinde yüksek olduğu bu ülkelerde genellikle küçük aile işletmeleri düşük gelire sahip, gerekli tarımsal desteğe sahip olmayan, doğal kaynaklara ulaşımda da güçlük çeken işletmelerdir.

Birleşmiş Milletlerce (BM) yapılan çalışmalara göre bu işletmelere gerekli sosyal ve ekonomik destekler verildiği takdirde üretim kapasitelerini artırmalarının mümkün olduğu ortaya konulmuştur. Ayrıca bu işletmeler bulundukları yörelerde bölgesel pazarlara ürün verdikleri gibi tarımsal girdi talepleri ve yaşamları için yaptıkları harcamalarla yöresel pazarların en önemli tüketicisidirler. Böylece hem tarımsal hem de tarım dışı istihdam alanlarının yaratılmasında rol oynamaktadırlar.

Aile işletmeleri yörelerindeki geleneksel gıda ürünlerinin korunmasını sağlamaktadırlar. Kırsalda bireylerin dengeli beslenmesi için imkân yaratmaktadır. Tarımsal biyo çeşitliğinin korunması muhafaza edilmesine destek olmaktadırlar. Kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanımını mümkün kılmaktadırlar. Ayrıca kültürel yaşamın da üretim kaynaklarıdır. Birçok halk sanatçısının ortaya çıktığı ve folklorumuzun üretim alanlarıdır.

BM’ce de önerildiği gibi aile işletmelerinin geliştirilmesi ve beklenen faydanın sağlanması için bu işletmeleri iyi tanımalıyız ve onların eksiklerini tamamlayıcı yapmalıyız. Öncelikle bu işletmeklerin bulunduğu yerdeki tarım ile ilgili çevreyle ilgili koşullarını ve toprak özelliklerini, demografik yapıyı, ekonomik ve sosyo-kültürel koşulları tanımalıyız. Aile işletmelerinin pazarlara erişim, Tarım alanlarına ve doğal kaynaklara erişim, teknoloji ve diğer hizmetlere erişim, mali kaynaklara erişim ve mesleki eğitim konularında eksikliklerini tamamlayıcı ve destekleyici politikalar geliştirmeliyiz.

Kooperatiflerin imkânları dar olan aile işletmelerin güçlerini birleştirerek sorunlarının çözümünde etkin olacakları tek yol olduğunu iyi tanımalıyız. Başta gelişmiş ülkelerde olmak üzere birçok ülkede bu işletmelerin karşılaştıkları sorunları çözmek ve eksiklerini beraberce gidermek üzere kurdukları kooperatiflere destek olamasak bile engeller koymamalıyız.

Bağımsız yapıya sahip olan aile tarım işletmelerinin uğruna can verdiğimiz topraklarımızı koruyan, geliştiren ve onları bitkisel ve hayvansal üretim ile ekonomiye kazandıran muhafızlar olduğunu bilmeliyiz. Birleşmiş Milletler tarafından 2014 Yılının Uluslararası Aile Tarımı Yılı ilan edilmesinde de aile tarım işletmelerinin yukarıda bir ölçüde ifade etmeye çalıştığım öz verili katkılarının, üstlendiği koruyucu misyonunun yattığını göz ardı etmemeliyiz.

http://www.farmaid.org/site/c.qlI5IhNVJsE/b.2750749/k.89E0/Family_Farmers.htm

http://www.youtube.com/watch?v=PiE0u8rRM3s

 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..