Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '12

 
Kategori
Psikoloji
 

Aile terapisi (evlilik terapisi)

Aile terapisi (evlilik terapisi)
 

Aile terapisi; Köprüden Önceki Son Çıkış

Aile olmak,statü değiştirmek ’Ben’ken Biz olmak, eş olmak…Ben ve ben olmayan( öteki) ile aynı evi paylaşmak.. Farklı kültürlerde iki insanın aynı evde yaşaması ve farklılığa uyum sağlamaya çalışması, yaşanan güç savaşı, çatırdayan aileler..

Yapılan araştırmalar depresyon, kalp rahatsızlıkları, bağışıklık sistemi zayıflıkları, erken ve beklenmedik ölümlerin “yalnız” bireylerde daha çok görüldüğünü tespit etmiştir. Ayrıca antisosyal kişilik bozukluğu ve psikotik rahatsızlıkların da “evden uzak” kişilerde görüldüğünü belirlemiştir. Bunun da yanında daha dikkat çekici olan sağlıksız dediğimiz ailelerde de borderline, narsistik, şizoid, anksiyete, madde bağımlılığı, gibi psikolojik rahatsızlıkların daha çok görüldüğü tespit edilmiştir.

Dünyamız hızla bireyselleşmeye doğru koşarken evliliklerin kolaylıkla bitiyor olmasının nelere mal olduğunu yukarıdaki araştırma göstermektedir. Kişilerin yaşadığı evlilik sorunları kişisel çatışmalara dönüştüğünde bireyselleşmeye doğru giden bir yönelim söz konusu olmaktadır. Evlilik sorunları genelde ya evlilikleriyle ilgili kişisel beklenti sorununa, ya kişinin gözünün önünde cereyan eden önceki aile modelinin bugünkü evlilikte yaptığı tahribata, ya evlilik yaşam modelini bilmeme sorununa, ya kişilik problemi hastalığına ya da evlilik virüsleri dediğimiz belirli virüsleri evliliğin kapmasına bağlı olarak doğmaktadır.
Peki evlilik terapileri bireylere ne yönde bir gelişim sağlamaktadır ;
Aslında evlilik terapisti evliliği kurtarmaya çalışmaz amaç İNSANI kurtarmaktır. Evlilik iki yönlü iki kişilik bir olgudur ancak zarar gören taraf insan ruhudur. Bu yüzden terapilerde öncelikli olarak kişilerin evlilikte sorunla başa çıkma ve çözme yöntemleri üzerinde durulur. Bu durum düzeltilebilecek bir algı varsa hangisinden başlayabileceğimizi gösterir.

Aile terapisin de kullandığımız bir başka yolda HATALI başa çıkma yollarını bulmaktır. Evlilikte bir taraf aynı başa çıkma yöntemini ısrarla kullanıyorsa bu durum ilişkilerde bir tür çıkmaza yol açabilmektedir… Başa çıkma öğretilebilir bir şeydir.

İletişim çatışmaları yaşayan çiftlere yapılan müdahalelerde önemlidir evlilik terapilerinde..
’’İyi bir Merhaba ve güle güle ’’yi iyi yapanlar evliliklerini de İYİ yaparlar… Bu yüzden aile terapilerinde çiftlere iyi iletişim kurmanın yollarını da göstermek hedeflenir.. Beklentiler ve istekler net olarak ifade edilmelidir. Bu yüzden aile içi iletişim ne kadar iyiyse BİZ olma yolunda ilerleyen adımlar çoğalır demektir..


Aile terapileri evlilikte Ben – Biz dengesi kurulmaya ve Güç savaşı olmaması yönünde yol göstericidir.. Aynadır.. Aile olmak ayrı ayrı iyi olmak ve biz olmaktan geçer.. Herkes iyi bir yoğurt olabilir herkes çok iyi su da olabilir ancak evlilik iyi bir ayran olmaktır..
Tüm bu süreçlerin ışığında Aile-Evlilik terapisi nedir sorusuna ilgi duyan çiftlerin sayısı sürekli artmaktadır . Aile-Evlilik terapisine başvurular; ilişkinin kopma noktasına geldiği çiftler veya ilişkinin artık anlam ifade etmediği hatta zorlandığı zamanlarda yapılmaktadır. ``Evliliğimizde sorun var``, ``İlişkimizde problem var``diye düşünen çiftler bu yüzden aile terapilerine başvurabilmektedir...

Terapi ortamı; İletişimi açık ve net hale sokan, üçüncü bir kişinin (terapist) yardımıyla karşılıklı anlaşılabilir konuşmayı öğreten, kişinin olaylara tek yön olan bakış açısını zenginleştiren, kendinin farkındalığını sağlayan bir ortamdır. Bu ortamdan yeteri derecede faydalanabilmek yinede çiftlerin kendilerine bağlıdır.

 

http://www.yesimcanli.com


 

 
Toplam blog
: 2
: 423
Kayıt tarihi
: 16.02.12
 
 

1982 Bursa doğumluyum. Uludag Üniversitesi 2004 mezunuyum. Yüksek lisansıma Genel Psikoloji alanı..