Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '08

 
Kategori
Güncel
 

Ailelerin kızlarına türban taktırma baskılarını kim takip edecek?

Ailelerin kızlarına türban taktırma baskılarını kim takip edecek?
 

Türban, başörtüsü, sıkmabaş, adı ne olursa olsun önemi yok, dinsel ve tektip bir giyim tarzının üniversitelerde giyilmesi meşrulaşıyor. Dikkatinizi çekerim, meşrulaşıyor dedim.

Ülkemizin eğitim ortalaması ilkokul 3-4 düzeyinde. Ayrıca, ülkemiz insanın sosyal kültürel ve ekonomik yapısı da bilinen bir şey.

Şu iki soruyu sormak istiyorum:

1- Aileler kız çocuklarına türban takmaları konusunda baskı yapmakta mıdır?

2- Üniversitelerde türban serbestisi başlayınca, toplumda, kızı ister üniversiteye gitsin isterse gitmesin, aileler, artık çok daha fazla sayıda, ve rahatça, türban giymeleri konusunda yönlendirme ve baskı yapmayacak mıdır?

Çünkü, 'dinine bağlı olmak bir meziyetse, dinde, başörtülü olmak namus göstergelerinden biriyse, ve devlet bu konuyu dolaylı olarak destekliyorsa' kişisel gelişimleri çok düşük olan ülkemiz anne babaları için bu konuda kızlarını yönlendirmek çok önü açık bir konu değil midir?

Devlet, toplumumuzun saydığım özelliklerinden dolayı, kızlara baskı yapılıp yapılmadığını araştıracak mıdır?

Hiçbir kız, ya da çok azı, ailesinin bu konuda yönlendirmesi olmadan türban takmaz. Çünkü o daha neyin ne olduğunu bilmez. Din nedir, bilim nedir, sosyoloji nedir, felsefe nedir, dünya nedir, avrupa nedir vs. Bunları bilmediği için de, kimseden görmeden kimsenin yönlendirmesi olmadan kalkıp türban gibi şeyler giymez.

Bazı arkadaşlar diyebilir ki, iyi de, bir kız çocuğunun eğitimini ailesi verir ve onun yönlendirmesi vardır. Böyle bir şey yok, biliyorsunuz, devlet gerektiğinde, çocuğu ailenin elinden bile alabilir, devlet her bireyinden aileden daha çok sorumludur.

Devlet, eğer ailelerdeki bu baskıyı araştırmayacak, varolan baskıları kanuni yaptırımlarla düzenlemeyecekse, yapmış oldukları düzenleme Türkiye'deki insan haklarının ihlalini getirecektir. Pek çok kız ailesi kocası vs. istediği için başörtüsü takmak baskısı altında kalacaktır. Çünkü devlet bunu meşrulaştırmıştır. Başörtüsünü takacak, ama kendinden nefret edecek, belki ailesinden de. Sorunlar yaşayacak. Ailesiyle ters düşmese bile, sırf ailesi istediği için hayata farklı bir bakış açısıyla bakıcak, bu kişiye ket vurulmuş olacak. Bunun gibi, pek çok psikolojik ve sosyolojik sorunlar ortaya çıkacaktır.

Ne yazık ki, özgürlük adı altında karanlık bir yasal düzenleme yapılmıştır.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..