Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '17

 
Kategori
Söyleşi
 

Ailelerin Korkulu Rüyası Pedofili

Ailelerin Korkulu Rüyası Pedofili
 

Çocuklarımız...

Ne zorluklarla büyütüyoruz onları. Hastalandıklarında bile korktuğumuz çocuklarımız, hastalıklı bir insan tarafından cinsel olarak kendini tatmin ettiğini zannedip, boğup parçalara ayrılarak ya da diri diri yakılarak aileleri bu tarifsiz acıyı yaşamaya mahkûm ediyorlar.

En son olan olayı Atv’de yayınlanan programda Müge Anlı çözmüştü. Ülkelerindeki savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Suriyeli bir ailenin dört çocuğundan biriydi Raed ve Afgan asıllı, hastalıklı bir insanın kurbanı olmuştu.

O olay sonrası aileleler çocuklarını dışarı oyun oynamaya bile gönderemiyor. Çocuklar ise bakkala gitmeye dahi korkar oldu. Pedofili hastalığı nedir ve çocuklarımızı bu tür hastalıklı insanlardan nasıl koruruz? Alanında uzman olan pedagog ve psikolog, Aykut Akova ile pedofili hastalığıyla ilgili görüştüm…

 

Rukiye Türeyen: Merhaba Aykut Bey, son günlerde pedofili kelimesini çokça duyar olduk… Özellikle de çocuk istismarlarında. Siz, bir uzman olarak pedofili’yi nasıl tanımlarsınız?

Aykut Akova: Pedofili, çocuklara karşı duyulan cinsel ilgidir. Bu, cinsel istismar şekilde ortaya çıkar ve genellikle bu kişilerin de çocukluk çağlarında cinsel istismara maruz kaldığı düşünülmektedir.

 

Rukiye Türeyen: Peki, bir insan neden bu tür davranışlar sergiler? Bu tarz davranışların altında ne gibi sebepler yatmakta?

Aykut Akova: Öncelikle bu hastaların çocukluk çağında yaşadığı cinsel istismarlar olabilir. Travmalar, şoklar olabilir… Tabii bunun tek bir sebebi değil birden fazla sebebi olabilir fakat pedofiliyi hastalıktan ziyade bir suç olarak da görmeliyiz… Çünkü hukuksal olarak baktığımız zaman bu bir suçtur ve bu suçu işleyenler bunun suç olduğunu bildikleri için gerçekleştirdikleri suçtan dolayı zaman kazanmak adına kurbanlarını öldürme yoluna gidebiliyorlar.

 

Rukiye Türeyen: Ailelere düşen görev nedir? Bu konuda neler yapılabilir?

Aykut Akova: Aileler çocuklarıyla iyi bir iletişim kurmalıdır. Aile içinde iyi bir diyalog olmazsa çocuk başına böyle bir olay geldiğinde yaşadıklarını ailesiyle paylaşmak istemez. Çocuğun ailesiyle ilişkisi iyiyse olaydan bir süre sonra yaşadıklarını ailesiyle paylaşacaktır. Bunun yanısıra aileye düşen görev; çocuklarını tamamen sokakta kendi başına bırakmamaktır. Çünkü sokaklarda pedofili hastası insanlar çoktur. Ailelerin uyanık ve dikkatli olmaları gerekiyor. Çocuklarıyla ne kadar yakından ilgilenirseler başlarına böyle bir olay gelmesini o derece engelleyebilirler.

 

Rukiye Türeyen: İstismara uğrayan çocuklar için neler yapılabilir?

Aykut Akova: Böyle bir durumla karşı karşıya kalan çocuklar için ilk başta aile, çocuk ve uzman arasında işbirliği gerekiyor... Yani ailenin bir uzmandan destek alması gerekir. Uzman sayesinde çocuğun uğradığı travmanın atlatılmasına yardımcı olunabilir. Aile, çocukla iyi diyalog kurup çocuğu anlamaya çalışarak bir uzmana götürdüğü takdirde çocuğun bu olaydan en az yarayla kurtulmasını sağlayabilirler.

 

Rukiye Türeyen: İsterseniz biraz da hastalığın pençesinde kıvranarak suç işleyen insanları konuşalım. İsteyerek mi suç işliyorlar yoksa kendilerini bilmeyerek mi?

Aykut Akova: Bu bir cinsel suç… Yani dürtülerle hareket ediyorlar. Kısacası kendilerini tatmin etme uğruna başkasına zarar vermekten çekinmezler.

 

Rukiye Türeyen: Tedavisi var mıdır peki bu hastalığın?

Aykut Akova: Eğer kişi sorunu kabul ederse hastalıkla ilgili çözüm bulunabilir.

 

Rukiye Türeyen: Çocuk istismarlarını ve ölümlerini gerçekleştiren kişiler hiçbir şey olmamış gibi davranabiliyorlar. Bunun sebepleri nelerdir?

Aykut Akova: Hastalık mı değil mi tam net olmadığından bu tür davranışlar sergiliyor olabilirler. Bu kişiler genelde içine kapanık ve sosyal olmayan tiplerdir.

 

Rukiye Türeyen: Küçük yaşlarda hastalığın belirtileri anlaşılabilir mi? Aileler çocuklarının hareketlerinden anlayabilirler mi?

Aykut Akova: Önemli olan çocuklara küçük yaşlarda aile ortamı sağlamaktır. Huzurlu bir aile ortamında yetiştirebilmektir… Kendine güvenen bir birey yetiştirmek çok önemli. Sorunuza gelince; maalesef ailelerin hastalığa ait belirtileri bilmesine imkân yok.

 

Aykut Bey’in de söylediği gibi çocuklarımızı sokaklarda başıboş bırakmayalım. Yaramazlık yapınca ondan kurtulmak istercesine “Git biraz dışarıda oyna” diyerek çocuğumuzu sokaktaki tehlikenin kucağına atmayalım. Sonra ağlayan, acılar içerisinde kavrulan bizler oluyoruz. Sanılmasın ki sadece sokaklar tehlikeli… Bazılarımızın aile bireyleri de suç hastalığının pençesine takılıyor. O yüzden mümkün mertebe çocuğumuzun özgüvenini sarsmadan yalnız bırakmamaya özen gösterelim.

Aykut Akova’ya, bizleri bilgi yağmurunda ıslattığı için teşekkür ediyorum...

 

Rukiye Türeyen!

 
Toplam blog
: 55
: 263
Kayıt tarihi
: 31.05.17
 
 

Rukiye TÜREYEN kimdir.     1980 yılında Sakarya'da doğmuştur. Üç aylıkken geçirdiği menenjit hast..