Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '08

 
Kategori
Sosyoloji
 

Aileye aile içinde yardım

Yeni bir sosyal hizmet modeli

‘Aileye aile içinde yardım ’

Koruyucu ve önleyici sosyal hizmet uygulamalarına yeni bir bakış açısı…Aileye Aile İçinde Yardım Projesi kendine özgü yöntem ve teknikleri ile Konya ve Ankara illerinde pilot proje olarak başlamış bulunmaktadır.

2828 sayılı SHÇEK Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu çocukların sağlıklı bir ortamda ve sağlıklı bireyler olarak yetişmeleri için gerekli yasal düzenlemeleri içeren çok önemli iki kanundur. 2005 yılında yürürlüğe giren Çocuk Koruma Kanunu “korunmaya ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocukların korunması, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınması” amacını taşımaktadır. Aynı kanunun koruyucu ve destekleyici tedbirlerini içeren bölümde de ‘çocuğun öncelikle kendi aile ortamında korunmasını sağlamaya yönelik danışmanlık, eğitim, bakım, sağlık ve barınma tedbirlerini’ öngörmektedir.

Çocuk Mahkemeleri tarafından hakkında gerekli yasal sürecin işletilmesi istemi ile İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne gönderilen 5395 sayılı kanun kapsamında korunmaya ihtiyacı olan çocuklar ile suça sürüklenmiş çocuklar ve bu çocukların ailelerine yönelik yeni bir sosyal hizmet modeli Konya ve Ankara İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından uygulanmaya konulmuş bulunmaktadır.

Bu amaçla; Hollanda SPİRİT Gençlik ve Bakım Organizasyonu ile SHÇEK Genel Müdürlüğü arasında bir işbirliği protokolü gerçekleştirilmiştir. Bu protokol çerçevesinde SPİRİT Gençlik ve Bakım Organizasyonu proje Sorumlusu Bahattin ÇAKIR; bu alandaki bilgi ve deneyimlerini SHÇEK Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı , Ankara ve Konya İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü çocuk hizmetlerinden sorumlu İl Sosyal Hizmetler Müdür Yardımcıları ve meslek elemanların katılı ile 26-27 Haziran 2007 tarihinde Konya’da 27-28 Kasım 2007 tarihinde de Ankara’da eğitim çalışması ile paylaşma imkanları oluşmuştur.

Aileye Aile İçinde Yardım Projesi “ suca sürüklenen çocuk ile korunmaya ihtiyacı olan çocuğun kendisine ve aile üyelerine aile ortamında özel yöntem ve tekniklerle hizmet verilerek sorunların aile ortamı ve sosyal çevresi içerisinde çözümlenmesine yönelik bir sosyal hizmet modeli”dir. Böylece;

Proje ile kurum bakımına gelme ihtimali olan bir çok çocuk ailesi yanında aile üyelerinin de katkı ve katılımları sağlanarak sorunlarının çözülmesiyle sağlıklı bireyler olarak toplum içinde yerini alması hedeflenmektedir.

5395 sayılı Çocuk Koruma Konunu çerçevesinde bu alanda görev yapan tüm meslek elemanlarına başarılar dileğiyle saygılarımı sunarım.

Murat ATEŞ

Sosyal Hizmet Uzmanı

 
Toplam blog
: 3
: 880
Kayıt tarihi
: 19.02.08
 
 

1969 Çorum doğumluyum. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksek Okulundan 1998 yılında mezun o..