Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Ak köpek ile kara köpeğin mücadelesi

Ak köpek ile kara köpeğin mücadelesi
 

Yaşlı kızılderili reisi, torunu ile kulubesinin önüne oturmuş, az ötede birbiriyle boğuşup duran iki köpeği izliyorlarmış. Köpeklerden biri beyaz, biri de siyahmış. On iki yaşındaki çocuk kendini bildi bileli bu iki köpek dedesinin kulübesi önünde boğuşup duruyorlarmış. Bu iki iri köpeği dedesi hiç yanından ayırmaz, sürekli göz önünde tutarmış.

Çocuk, kulübeyi koruması için bir tek köpeğin yeterli olduğu halde niçin iki köpek beslemek zorunda olduklarını ve niçin köpeklerin renklerinin farklı farklı seçilmiş olduklarını öğrenmek istiyormuş. Merakla sormuş dedesine. Yaşlı reis bilgece sıvazlamış torunun sırtını; “ Onlar benim için iki semboldür evlat , ” demiş. “ Neyin sembolü” diye sormuş çocuk. “ İyilik ile kötülüğün sembolü. Aynen şu gördüğümüz köpekler gibi, iyilik ve kötülük içimizde sürekli savaşır dururlar. Onları izledikçe ben hep bunu düşünür dururum. Bunun için de yanımda tutarım onları” diye karşılık vermiş reis.

Çocuk, bir savaş yaşanıyorsa birinin kazanması gerekir diye düşünmüş. Kendine özgü sorularına birini daha eklemiş. “ Peki, sence iyilikle kötülükten hangisi kazanır bu savaşı? “ Bilge reis, derin bir gülümsemeyle bakmış torununa ve; “ Hangisi mi evlat? Ben hangisini daha iyi beslersem o kazanır! “ demiş.

İnsanoğlunun varoluşundan bu yana, iyi-kötü, güzel-çirkin, acı-tatlı, siyah-beyaz, ileri-geri, varsıl- yoksul, uygar- barbar, ilkel- gelişmiş vs. karşıt kavramlar hep varolagelmiştir. Bu karşıt kavramlar arasındaki galip gelme düşüncesi de bunlarla birlikte devam edegelmiştir.

Her bireyin okuma, araştırma, inceleme, düşünme, sorma, sorgulama vb. yöntemlerle anlamaya, kavramaya çalışmasıyla, kişisel ve toplumsal gelişim sağlanabilecek, kişisel ve toplumsal anlamda olumsuzlukların giderilmesine katkıda bulunulabilecektir.

Cahillik de, işsizlik de, eşitsizlik de bu yolla geriletilebilecek hatta altedilebilecektir.

 
Toplam blog
: 190
: 3134
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

Emekli öğretmenim. Yurdunu, ulusunu seven, her konuda sorumluluk sahibi gençler yetişsin istiyorum. ..