Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

29 Mayıs '10

 
Kategori
Güncel
 

AK ordu mu kuruluyor?

AK ordu mu kuruluyor?
 

AKP İktidarı, AB üyelik müzakerelerinde yer alan, “Entegre Sınır Yönetimi” konusunda yeni bir adım daha attı.

AB üyelik müzakereleri kapsamında “Adalet, Özgürlük ve Güvenlik” faslında yer alan “Entegre Sınır Yönetimi” ile ilgili karar Başbakan’ın 26.05.2010 tarihli genelgesiyle resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Başbakan tarafından yayımlanan bu genelgeyle Türkiye’nin sınır güvenliği İçişleri Bakanlığına bağlı profesyonel birliklere bırakılması ön görülmektedir.

Kısacası TSK sınırlardan “elini ayağını” çekecek, sınırların korunması ise oluşturulacak yaklaşık 50 bin kişilik sivil bir güce bırakılacak.

AB uyum Yasaları kapsamında alınan bu karar, Türkiye’nin jeopolitik durumuna bakıldığı zaman oluşturulmaya çalışılan yeni sistemin uygulamada büyük aksamalara neden olacağını göstermektedir.

AB dayatmaları kapsamında karşımıza çıkan ve başbakan tarafından genelge yayımlanarak yürürlüğe konulmak istenilen yeni uygulamanın daha şimdiden açıkça görülmektedir.

AB Türkiye’ye bu dayatmayı yaparken, kendi ülkelerindeki sınırlarla Türkiye’nin sınırları arasındaki çok farklı uçurumları görmek istememiş, ya da “görmemezlikten” gelmiştir.

Türkiye’nin özelliklede doğu ve güneydoğu sınırlarının AB ülkelerinin sınırlarına hiçte benzememektedir. Türkiye’nin bu bölgelerinde ki sınırları AB ülkeleri sınırlarında olduğu gibi sıfır tehdit konumunda değildir.

Türkiye’ye sınır güvenliğini sivillere devredilmesini dayatan AB Yunanistan- Bulgaristan arasındaki bizim sistemimize benzer uygulamayı ise görmemezlikten gelmekle, çifte standart uygulaması yapmaktadır.

Türkiye’nin sınırları özelliklede doğu ve güneydoğu sınırları otuz yıldır PKK terör örgütünün tehdidi altında bulunmaktadır.

TSK nın bugüne kadar bu bölgelerde sınır güvenliğini sağlamak için aldığı tüm tedbirlere rağmen bu tehdidi tamamen ortadan kaldıramamıştır.

Terörün sınırlarımızı yıllardır tehdit etmesinin ve önlenememesinin nedenlerinin başında ise bu bölgelerimizin coğrafi yapısı gelmektedir.

Doğa şartlarının çok zor olması, bölgenin dağlık olması sınırlarımızın güvenliğini zorlaştırmakta, çevrede bulunan binlerce mağara ise teröristleri saklamaya elverişli bir ortam yaratmaktadır.

Diğer bir önemli durum ise Kuzey Irak meselesidir. PKK terör örgütünün Kuzey Irakta yapılanmasına, bu bölgelerde yuvalanmasına yıllardır olduğu gibi halen göz yumulmasıdır.

Türkiye’nin sınırlarına yakın onlarca terör kampının buralarda yapılanması, Irak yönetiminin ise bu yapılanmaya el altından destek olmasıda Türkiye’nin sınırlarını tehdit etmektedir.

Ülke sınırlarına yönelik bu tehditleri çok iyi bilen TSK, sınırları sivil profesyonellere devredilmesine ve silahlı kuvvetlerimizin sınırlardan geri çekilmesine şiddetle karşı çıkmaktadır.

TSK bu karşı duruşunda da haksız değildir. AB uyum yasalarını bahane ederek ülkenin sınır güvenliklerini riske atmak, kendilerine “yandaş bir ordu yaratmak” değilse bu çılgınlıktan öte bir şeydir.

İlk etapta 50 bin kişilik bir sivil ordu oluşturulacağı anlaşılan bu yeni yapılanmanın nasıl yapılandırılacağı ise “muamma” olarak gözükmektedir.

Şimdilik tek bilinen oluşturulacak bu sivil gücü “Entegre Sınır Yönetimi Koordinasyon Kurulunun” yöneteceğidir.

TSK gibi muhalefet kanadı da bu yeni uygulamaya karşı çıkmakta “AKP ağır silahlarda donatılmış 50 bin kişilik kendi yandaş ordusunu, Ak orduyu yaratma çabasındadır” diyerek tepkilerini ortaya koymaktadırlar.

AB uyum yasaları kapsamında Türkiye’ye dayatılan, iktidar tarafından da alel acele uygulamaya konulmak istenilen bu konu daha birçok zeminde tartışılmaya devam edecektir.

AB bahane eden hükümet, AB yapılmasını istediği toplumun menfaatine yönelik birçok fasılı görmemezlikten gelmesi ve “sınırların sivil güçlere devredilmesi” dayatmasını uygulamaya sokma çabası ise düşündürücüdür.

AB istediği; İLO sözleşmelerinin hayata geçirilmesi, seçim barajının düşürülmesi, dokunulmazlıkların kaldırılması, milli gelir paylarının adilce dağıtılması… vb. talepleri sümen altı eden iktidar, çok tartışılacak, sınırlarımızı “yol geçen hanına” çevirecek bir kararı ise uygulamaya koymak istemesi ister istemez AKP kendisine yandaş AK Orduyu mu kuruyor sorusunu akıllara getirmektedir.

Sonsuzluk ( Osman Özeker) 29.05.2010

 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..