Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '10

 
Kategori
Siyaset
 

Ak Parti, "şah" diyor!

Ak Parti, "şah" diyor!
 

İktidar partisinin hazırladığı 23 Maddelik Anayasa değişiklik paketi hazır. Bundan sonrası bu değişiklikleri muhalefet partilerine anlatılması ve Meclis desteğinin sağlanmasına kalıyor.

Anayasa değişiklik paketinde beklenen şeyler var. Yüksek yargıdaki yapılanmanın demokratikleştirilmesinden, memurlara grev hakkına kadar, bugüne kadar konuşulan, tartışılan önemli değişiklikler yer alıyor.

12 Eylül darbe anayasasının defalarca uğradığı değişikliklerden sonra, bir kere de yapılan en kapsamlı değişiklik hamlesi AK Partinin taslağı...Darbeci zihniyetin hazırladığı anayasanın anti demokratik ruhunu önemli ölçüde demokratikleştirecek bir paket söz konusu şimdi.

Ne var ki, başta CHP olmak üzere muhalefet partilerinin bu değişiklik paketine destek vermesi beklenmiyor. Bunun nedeni de, elbette siyasi sonuçları... Muhalefet liderleri İktidar partisinin yaptığı anayasa değişikliklerine onay verdikten sonra, seçimlerde İktidarı eleştirme haklarının ellerinden alınmış olacağını düşünüyorlar.

Çünkü, bu ülkedeki muhalefet anlayışı iktidarın yaptığı her şeye, hiç bir neden aramaksızın karşı çıkmaktır..Bu, sadece siyasiler açısından değil, bir ölçüde, seçmen açısından da geçerlidir.

Deniz Baykal'ın sadece 15 Maddeyi değiştirin de Kenan Evreni yargılayalım, mantığı aslında daha önce yaptığı çarşaf açılımı kadar açık bir samimiyetsizliği ifade ediyor. Evren'i yargılayacağız ama onun yaptığı anayasa'yı yargılayamayacağız...Bu açık çelişki, seçimlerde de CHP ve onun liderinin başını ağrıtacak..

Hükumet, bu tasarı ile seçimler için yeni bir "koz" aldı eline...Çünkü, bu tasarı gerçekleşse de gerçekleşmese de hükumetin işine yarayacak...İktidar partisi, yaklaşan seçimlerde, ya kapsamlı bir anayassa değişikliğini başarmış bir parti olarak ya da bunu denemiş ancak muhalefetin engeli dolasıyla gerçekleştirememiş bir iktidar olarak halkın karşısına çıkacak...

Her iki halde de, kazançlı çıkacak olan AK Partidir. AK Parti, bu kapsamlı anayasa değişikliği paketi ile, muhalefet partilerine "şah" demiştir... Bu hamleye CHP'nin vereceği karşılık, onların gelişen Türkiye demokrasisi içerisinde, gelecekte nasıl bir konum alacaklarının da işareti olacaktır.

CHP'nin bu değişiklik paketini engellemek için yapacağı her türlü atraksiyon aleyhine sonuç verecektir. Anayasa değişikliklerini anayasaya aykırılık nedeniyle AYM'ye götürmek gibi absürtlükler, CHP'nin yolunun sonuna geldiğinin de işaretidir. Hiç bir güç zamanı geri çeviremez. Suyun akış yönünün tersine kürek sallayan CHP bunun karşılığı olarak, kötü bir yorgunluktan başka bir şey elde edemez...

Sonuç olarak; bu anayasa değişiklik paketinin verdiği startla, seçim sath-ı mailine girilmiştir. Partilerin, bundan sonra söyleyecekleri her söz, yapacakları her davranış, seçim sandıklarında karşılarına çıkacaktır.

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..