Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '10

 
Kategori
Eğitim
 

Akademisyen olmak isteyenler dikkat 2

Akademisyen olmak isteyenler dikkat 2
 

Tez Danışmanın Belirlenmesi (Akademik Hayatının En Önemli Kriteri)

Akademisyen olmak isteyenler dikkat !

Bir şekilde üniversitede yüksek lisans sınavını kazanarak yüksek lisansa başlayan insanların öncelikle kazandıkları bölümde danışmanlarının atanması gerekir. Danışman ataması bir akademisyenin hayatındaki en önemli aşamadır. Akademik hayata devam etmek isteyen yüksek lisans öğrencisinin çoğunlukla doktorada da danışmanı olacak hoca belirlenecektir ve yaklaşık en kısa olarak 5 yıl en uzun olarak da 10 yıl boyunca (yüksek lisans ve doktora dahil) aynı hoca ile çalışacaktır.

Bazı üniversitelerde ve bölümlerde eğer yüksek lisans öğrencisi şanslı ise yüksek lisans sınavını kazandıktan sonra istediği konuda çalışma yapacağı hocaya gider ve hocada eğer birlikte çalışabiliriz derse o danışman hocada yüksek lisansa başlar. Danışman hocada bölümde şu öğrenciyle çalışacağım der ve diğer hocalar da itiraz etmez. Üniversitelerde ender bulunan bazı hocalar vardır ki bu hocalar 8-10 tane yüksek lisans ve doktora öğrencisine danışmanlık yapabilir, onlara üniversitede kadro yoksa burs ya da projelerden maaş alma imkanı sağlayabilir. Bu tip hoca sayısı koskoca Türkiye’de iki elin parmaklarını geçmez.

Ülkemizde birçok üniversite ve bölümde ise yüksek lisans öğrencisi istediği hocayla hoca istese bile çalışamaz. Bölüm kurulu toplanır ve hangi hocanın yüksek lisans ya da doktora öğrenciye ihtiyacı varsa öğrenciye danışman olarak o hoca atanır. Bu sistemde yüksek lisans öğrencisinin seçme şansı yoktur ve lisans düzeyinde hiç sevmediği ve birlikte çalışmak istemediği bir hocayla çalışmak zorunda kalabilir ve hayatı zindan olur. Yüksek lisans tezini istemediği danışman hocada tamamlasa ve doktora da başka hocayla çalışmak istese bile çalışamaz. Diğer hocalar o danışman hocayla tartışmak istemezler ve ya aynı hocayla devam eder ya da başka bir bölüme ya da üniversiteye gitmek veya doktoraya başvuruda bulunmaktan vazgeçer.

Üniversitelerde bölümlerin, bölüm başkanlarının ve danışman hocaların yetkileri çok fazladır. Yüksek lisans öğrencisi danışmanı olsa bile doğrudan bölüm başkanına bağlıdır ve eğer geçici fen ya da sosyal bilimler kadrosu almışsa her yıl atamadı danışman hocanın görüşü doğrultusunda bölüm başkanınca yapılır. Birçok üniversitede bölüm başkanları ile bölümdeki diğer hocalar arasında siyasi görüş, akademik alt yapı vb. yüzünden tartışmalar ve kavgalar vardır ve bölümlerde belli gruplaşmalar olur. Bunları yüksek lisans öğrencisi sonradan öğrenir ama danışmanı atanmıştır ve seçme şansı yoktur. Danışman hoca ile bölüm başkanı arasında sıkı bir ilişki varsa yüksek lisans öğrencisi rahattır ve işlerini ve kadrosunu çabuk alır. Ama danışman hoca ile bölüm başkanı arasında tartışmalar ve hatta kavgalar varsa o zaman yüksek lisans ve doktora öğrencisinin tezi kolay kolay bitmez ve her aşamada sürekli olarak karşısında bölüm başkanını ve onun tehditlerini bulur.

Diyelim ki her şey iyi gitti ve yüksek lisans öğrencisi istediği bir hocanın danışmanlığında eğitime başladı. Burada devreye danışman hocanın akademik geçmişi karşısına çıkar bu sefer. Eğer danışman hoca profesör ise iki durum söz konusudur. Yaşlı bir profesör ise akademik hayatının sonuna gelmiştir. Asla araştırma yapmaz ve her işi yüksek lisans öğrecisi bölümdeki diğer arkadaşlarından ya da diğer hocalardan öğrenir, danışmanı yaşlı profesör 67 yaşının biran önce gelmesini beklemektedir çünkü. Profesör danışman hoca eğer yeni bir profesör ise savaştan yeni çıkmış yorgun bir savaşçı gibidir ve uzun süre araştırma ve yayın ile ilgilenmez çalıştığı konunun küçük önemsiz ve sonuçları bilinen bir kısmını yüksek lisans öğrencisine verir ve tezin bu der. Gerçekten çalışan araştırma yapan uluslar arası projelerde görev alan, kitap yazan yani tam bir akademisyen olduğunu ulusal ve uluslar arası düzeyde kanıtlamış olan hoca bulmak büyük bir şanstır.

Danışman hoca eğer doçent ya da yardımcı doçent ise yüksek lisans öğrencisi hem şanslıdır hem de şanssızdır. Şanslıdır çünkü hocası akademik olarak yükselmek için araştırma ve yayın yapmak zorundadır ve hocalar bu aşamada öğrencisi fazla değilse az da olsa çalışır ve araştırmalar, projeler yapar. Yüksek lisans öğrencisi şanssızdır çünkü hocası yardımcı doçent ise fakültede ya da bölümde kimse yardımcı doçenti fazla dikkate almaz ve sözü pek dinlenmez. Ama doçent ise işler değişir hocası birçok yerde ve mekanda dikkate alınır. Doçentlik üniversitedeki en önemli aşamadır ve doçent olmuş bir kişi isterse herhangi bir profesöre bile bildiği konularda ya da uzman olduğu konularda kök söktürebilir. Hocası doçent ya da yardımcı doçent olan yüksek lisans öğrencisinin sonu her zaman hazindir. Çünkü hocası normal bir akademisyen ise (torpille ve hükümet ayağı ve politik olarak ataması yapılıp hoca olmamışsa) yüksek lisans sonunda profesör olsa bile bölümde, fakültede ve üniversitede öğrencisinin akademik kadroya atanmasında asla yeterli gücü ve etkinliği gösteremez ve öğrenci doktorada sonra Dr. unvanı ile ortada kalır.

Konuyla İlgili Fıkra

Tez danışmanı
Bay Tilki bir gün ormanda dolaşırken Bay Tavşan'a rastladı. Bay Tavşan bir şeyler yazmakla meşguldü.
- Kolay gelsin, Bay Tavşan. Ne yazıyorsunuz?
- Doktora tezimin 1. bölümünü yazıyorum..
- 1. bölümde teziniz ne?
- Tavşanlar tilkileri nasıl parçalar? - Yapmayın! Bu hiç de doğru değil. Bu biir bilim adamına yakışmayacak ciddiyetsizlik. Teziniz kökten yanlış.
- Yaa..! Öyle mi? dedi Bay Tavşan, 'Pekii, gel de deneysel kanıtı gör öyleyse.'
Bay Tavşan önde Bay Tilki arkada çalılığın arkasına doğru ilerlediler. Bir süre sonra Bay Tavşan yüzünde gülümsemeyle çalılıktan çıkıp geldi ve yerine oturarak yazmaya devam etti.
Bir zaman geçti. Bay Kurt'un yolu Bay Tavşan'ın bulunduğu yere düştü. Bay Kurt sordu:
- Kolay gelsin, Bay Tavşan. Ne yazıyorsunuz?
- Doktora tezimin 2. bölümünü yazıyorum..
- 2. bölümde teziniz ne?
- Tavşanlar kurtları nasıl parçalar? - Yapmayın! Bu doğru değil. Bu bir bilim adamına yakışmayacak ciddiyetsizlik. Teziniz kökten yanlış.
- Yaa..! dedi Bay Tavşan, 'Gel de sana deneysel kanıt göstereyim.'
Bay Tavşan önde Bay Kurt arkada çalılığın arkasına doğru ilerlediler. Bir süre sonra Bay Tavşan yüzünde gülümsemeyle çalılıktan çıkıp geldi ve yerine oturarak yazmaya devam etti.
Biz de neler olduğunu merak ettik, tabii. Çalılığın arkasına dolanıp baktık ki Majesteleri Aslan, Ormanın Kralı, haşmetle oturuyor ve etrafında parçalanmış kurt ve tilki.
<ı>Kıssadan Hisse:<ı>
Tezinizin ne olduğu hiç önemli değildir; önemli olan tez danışmanınızın kim olduğudur

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..