Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '12

 
Kategori
Güncel
 

Akaryakıt fiyatları

Akaryakıt fiyatları
 

Resimdeki yazıyı görünce sevincinizi ve merakınızı gizleyemeyeceğinizden eminim. Son günlerde arka arkaya gelen akaryakıt zamları fiyatları rekor seviyelere taşıyınca, böyle bir sevinci özlememek mümkün değil.

Gerçekten sevinemesek de, “seviniyormuş gibi yapmak acaba bir çözüm olabilir mi?

“Mış gibi yapmak”…

İfadenin günlük hayatımızda yaygın olarak kullanımı sanırım Doğan Cüceloğlu vasıtasıyla oldu. Onun; önce “Savaşçı” adlı kitabında yer alan, sonra da “Mış Gibi Yaşamlar” kitabında işlenen konular, bu deyimin dilimize yerleşmesinde önemli rol oynadı.

Deyimi kullanmak için o kadar çok sebep var ki…

-Yolda, pastanede, hastanede temizlik yapan birisi takılıyor gözlere, “temizliyormuş gibi” yapıyor. Yakından incelendiğinde durumu idare ettiği görülüyor.

-Çocuk okula gidiyor. Aslında “gidiyormuş gibi” yapıyor. Bedenen okulda, yani bir anlamda fizik 10, kendisi ise aklıyla fikriyle sanal alemde…

-Hastanelere gidiyoruz, manzara bir  felaket; hasta sayısında enflasyon var, doktorlarda kıtlık… Bin bir zahmet ve sabırla beklenen sıra geldiğinde, duyulan sevinç buruk olmaktan öteye gidemiyor. Doktor “muayene ediyormuş gibi” yapıyor. Çaresiz, hastalarda “muayene oluyormuş gibi “ yapmak zorunda…

-Şarkıcıyım diye çıkmış ortaya, birde klip uydurmuş. Ardından bir reklam, tüm müzik kanallarını işgal etmiş, ses de yok, görüntüyle durumu kurtarmaya çalışıyor. Çevresindeki yalakalar “beğenmiş gibi” yapıyorlar. O da mecburen havalara giriyor, çaresiz, “iyi söylüyormuş gibi” yapıyor…

-Kadın(erkek) evlenmiş bir defa. Atsa atılmaz, satsa satılmaz. Çaresiz, evliliği devam ettirecek. Mecburiyetten, “seviyormuş/mutluymuş gibi” davranmaya devam ediyor.

-Adam işini yeni kurmuş. İlk hevesle iş yerini zevkine göre dayamış, döşemiş ve her gün pırıl pırıl temizliğini yapmakta. Hatta kendisine özel bir “mesai programı” bile var. Bir  süre ciddi ciddi çalışır. Daha sonra da nedense sıkılır, başlar sermeye. Sonra işler rutinleşir ve “çalışıyormuş gibi” yapmaya başlar...
   
Yıl 2008. Petrolün varil fiyatı(*) 90 Dolar seviyelerinde yıla başlar. 2008 ortalarında inanılmaz bir artışla 140 Doları aşar,  ardından 2008 son çeyreğe girildiğinde krizinde etkileriyle 80 Dolar seviyelerine düşer. Aynı sene; yıla 1,170 TL ile başlayan ABD Doları(*), yılın son çeyreğinde 1,703 rakamlarını görmekle birlikte, yıl sonunu 1,500’lü rakamlarda kapatır.

2009 yılı 1. çeyreğinde krizin etkileriyle  ham petrolün varil fiyatı 40 Doların altına inerek 38 dolar seviyelerine kadar düşme gösterir, 2009 yılı 2. çeyreğinde piyasaların aforoz durumunu terk etmek istemesiyle 40 doların üstüne çıkar ve 2009 yılı son çeyreğinde piyasadaki olumlu hareketlenme ile ham petrolün varil fiyatı 60 doların üstünde seyir almaya devam eder. Aynı dönemde yıla 1,529 TL ile başlayan ABD Doları, ilk çeyrekte 1,804 TL yi görmekle birlikte, yılın büyük bölümünü 1,500 TL. dolaylarında kapatır.

2008 yılında yıla 3,03 TL ile başlayan 95 oktan benzin fiyatı(*), yıl ortasında 3,55 TL. yi görür ve yılın on ayını 3,200 TL.nin üzerinde tamamladıktan sonra, son ayda sert bir düşüşle 2,85 TL.ye geriler.

2009 yılına 2,88 TL. ile başlayan benzin, yılın ilk aylarında tekrar 3,00 TL. nin üzerine çıkarak yılı 3,38 TL.den kapatır.
 
Şimdi gelelim miş mış lara…

Hükümet, sürekli artan  akaryakıt fiyatının “artan petrol fiyatlarından ve döviz kurlarından kaynaklanıyormuş gibi” ifade ediyor.  Petrol yılbaşından bu yana 100-125 Dolar arasında seyrediyor. Dolar ise yıla ateşli başlamakla birlikte (1,88), kısa süreliğine 1,92 yi görüp 1,73’lere kadar geri çekildi. Ortalaması 1,80 kabul edilebilir.

Çarpıcı rakamları içeriyor olması açısından, özellikle 2008 ve 2009 yıllarını örnek olarak seçtim. 2008 yılında Dolar fiyatı bugünküne yakın olmakla ve petrolün varil fiyatı 140 Dolarları aşmakla birlikte, benzin fiyatı 3,55 TL. yi geçmemişken, bugün 4,60 TL. yi geçmiş durumda…

O zaman biz vatandaşların bu durum karşısında yapabileceği bir şey kalıyor; “palavraları yemiş gibi yapmak”

Ucuz akaryakıt mı?

O bundan sonra artık hayal. Malesef gerçek olmayacak...

Mutlu ve Sağlıklı Kalın…

Döviz, petrol ve benzin fiyatları için kaynaklar;

(*).http://evds.tcmb.gov.tr/cgi-bin/famecgi
(*) http://www.kaynakhaber.net/yillara-gore-benzin-mazot-fiyatlari.html
(*) http://www.benzin.gen.tr/43-ham-petrol-varil-fiyatlari-yillara-gore-dagilimi.html

 
Toplam blog
: 136
: 2817
Kayıt tarihi
: 20.03.11
 
 

Duyarlı olduğum konularda; düşündüklerimi, bildiklerimi ve birikimlerimi paylaşmak üzere burada b..