Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '09

 
Kategori
Haber
 

Akaryakıt sektöründe kayıt dışlılığı engellemek için uygulamaya konulan kimyasal işaretleyici

Akaryakıt sektöründe kayıt dışlılığı engellemek için uygulamaya konulan kimyasal işaretleyici
 

Kaçak akaryakıtı önlemek hakkında yazılarıya gündeme oturan, "TÜKORDER" Genel Başkanı Öner SAMANLI


AKARYAKIT ŞİRKETLERİ, ÜRÜNLERİNİ, KAÇAK ÜRÜNLERDEN AYIRABİLMEK İÇİN, KİMYASAL MÜHÜR İLE GÜVENCE ALTINA ALMAK ZORUNDADIRLAR.

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı ve Ulusal TÜKETİCİ GAZETESİ’nin Genel Yayın Yönetmeni, Öner SAMANLI, Enerji Üst Kurulu`nun `işaretr` olarak isimlendirdiği ürün; benzin, mazot ve biyodizele katılarak, yurtiçinde satışa sunulan akaryakıtı kayıt altına almayı amaçlıyor. Her şirket sattığı ürüne söz konusu kimyasal mührü kendisi vuracak. Ücretsiz verileceği için yakıtın pompa fiyatına etki etmeyecek işaretr`nin ana dağıtıcı şirketlere getirdiği yükümlülük ise oldukça ağır. Elindeki kimyasal mührü kaybeden ya da çaldıran şirketten, katıldığı ürünün vergisi kadar ceza kesilecek. Sektörün çatı örgütü Petder`in hesaplamalarına göre bu durumda, bir damla işaretr``nin faturası 100 doları buluyor. Bu yüzden şirketler, kimyasal maddeyi taşımak ve korumak için `zırhlı araç` siparişi vermeye başladı.

Sektörün önde gelen şirketleri, bu yüzden yeni ağır cezalarla karşı karşıya kalmamak için mutlaka geçiş süresi tanınması gerektiğini istiyorlar. Sistemin sağlıklı çalışması için bu işi şirketlerin değil, Enerji Üst Kurulu`nun yapmasında yarar görüyorlar.

AKARYAKITTAKİ KAYIT DIŞILIK VE KAÇAKÇILIK SON 2 YIDA 10, 7 MİLYAR LİRALIK VERGİ KAYBINA NEDEN OLMUŞTUR..!

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı ve Ulusal TÜKETİCİ GAZETESİ’nin Genel Yayın Yönetmeni Öner SAMANLI;

“Akaryakıttaki kayıt dışılık ve kaçakçılığın sadece son 2 yıda 10, 7 milyar yeni liralık vergi kaybına yol açması ve bundan terör örgütlerinin nemalanması üzerine sektördeki denetimler sıklaştırıldı. Hükümet konunun üzerine gitme kararlılığını gösterirken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), polis ve asker eliyle yürüttüğü şafak operasyonlarıyla kayıt dışı çalışanlara büyük darbe vurdu. Bu arada sektörün denetim altına alınması için uzun süredir gündemde olan ulusal marker da hayata geçirildi. Daha önce birkaç kez iptal edilen kimyasal mühür ihalelerinden sonuç alamayan Üst Kurul, sonunda devletin Ar-Ge kuruluşu TÜBİTAK ile yerli marker yapılması için anlaşmaya varmıştır.” İfadelerini kullanarak,

PİLOT BÖLGE OLARAK KOCAELİ

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı ve Ulusal TÜKETİCİ GAZETESİ’nin Genel Yayın Yönetmeni Öner SAMANLI, “Kocaeli`nde pilot olarak uygulanmaya başlanan sistem yılbaşından itibaren her yerde geçerli olacak. Ana akaryakıt dağıtıcı şirketler, 1 Ocak`tan itibaren sattıkları ürünlerin 1 milyon litresine 8 litre işaretr`katacak. İşlem, ulusal dolaşıma girecek benzin, motorin gibi tüm akaryakıt ürünlerine gümrükte, rafineri çıkışı ve dağıtım depolarında yapılacak. Denetimlerde, içinde kimsayal mühür bulunmayan veya eksik tespit edilen bayi mühürlenecek, yakıta el konulacak ve şirkete cezai işlem uygulanacaktır.” diyerek devamla;

AKARYAKITIN İÇİNDEKİ İŞARETR`MİKTARI YİNE TÜBİTAK TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN BİR KONTROL CİHAZIYLA YAPILACAK

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı ve Ulusal TÜKETİCİ GAZETESİ’nin Genel Yayın Yönetmeni Öner SAMANLI, “ Cezalar kapatmaya kadar varabilecek. Yurt genelinde akaryakıt dağıtımı yapan şirketler, TÜBİTAK`tan ücretsiz alacakları kimyasal mührü, satış öncesi ürüne karıştıracak. Mevzuata göre, altın gibi değerli bu kimyasal maddenin dökülme, sızma, kayıp ve çalınması gibi konularda her türlü sorumluluk şirketlere ait. Petder`in bu konuda yaptığı araştırmaya göre 1 milyon litre akaryakıta karıştırılacak 8 litre markerin sadece yüzde 1`ini (bir fincan kadar) özel katkı olan işaretr` oluşturuyor. Kaybolan 1 damla kimyasal ürünün şirketlere maliyeti de 100 doları buluyor. Satışa sunulan, 17, 7 milyar litre benzin ve motorine 155 ton ulusal marker eklenecek. Bu miktarın vergi olarak karşılığı 22, 7 milyar yeni liranın üzerinde. İşaretr`, rafineri ve akaryakıt depolarına her ay 25 litrelik kaplar içinde taşınacak. İçinde kimyasal maddeyi barındıran bir kabın değeri 4 milyon yeni lira. Ekleme işlemleri sırasında veya başka bir sebeple 1 gramlık marker kaybına karşılık, o miktarın içinde bulunması gereken akaryakıttan alınacak vergi tutarı, şirketten ceza olarak tahsil edilecek. Maliye Bakanlığı verilerine göre akaryakıt fiyatları içindeki vergi oranı yüzde 65 civarında seyredecektir” açıklamasında bulunarak tüketicileri aydınlattı.

ARTAN MALİYET NEDENİYLE, SEKTÖR ZAM İSTEYECEK TÜKETİCİ TEPKİ VERECEKTİR

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı ve Ulusal TÜKETİCİ GAZETESİ’nin Genel Yayın Yönetmeni Öner SAMANLI, Sektöre zaman verilmesini talep eden, sektörel derneklerle de görüşmelerinin gerçekleştiğini, geçiş sürecinde; `Bu süre içinde aksaklıklar tespit edilebilir ve bunlar giderilir. Yoksa sektör yeni büyük cezalarla karşı karşıya kalabilecektir.` açıklamalarında bulunurken, sistemin sıfır hata payı ile işlemesinin mümkün olmadığını savunarak, ” işaretr` nin kaybı halinde karşılığı vergi miktarı tahsil edilecek. Ortalama bir hesap yaptığımızda bu tutarın 1 damlaya karşılık 100 dolar olduğunu görüyoruz. Yıllık satılan akaryakıt miktarı ve buna katılacak kimyasal ürün dikkate alındığında ortaya çıkacak tutarı telaffuz etmek bile kolay değil, tüm olumsuzluklar tüketiciye maliyet olarak yansıtılacaktır, buda hoş bir sonuç olarak karşımıza çıkmayacaktır.` şeklinde görüşlerini açıkladı.

PETROL SANAYİCİLERİ DERNEKLERİ DE DURUMDAN TEDİRGİNLER

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı ve Ulusal TÜKETİCİ GAZETESİ’nin Genel Yayın Yönetmeni Öner SAMANLI, yaptığı açıklamalarına devamla, Petrol Sanayi Derneği(Petder) yaptığı yazılı açıklamalarında, şirketlerin altyapılarını bu sisteme uyumlu hale getirmek için yaklaşık 150 milyon dolar yatırım yaptığı bilgisini vermiştir. Petrol Sanayi Derneği(Petder) yapılan hesabın ortada olduğunu belirtiyor, `Bu kadar stratejik bir ürünü TÜBİTAK`tan alıp taşımak kolay bir iş değil. Bunun için birçok firma zırhlı araç almayı programına koydu.` ifadelerini kullanıyor,

DEVLET BU SİSTEMİ YENİDEN ÜRETİCİYİ DE KORUYARAK, TÜKETİCİLERE EK MALİYETLER YÜKLEMEYECEK ŞEKİLDE TANZİM VE ORGANİZE ETMELİDİR.

Bu ne demektir, maliyet üstüne eklenen kayıplardan sonra, zırhlı araçların maliyetinin tüketime yansıması ve olumsuz etkisidir. Devlet, bu araçların alımında, bulunan şirketlere, farklı bir amortisman sistemi geliştirerek, bu firmaların tüketicilere sağlıklı akaryakıt satabilmelerine destek vermelidir. Devlet bu sistemi yeniden üreticiyi de koruyarak, tüketicilere ek maliyetler yüklemeyecek şekilde tanzim ve organize etmelidir.

BİLİNÇLİ TOPLUMSAL MÜCADELEMİZE SİZLERDE KATILMALISINIZ

“TÜKORDER” Olarak;

“ULUSAL HEDEFİMİZ SAĞLIKLI VE BİLİNÇLİ TÜKETİM TOPLUMU OLUŞTURMAKTIR”

Bilinçli, Sorumlu ve Demokratik Sivil Toplum Örgütlerinin Toplumsal İvmede Rolünü Önemseyen Duyarlı ve Toplumsal Çalışmalardan Menfaat Beklentileri İçerisinde Bulunmayan, Zaman Sorunu Bulunmayan Ülkemiz İnsanlarını, Bulundukları İllerde ve İlçelerde “TÜKORDER’ Şube Başkanlıklarını Oluşturmaları İçin Göreve Bekliyoruz.

e-iletişim: tukorder@hotmail.com

03.08.2009

 
Toplam blog
: 295
: 3087
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

Prof.Dr. Öner Samanlı, yıllarını eğitim ve öğretim faaliyetlerine adamış, birçok bilimsel makalen..