Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Akbank kart ücreti almaya devam ediyor.

Akbank kart ücreti almaya devam ediyor.
 

Kredi kartı aidatı adı altında her yıl belli bir miktar ücret alındığı zamanların geride kaldığını sanıyordum. Bildiğiniz gibi konu Türkiye gündeminde epeyce yer işgal ettikten sonra, kanuni düzenlemeler yapılmış ve bankaların kart sahiplerinden, "kart ücreti" adı altında ayrıca para almalırının önü kesilmişti. En azından ben bunun böyle olduğunu sanıyordum.

Oysa, öyle değilmiş. Bankalar ya da benim bankam yani AKBANK kredi kartından ekstra ücret almaya devam ediyor. Akbank'a ait Axess kredi kartımın ekstresinde 35 TL kart ücreti işletildiğini görünce, bankanın Narlıdere şubesine giderek hem yazılı ve hem de sözlü itirazımı yaptım. Dediğim gibi konunun hukuken halledildiğini ve müşteri lehine çözümlendiğini biliyordum.

Banka, itirazıma cevap yetiştirmekte hiç gecikmedi. Dün yaptığım itirazın bugün cevabını e-mail yoluyla aldım: Buna göre, bankaların kart sahiplerinden yıllık ücret almaları yasalmış ve bu yüzden benim itirazım reddedilmiş.. Gelen mektup aynen şöyle:

Sayın Ali Açıköz;

Kartınıza yansıyan yıllık üyelik ücretine itirazınız bankamızca incelenmiştir

Kredi kartlarından alınan üyelik ücreti, Bankamızın kredi kartları üzerinde sunduğu hizmete yönelik olarak asıl kart ve ek kart hamilleri için düzenlenmiştir. Yasal ve Bankamız düzenlemeleri gereğince, kart üyelik ücretine ilişkin duyurular, Bankamızın tüm şubelerinde, müşterilere gönderilen hesap özetlerinde, tarafınızca imzalanan sözleşme hükümlerinde ve Bankamızın www.akbank.com adresli internet sitesinde ilan edilmektedir. Yasal düzenlemelere göre, müşterilerden verilen hizmetler karşılığında alınan ücret ve komisyonlar bankalarca belirlenebilmekte, bu bağlamda tüketicilerin haklarını ihlal eden bir durum söz konusu olmamaktadır. Ayrıca , Türkiye Bankalar Birliğinin (http://www.tbb.org.tr) web sayfasında da kredi kartlarından alınan üyelik aidatının yasal olduğuna dair duyuru yayınlandığı gibi, gerek İzmir 1. Tüketici Mahkemesinin 2004.239 E. ve 2005.1531 K. sayılı ilamı ile gerekse T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğünün yayımlamış olduğu 12.02.2007 tarihli B140TRK016 00 00.3698 sayılı 2007.02 nolu Genelgesi ile bankaların kredi kartı üyelik ücreti talep etmelerinin yasaya uygun olduğuna karar verilmiştir.

Uygulamalarımız ve yukarıda bahsedilen yargı kararı dahilinde kartınıza yansıyan üyelik ücreti iade talebinize olumlu yanıt verilememektedir"

Ortada bir yalan mı var yanlış mı?... Bu ülkede karpuz ve bıçak misali, hangisi diğerinin üzerine düşerse düşsün sonunda "vatandaş" ın delindiğini biliyorduk da, bunca tartışması yapılan böyle son derece popüler bir konunun bir şekilde halledilidiğini düşünüyordum doğrusu... Halledilmemiş!... Daha doğrusu, bankamız bıçak, biz karpuz yine delinen biz olmaya devam edecekmişiz.

Demek ki, bankaların yalvara yakara kredi kartı pazarlamaları boşuna değilmiş. Her kart sahibinden 35TL alırsan, milyonlarca insandan yılda ne kadar almış olursun?.. Bankacı olmadığım için bu türlü para hesaplarından fazla anlamam ama onların iyi anladığına şüphe yok.

Sonuç olarak, Axess'ten bir "ses" geldi de pek "ak" değil; daha ziyade "kara" bir ses... Ne yapalım, "gariban" bankalarımız nasıl zengin olacak, böyle "ufak-tefek" paralar almasalar..

Nasıl olsa, biz vermeye alışmışız!...

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..