Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '07

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Akçatekirde ne oldu?

Akçatekir, yerleşimi Adana-Ankara otobanının her iki kenarına yayılmış, Pozantı İlçesine bağlı, Bürücek, Üçoluk, Akça, Hacılar, Büyüktekir ve küçüktekir mahallelerinden oluşan, kış aylarında tabiri yerinde ise in-cin top oynayan, baharla birlikte yaz aylarında nüfusu 200 binlere ulaşan, Adanadan iç anadoluya veya içanadoludan Adanaya seyahat edenlerin mutlaka uğradıkları, nefeslendikleri ve et lokantalarında yemek yedikleri, bir bölgeyi diğer bir bölgeye bağlayan geçit yerinde olması sebebi ile, osmanlı imparatorluğundan beri askeri açıdan da önemi olan ve asırlardır yerleşim yeri olarak kullanılan bir belde. Atarürk'ün, Adana seyahati dönüşü, zamanın milli eğitim bakanının bürücek mahallesindeki yayla evinde konakladığı da bilinen tarihi bir gerçek.

Akçatekir, toros dağları arasında yüksek rakımından dolayı, yaz aylarında adanaya göre oldukça serin olması sebebi ile, sıcaktan kaçmak isteyen insanların özellikle yaz aylarında konakladıkları, otobanın da hizmete girmesi ile adanaya ulaşımın çok kolaylaşması ve süresinin kısalması, kadimden beri orada mülkü olan insanlara ilaveten, bölgede(adana ve mersin), ekonomik yönden belli bir refah seviyesine erişmiş kimselerin yaz aylarında konaklamak için tercih ettikleri, arsa satın alıp yayla evi yaptıkları bir yer.

Belde, sedir, kızılçam, karaçam, göknar ağaçlarından oluşan bir orman yapısına sahip. Türkiyenin her bölgesinde olduğu gibi, burada da 1943 lü yıllarda, 3116 sayılı orman yasası gereği, orman olan ve orman olmayan kültür arazisi ayrımı yapılmış, bu ayrımı takiben de orman sayılmayan yerlerde mülk sahipleri tapularını almışlardır. Bu orman ve tapu çalışmasını takiben 1997 li yıllarda bu beldede 2/B çalışması da yapılmış, orman niteliğini kaybeden bir kısım yerler de hazine adına, yani tapusu devlette olarak orman sınırları dışına çıkartılmıştır.

Kendi haline sakin bir belde olan Akçatekir, işte bu 2/B uygulamasından sonra yavaş yavaş karışmaya başlamıştır. Çünkü devlet, 2/B çalışması yaparken bizzat kendisi bazı büyük ve kişi mülkiyetine tecavüz edici hatalar yapmıştır. Yapılan hata; 1943 yılında belirlenen orman hattının, 2/B çalışmasında tam olarak tespit edilememesi espirisine dayanmaktadır. Teknik bir konu olan bu hatayı herkes anlayamayabileceği için ayrıntısını buraya aktarmıyorum, ancak ilgilenene özel olarak açıklama gönderebilirim.

Yapılan bu hata neticesi, bir çok kişinin arazisi devlet ormanı içinde kalmış varsayılarak davalar açılmış ve maalesef yargı, hatalı duruma göre karar vererek bir çok kişinin tapusunu iptal etmiştir.

Buna ilaveten, bu bölgede görülmekte olan ve temyizen yüksek yargıya intikal eden bir davada yüksek yargı, mealen "Akçatekir beldesi kadimden beri(çok eskilerden beri) yaylaktır. Yaylaklarda hiçbir surette tapu verilemez" şeklinde bir hüküm verince, yargı kararını uygulamak ile yükümlü diğer devlet birimleri bu sefer Akçatekir beldesinde ne kadar tapu var ise (yaklaşık 17.800 tane) hepsinin tapusunun iptali için dava açmak zorunda kalmış ve yerel mahkemeler, bir üst mahkemenin emsal kararına uyarak bu tapuları iptal etme yönüne gitmişlerdir.

Böylece Devlet; 1943 lü yıllarda verdiği tapuları, "yahu biz bir hata yapmışız, yaylaklarda kesinlikle tapu vermememiz gerekiyordu şimdi bunları iptal ediyoruz" manasında, "devlet" kavramının içine sığmayan bir uygulama yapmıştır.

Ancak, durumu kurtarmak isteyen devlet bu sefer bu günlerde, mera kanununda değişiklik yaparak bir seferliğine tapusu bu tür durumda olanlara af vermek zorunda kalmıştır.

Devlet kendi eli ile içinden çıkılmaz hale getirdiği durumu yine kendisi çözmüştür.

Bazılarının bahsettiği gibi bu durumun ne şimdiki iktidarla, ne seçimle, ne oy kaygısı ile, ne de orman yağması veya mera yağması ile doğrudan bir alakası yoktur. Sadece kangreni temizleme cesaretini bu hükümet göstermiştir.

Bunları nereden mi biliyorum?; Orman tarafı olarak Akçatekir beldesinde o 17.800 tapu parselini tek tek dolaşmak, incelemek ve konu hakkında bir rapor hazırlamak zorunda kaldığım için. Sevgilerimle.

 
Toplam blog
: 38
: 485
Kayıt tarihi
: 01.05.07
 
 

Orman mühendisiyim. 1992 yılından beri orman kadastro işinde çalışmaktayım. Amacım insanları orman k..