Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '09

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Akdeniz bölgesi illerinde neler yenebilir?

Akdeniz bölgesi illerinde neler yenebilir?
 

BEKLERİZ EFENDİM...


Bildiğiniz gibi, herkes gücünün yettiğince tatil yapmaya çalışıyor.

Nasıl ki herkes dilinin döndüğünce derdini anlatmaya çalıştığı gibi…

Eğer bir gün yolunuz bizim buralara yolunuz düşerse (Akdeniz Bölgesine) aşağıda size önereceklerimi mutlaka tadın.

Sakın ha yemeden içmeden dönmeyin..

Eğer yanılıp şaşarak, yolunuz bu illere düşerse mutlaka tadılması gereken bu lezzetleri mutlaka tadın.

Hangi iller ve neler mi?

Buyurun bakın!

Malumunuz olduğu üzere ülkemizin her karış toprağı kültürel zenginliği tarihi dokusu insanı büyüleyen doğasıyla görülmeye değer. (Gerçi son zamanlarda bölmek için toplu bir çaba

Ülkemizin verimli topraklarında yetişen çeşitli ürünlerden yapılan yemeklerin yer aldığı ve bölgelere göre farklılık gösteren sofralarımız her damak zevkine hitap edecek lezzetleri de cömertçe sunmaktadır.

Tatile çıkanlar, iş için gidenler yolu bu illerden geçenler için bulunmaz bir lezzet rehberi... Gittiğiniz bu yerlere has leziz yemekler ve tatlıları tatmadan sakın dönmeyin.

ADANA

Ömrü uzattığı belirtilen ve hatta Lokman Hekim'in iksiri olduğu ileri sürülen bol köpüklü misis ayranıyla yenilen sıkmalar, ziyaretçilerin damağında güzel bir lezzet sunar.

Kentte onlarca kebap lokantası bulunsa da, Adana kebabının "tarihi kazancılar Çarşısı’nda, bol yeşillik pişmiş yeşil biber ve domates ezme çoban salata ile birlikte çarşının nostaljik havasında yenilmesi daha farklı oluyor. Sokakdaki dürümcülerden de yiyebilirsiniz!

Kebabın yanında ise tercihe göre acılı ya da acısız şalgam içebilirsiniz. Benim tercihim acılı olan.

Adana'nın sıcağından bunalanlar ve kebaptan sonra tatlı yemek isteyenler için farklı bir alternatif ise "bıcı bıcı''.(Blog yazarlarından Olgun Ekinci’nin bu konuda çok güzel bir tarifi de var.) Genellikle sokak tezgâhlarında satılan nişastadan yapılan ve rendelenmiş buz, gül suyu pudra şekeri katılarak yapılan bu tatlıdan tatmak isterseniz buyrun.

ANTALYA

Antalya'mızın belki bir asırdan fazladır tok tuttuğu için özellikle Ramazan aylarında yediğimiz üzeri susam ve yarım badem içleri ile süslenmiş tahinli, hafif şekerli kurabiyesi bağaca da bilinen önemli lezzetlerden birisidir.

Eskiden yanık sütle yapılan dondurma(Korkuteli ilçemize mahsus) günümüzde Antalya'mızın kendine özgü, vazgeçilmez tadılması mutlaka tavsiye edilen önemli lezzetlerinden birisidir.

Serpme börek kentin ara sokaklarındaki eski pasajların içinde küçük dükkânlarda sade peynirli ve kıymalı yapılarak sabahın ilk ışıklarında tüketiliyor. Gerçi şimdilerde fazla görünmüyor.

Başka yerde lezzetine rastlanmayan şiş köfte, tükürük köfte ile bol tahinli, sirkeli, üzeri yumurta, domates ve soğan dilimleri ile donatılmış en üstüne de maydanoz serpilmiş Antalya piyazı, ilimizin hemen her köşe başındaki lokantada yenilebilir.

Kabuğu ağza alındığında kolayca sıyrılan sarı renkte ve çerez gibi yedikçe insanın bırakamadığı Tirmis, Antalya'da pazarlarda, seyyar tablalarda ve tezgâhlarında satılıyor. Sokak aralarında da satılır. Hiç de sevmem!

BURDUR

Yörenin simgesi ceviz ezmesi de Burdur'a gelenlerin yanlarında hediye olarak götürdüğü kentin önemli lezzetleri arasında yer alır.

Tabi Şiş köftesi de hemen hemen her lokantada vardır. (Şiş köfte Göller Bölgesi ve Antalya’ya has yiyeceklerin başında gelir.)

ISPARTA

Isparta ağız tanıda düşkünler için de eşsiz lezzetler sunar.

Isparta meşhur şiş köftesiyle damak tadında önemli yere sahiptir.


Kentin en önemli simgelerinden Gül lokumu da yemeden geçilmeyecek lezzetler arasında yer alıyor.

Kentin en önemli simgelerinden biri olan gülden yapılan reçeller de meraklısına eşsiz tatlan sunuyor.

Tabi gelmişken Gül’den yapılan Gül Şampuanını da unutmayın.

Son yıllarda, asırlardır düğün yemeği olarak sunulan kabune ile tereyağlı irmik helvası da restoran menülerinde yer alıyor.

HATAY

Ziyaretçilerin kâğıt kebabı, künefesi, örüğü humusu zengin mutfağıyla farklı damak tatlarına hitap ediyor.

Tabi Harbiye’ye gidip, meşhur terbiyeli tavuğunu da tatmadan ayrılmayın.

MERSİN

Damak tadına düşkünler için farklı bir tatlı alternatifi de özellikle Ramazan ayında rağbet gören, yöreye özgü kerebiç tatlısı. İrmik, ceviz veya Antep fıstığı ile şeker karışımıyla yapılan tatlıya katılan çöven otundan elde edilen süt görünümlü köpük de bu tatlıya ayrı bir lezzet katıyor.

Tantuni, Mersin'e gelenlerin mutlaka tatması gereken bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Bu arada bizim Antalya’da da epey Tantunici açıldı. Düşkünlerine duyrulur.

Hediye götürmek isteyenlere cezerye öneriliyor. Bildiğiniz gibi, cezerye havuç, toz şeker, bisküvi, ceviz veya Antep fıstığının karışımıyla elde ediliyor.

Bölgemize her ne kadar dünyanın öbür ucundan kişiler gelse de; sizleri de bekleriz. Aşırı sıcak diyenlere, yaz aylarında Burdur ve Isparta’yı, ilk ve sonbahar aylarında diğer bölgeleri ziyaret etmelerini öneririm...

Kahraman Maraş'ı niye almadığımı merak edenler için kısa bir not: Ben Maraş'ı Akdeniz bölgesi ili olarak görmüyorum. Osmaniye ile Adana arasında fazla bir fark bulunmamaktadır.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..