- Kategori
- Beslenme / Diyet
Akdeniz mutfağının özellikleri
Yandaki piramidi görüyor musunuz?
Bu piramit Akdeniz Mutfağı ile beslenmeyi gösteren ve insan sağlığı açısından önemi, uzmanlar tarafından anlaşılan ve Tıp Dergilerinde yayınlanan bir beslenme türü…
Böylesine faydalı bilgileri nerede görürsem derleyip, sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu da onlardan birisi!
Gelin bu piramidin biraz de detaylarına girelim.
İnsanların her gün yemesi gereken yiyeceklere bir bakalım;
Ekmek, makarna, pirinç, kuskus, polenta, diğer tahıllar, patates, her türlü sebze, fasulye, baklagil, kabuklu yemişler, her türlü meyve, zeytinyağı, peynir ve yoğurt türleri…
Haftada birkaç kere yenmesi gerekenler;
Balık, kümes Hayvanları, tatlılar…
Ayda birkaç kez yenmesi gereken ise: Sadece Kırmızı et.
Gelin bu tür beslenmenin insan sağlığı üzerinde ne gibi etkileri varmış, bu konuda uzmanlar neler anlatıyor bir de ona bakalım;
Akdeniz beslenme tarzının insanları kronik hastalıklardan koruyabileceği belirlenmiş.
İtalya'nın Floransa Üniversitesinden bir grup uzmanın yaptığı araştırma, genellikle Akdeniz ülkelerinin benimsediği bu beslenme şeklinin kalp-damar, Parkinson, Alzheimer ve kanser gibi kronik hastalıklardan ölümü azaltabileceğini göstermiş.
Araştırmacılar, 1966-2008'i kapsayan dönemde 1, 5 milyonu aşkın kişinin katıldığı, beslenme alışkanlıkları ve sağlığa ilişkin uluslararası 12 araştırmanın verilerini toplamışlar.
Akdeniz beslenme tarzını benimseyenlerin, diğer katılımcılara göre, genel ölüm ve kalp-damar hastalıklarından ölüm riskinin yüzde 9, Parkinson ve Alzheimer hastalıkları belirtilerinin yüzde 13 ve kanser belirtilerinin yüzde 6 oranlarında az olduğu belirlemişler.
Bir Akdenizli olarak bu güne kadar bunlara uyuyormuyduk?
Ben ve yakın çevremde bazı uyulan yerler vardı. Ancak tamamen uyduğumuzu söyleyemem!
Bundan sonra bu tip beslenmenin peşinde olacağımı söyleyebilirim!
Sizlerde denemeye ne dersiniz?