Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '10

 
Kategori
Genel Sağlık
Okunma Sayısı
2252
 

Akdiken

Akdiken
 

Akdiken


Ağaç 1-3 Aylar 5-6 Aylar Ca, Ho, Na Meyvesi Zehirli

Ak diken, Kreuzdorn, Rhamnos cathartica Geyik dikeni ağacı Güvem eriği Adi çehre Familyası: Akdikengillerden, Kreusdorngewâchse, Rhamnaceae Drugları: Ak diken meyvesi; Rhamni Bu türün sadece olgunlaşmış meyveleri kurutulduktan sonra çay, tentür ve natürel ilacı yapılır. Giriş: Akdikengillerin bilinen 150 türü mevcuttur ve bunlardan en önemlileri; Akdiken; Rhamnos cathartica, Yabani Akdiken; Rhamnos frangula ve Amerika Akdikeni; Rhamnos purshianus’dır. Bunlarda mey­vele­rinden istifade edilenler ve kabuğundan istifade edilenler olmak üze­re ikiye ayrılır. Akdikenin sadece meyvesi kullanılır. Tarihte çok eskiden beri kullanılan Akdiken meyvesi genellikle kabızlığa karşı kullanılmıştır. Bitki Akdeniz havzası, Avrupa, Asya’nın Güneybatı ve ortasında yetişir. Akdiken genellikle kuru toprakta yetişir. Botanik: Akdiken 1-3m boyunda, küçük bir ağaç veya çalı görünü­münde dalları karşılıklı ve uçlarında birer diken bulunur. Fidanları taze iken grimsi gümüş renkte, olgunlaşınca siyah bir renk alır. Yaprakları karşılıklı yumurta ve kalp şeklinde, kenarları kertikli, ortada bir ve yanlarından 3-4çift damara sahiptir. Yaprakları 3-6cm uzunluğun­da, eni 2-4cm olup rengi açık yeşil ve de sapı boyunun 1/3’ü veya ½’si kadardır. Çiçekleri; yaprak dibinden çıkar ve topluca demet gibi 4-12’si bir arada sarımsı yeşil renkli, oldukça küçüktür. Taç yaprakları oldukça küçük, 4 adet, uçları sivri, mızrak şeklinde ve ortada döllenme tozlukları bulunur. Meyveleri önce yeşil, olgunlaşınca siyah renkte, yuvarlak ve bezelye büyüklüğünde ve içinde 5-8mm çapında 4 adet çekirdek bulunur. Hasat zamanı: Akdikenin sadece olgunlaşmış meyveleri güneşte veya suni olarak kurutulur, taze iken şurubu veya tentürü yapılır. Şayet olgunlaşmamış meyveleri toplanır ise kullanıldığında karın ağrıları yapar. Birleşimi: Akdiken meyvelerinin birleşimindeki önemli maddeler; a) %2-4 oranında Antrachinon türevleri; Glucofrunegulin A, Frangulin, Frangulaemodin, Chrysophanol, Emodin, Physcion, Emodin-8-O-B-Gentiobiosid, Emodin-8-0-B-glikozit b) Flavonol türevleri %1 arasında olup en önemlileri; Rhamnocitrin (7-O-metilkâmpferol), Rhamnetin (7-O-metilquercetin) ve Catharticin (=Rhamnacitrin-3-O-B-Rhamnosit) Kullanılması: a) Komisyon E’ye göre Akdiken meyvesi kabızlığa karşı ve basur, fistül, anal ve son bağırsak (rektum) ameliyatında, yumuşak gaita gerekir ise bu hallerde kullanılır. b) Halk arasında taze ve olgunlaşmış Akdiken meyvesi pekliğe karşı kullanılır. Taze meyvelerden 10-15adet yetişkinler ve çocuklar için 5-10adet yenildiğinde müshil yapar. Çayı: Kurutulmuş meyvelerden 15-20adet yetişkinler için ve ço­cuklar için 5-10adet demliğe konur ve üzerine 200-400ml kaynar su ilave edilir ve 5-10dk bekletildikten sonra süzülerek içilir. Çay Harmanları:

Salushaus’un pekliğe karşı çayı;
>25 gr Sinameki yaprağı
>23 gr Sinameki meyvesi
>18 gr Kuşburnu meyvesi
>9 gr Papatya çiçeği
>7 gr Akdiken meyvesi
>7 gr Safa çiçeği
>11 gr Rezene tohumu Gökçek Kronik ve akut pekliğe karşı çay; >40 gr Sinameki yaprağı
>20 gr Akdiken meyvesi
>20 gr Rezene tohumu
>20 gr Papatya çiçeği


Yan tesirleri: Kısa süreli ve tarife uygun kullanıldığında yan tesiri yoktur. Yüksek dozajda alınması halinde karında sancılı ağrılara sebep olur ve kişide kusma, bulantı ve ishale sebep olur. Sürekli ve uzun süre kullanılması halinde vücuttaki elektrolit yapısını bozar e Potasyum mine­ral kaybı ortaya çıkar. Bu da kas zafiyetine neden olur ve kalp çalış­ma­sını anormalleştirir. B) Cehri, Gelbbeeren, Rhamnus petiolaris L. Altın ağaç Boyacı dikeni Cehni Vatanı Türkiye olan ve genellikle İç Anadolu’da özellikle de Kayseri’ de eskiden boya yapımında kullanılmak için özel olarak yetiştirilmiştir. Boya sanayinde sentetik boyanın imali ile birlikte unutulmuştur. Mey­velerinin dışı esmer yeşil, içi parlak sarı, kokusuz, lezzetsiz, çapı 6-7mm yani tahminen bezelye büyüklüğündedir. Bu bitki üzerinde fazla bilgi vermek için Türk Üniversitelerinin araştırmalarını beklemek zorundayız.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Almanya'da okuduğunuzu belirtiyorsunuz, iyi derecede Almanca bildiğiniz anlaşılıyor. Yazılarınızda Kommission E ESCOP ve WHO monografilerinin görülmesi gerekir. Bilimsel-klinik çalışmalar dururken geleneksel bitki kullanımını anlatmak halkımız için bir iyilik değil diye düşünüyorum. Saygılarımla Dr. Ahmet Toptaş

Ahmet Toptaş 
 03.01.2010 1:54
Cevap :
Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp İsimli kitabım çıktı Avrupalı; 15-16. Yüzyıl da, Türk (Osmanlı) ve Arap’tan (Endülüs) aldığı ilimle başlattığı Rönesans ile bugünlere geldi. Türk Milletinin 500 yıllık gerilemesinin sebebini doğru teşhis eden Atatürk, Türk rönesansını (yeniden yapılanma veya Maturidi ye dönüş) başlattı, fakat “Milli Şef” tarafından bu hareket baltalandı ve milletimiz 80 yıl daha kaybetti.Ben İbrahim Gökçek, ’’Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp’’ alanında 1000 yıldır geri sayımımıza dur! diyecek bu eseri yazdım. Evet! bu kitabı yazmak için 12 yılı pasif, 15 yılı çok yoğun, yani 27 yıl çalıştım. Kitapta şimdiye kadar diğer kitaplarda olmayan çok şey göreceksiniz. Özeliklerde çeşitli hastalıklara karşı 2091 bitkisel çayharmanları reçetesi, 998 renkli bitki resmi, 334 hastalık resmi, 1276 kimyasal maddelerin açık formülünü bulacaksınız. Bu kitap 3 cilt, 1800 sayfa olup şifalı bitkiler çok yönlü olarak ele alınmıştır, ayrıca hastalıklar ve tedavileri ve de genel bilgilerd  03.01.2010 20:44
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 11
Toplam yorum
: 3
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 3364
Kayıt tarihi
: 11.12.09
 
 

Ben ibrahim gökçek Kayseri ili, Bünyan ilçesinin Topsöğüt köyünde 26.10.1957 doğdum ve ilk okulu bur..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster