Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '17

 
Kategori
Kitap
 

Akif'in Gerçekliği: Safahat

Akif'in Gerçekliği: Safahat
 

Mehmet Akif Ersoy'un literatürdeki tek kitabı: Safahat

Akif'in "Hayır, hayal ile yoktur benim alışverişim/İnan ki: Her ne demişsem görüp de söylemişim." dediği meşhur eseri.

Akif hayatın her yerindedir. Ve "Safahat" ta anlattığı manzum hikayeler hayatın acı ama hakikat dolu resmi gibidir.

Yoksulluğun ve çaresizliğin resmini tüm berraklığıyla gözler önüne seren Akif aslında kendi hayatından da kesitler sunuyor bize.

Manzum hikayelerinde bilhassa İstanbul'un kenar mahallerinde yaşayan insancıkları ve onların ıstırap dolu hayatlarını bir balyoz gibi indiriyor vicdanlarımıza.

Babasını kaybeden ve sokak ortasında hıncını babasının küfesinden çıkarmaya çalışan Hasan'ın küfeden kurtulma çabasını, çok istediği rüştiye mektebinde okuyup büyük adam olma hayalini ama sonunda ailesine bakmak zorunda kalınca hep nefret ettiği o küfenin altında boynu bükük, gözü yaşlı, mektepli çocukların geçmesini beklerken ki içler acısı halini hatırlıyorum "Küfe" adlı hikayesinde.

Kimsesiz yaşlı bir adamın hastalık ve yoksullukla imtihanını "Seyfi Baba"da,  kefen parası olmadığı için mahalleli tarafından alınan 8 kuruşluk hasırla gömülen kimsesiz yaşlı kadının son yolculuğunu anlattığı "Hasır"da, verem olduğu gerekçesiyle okuldan gönderilmek istenmesine direnen ama iki arkadaşının yardımıyla arabaya bindirilip bilmediği bir diyara doğru yol alan sefil ve çaresiz bir çocuğun hüzün dolu hikayesini aktardığı "Hasta"da anlatıyor bize Akif.

"Mahalle kahvesi"ni okuduğunuzda şanlı neslinin kendisine bıraktığı tarihi mirastan bihaber, ölmeden gömülen bir cemaatin ruhsuz, emeksiz nefes alma çabasını görürsünüz.

"Meyhane"de ömrünün en genç çağında kendini bayağılığa kaptırıp teselliyi ellerine kavradığı zehirle bulmaya çalışanların kısa sürede bambaşka insanlara dönüşünü ibretle okursunuz.

"Köse İmam" da ilmi az ama kendine has nitelikleriyle sıradışı bir imamın, karısını döven bekçiye hesap sorarken ki azametine tanık olursunuz.

Evet! Akif'in "Safahat"ta anlattıkları ne kadar da tanıdık geliyor değil mi?

Akif de yoksuldu. Şahit olduklarına sessiz kalamazdı. Ve böyle acı manzaralarda kendine hep şunu söylerdi:
 

"Ya merhamet duygusundan mahrum yaratılsaydım ya da çok param olsaydı."

 
Toplam blog
: 26
: 436
Kayıt tarihi
: 20.06.17
 
 

#edebiyat #yazar #kitap #öğretmen #baba #etimoloji #biyografi #şiir #öykü #yaşanmışlık ..