Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '13

 
Kategori
Siyaset
 

Akil İnsanların seçimi doğru mu?

Akil İnsanların seçimi doğru mu?
 

Akil insan kimdir?

Toplumun geneli tarafından bilgi ve görgüsü, saygınlığı, tecrübeleri, uzlaşıcı ve hoşgörülü karakteri, terbiye ve nezaketi, etik değerlere önem verişi, toplum menfaatlerini her şeyin üstünde tutması, her şeyden önemlisi adil ve hukuka saygılı olması kabul görmüş olması gerekir.

Bu kapsamda;  seçilecek olan Akil İnsanın, toplumun büyük çoğunluğu tarafından benimsenmiş ve kabul görmüş olması gerekir. Aksi takdirde bu insanlar toplumu, toplum çıkarları ve toplum adına temsil edemezler.

Önemli konulardan birisi de Akil İnsanların kim tarafından seçileceğidir. Kendinizi denetleyecek müfettişi nasıl ki siz seçemezseniz, kurumunuzla ilgili bir anketi nasıl ki kendi kendinize yapamazsanız, öğrenci iseniz ve sınavınız ile ilgili bir değerlendirme yapılması gerektiğinde bu değerlendirmeyi nasıl ki kendiniz yapamazsanız, ikinci-üçüncü  şahıslarla ilişkili hukuki bir konuda nasıl ki kendi kendinizi yargılayamazsanız, toplum adına çalışma yapacak Akil İnsanları da Hükumet olarak siz seçemezsiniz. “Kendi kendine gelin-güveyi olmak” diye bir deyim vardır. Seçerseniz aynen bu olur…

Gazetelerde en çok okunan yazar, toplumun nabzını en iyi yoklayan, toplum genelinin en çok tercih ettiği yazar demektir. Bu tanıma yakışan, daha doğrusu istatistiki sonuçların ortaya koyduğu  gazeteci yazar, Sayın  Yılmaz Özdil’dir. Hal böyle iken, bu süreçte bu listenin içinde olması gerekenlerden birisi değil midir? Halkın listede görmek istediği isimlerden bazıları ise Tarık Akan, Levent Kırca, Müjdat Gezen, Emin Çölaşan, Ümit Kocasakal, Yaşar Nuri Öztürk, Can Ataklı gibi isimlerdir.

Başbakan’ın belirlediği isimler ise;

Yazarlardan;

Oral Çalışlar, Murat Belge, Ethem Mahçupyan, Ali Bayramoğlu, Hilal Kaplan, Hayrettin Karaman, Yılmaz Ensaroğlu, Avni Özgürel, Fehmi Koru, Ahmet Taşgetiren, Nihal Bengisu Karaca, Sibel Eraslan, Tarhan Erdem,

Akademisyenlerden;

Prof. Dr. Doğu Ergil, Prof. Dr. Mithat Sancar, Prof. Dr. Hüseyin Yayman, Prof. Dr. Fuat Keyman, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Prof. Dr. İzzettin Doğan, Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Ertem, Doç. Dr. Yücel Sayman, Doç. Dr. Levent Korkut, Dr. Vahap Coşkun,

İş Dünyasından;

TÜSİAD eski Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Mazlum-Der Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu.

Sanatçılardan;

Hülya Avşar, Hülya Koçyiğit, Kadir İnanır, Yılmaz Erdoğan,

Listeye MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin eski başdanışmanı Vedat Bilgin’i  Alevi Federasyonları Onursal Başkanı ve Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan'ı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan emekli Ahmet Tarık Çelenk’i dahil etmek, “dostlar alış verişte görsün” den başka bir şey değildir.

Başbakan’ın; “Süreci takip edecek, sürece yönelik toplumsal desteği perçinleyecek bir heyeti ‘Akil İnsanları’ tespit ettik. Sözüne güvenilen, toplumun çeşitli kesimlerinin itibarını kazanmış yazar, akademisyen, sanatçı ve STK’lardan oluşan bir heyeti oluşturduk” sözü ne derece samimidir?

Listede yer alan isimlerden bazılarına kimsenin diyeceği bir şey yok. Ancak listenin tamamı partilerin üzerinde uzlaşacağı isimlerden oluşmalıydı. Aksi takdirde yapılan iş “kendin çalıp, kendin oyna” misalidir. 

 
Toplam blog
: 136
: 2817
Kayıt tarihi
: 20.03.11
 
 

Duyarlı olduğum konularda; düşündüklerimi, bildiklerimi ve birikimlerimi paylaşmak üzere burada b..