Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '07

 
Kategori
Sinema
 

Akıl Oyunları (A Beautiful Mind)

Akıl Oyunları (A Beautiful Mind)
 

Bu sabah gazeteye baktığımda akşam televizyonda "Akıl Oyunları" filminin olduğunu gördüm. Daha önce sinemada izlememe ve televizyonda görmeme karşın akşam bir kez daha izleme planı yaptım. Arkadaşlara da filmi haber verdim, izlemeyenler varsa diye. Sizi de saat 22.00 sıralarında televizyon başında bu filmi seyretmeye davet ediyorum, pişman olmayacaksınız.

Akıl oyunları, 1994 Nobel ödülü sahibi, Matematikçi John Forbes Nash’in yaşamını anlatıyor. 1928 doğumlu olan Nash halen yaşamını ABD’de sürdürüyor.

Film John Nash’in doktora öğrencisi olarak geldiği Princeton Üniversitesinde başlıyor. Zaman zaman üniversite içinde ve başka mekanlarda sürüyor. Doktora tezi olarak sunduğu “Oyun Kuramı”na getirdiği boyut onu Nobel’e kadar taşıyor. Ancak bu süreçte gördüğü hayaller onun yaşamını çok zorlaştırıyor. Filmin asıl konusunu Nash’in şizofren olduğu yıllar oluşturuyor. Yaşamındaki gerçek kahramanlar ve hayallerindeki hiç yaşlanmayan kahramanlar arasında gidip geliyor.

Zor yıllardan sonra birgün üniversite kütüphanesinde/veya kantininde Nash’in önüne bırakılan kalemlerle gösterilen saygı ve bunun spontane gelişen bir tören gibi sunulması filmin en etkileyici sahnelerinden biriydi.

Akıl Oyunları dikkatlice seyredilmesi gereken bir film. Gazete ve dergi haberlerindeki metinlerden çözmeye çalıştığı şifrelere kendimizi fazla kaptırmamamız gerekiyor. Bu filmin etkisinde kalmamak olanaksız.

Filmin sonundaki Nobel töreni sahnesi geldiğinde “Gerçekten böyle şeyler yaşandı mı ve bu noktaya gelindi mi?” sorusunu soruyoruz kendimize.

Film hakkında:
Akıl Oyunları (A Beautiful Mind)
Yıl 2001
Yönetmen: Ron Howard
Senaryo: Akiva Goldsman, Sylvia Nasar
Oyuncular: Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..