Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '20

 
Kategori
Felsefe
 

Akıl Vicdandan Üstündür

Akıl her şeyden üstündür aslında bunun tartışması olmaz da hani vicdana da çok büyük anlam yüklenince kafalar karışıyor.

Akıl garantidir, vicdanda garanti yoktur. Aklın garantisi akıl sahibinin önce kendini düşünmesidir. Bu yüzden vicdanlar genellikle yaralıdır.

Akıl ölçülüdür, yapabileceği kadarını yapar. Vicdan ise kendini uçurumlardan atar. Vicdanın artısı, vicdan yaptığı konuyu samimi olarak düşünmesidir; bu samimiyet akılda yoktur.

Vicdan atı yorulmuş kovboydur, çatlayıncaya kadar sürer. Akıl ise belli bir mesafeye ayarlı arabadır, benzini bitince durur.

Vicdanın akla ihtiyacı vardır ama aklın vicdana var mı bilmiyorum. Salt vicdan olsaydı dünyayı yönetemezdik, salt akılla yönetilir.

Aklın da  biraz vicdan taşıdığı kabul edilir de vicdansız akıllılar da var. Kendilerini düşünerek hesap yaparlar ve bence doğru yaparlar. Bunların hesapları kimsenin hesabını şaşırmaz. Çünkü akıllı insan vicdansız da olsa bedelini hesaplar, bunun sonucunda ise kötülük olmaz.

Başkalarına zararı olanlar aklı da vicdanı da olmayan kimselerdir. Vicdanı olmayan kimselerin kötülük yaptığı düşünülür. Bu durumda vicdanı olan ama aklı olmayan iyiler iyilik yapıyor mu ona bakmak lazım.

Akıl akıllı davranmayı sağlar, bu da dürüstlüğü getirir. Kişi icabında dürüst değildir ama akıllı davranınca sonuç dürüstlük olur. Yalnız, vicdanda bu yoktur, vicdan dağlara doğru koşan bir yiğittir.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..