Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '16

 
Kategori
Teknoloji
 

Akıllı cep telefonlarında planlı eskitme nedir?

Akıllı cep telefonlarında planlı eskitme nedir?
 

Geçen günlerde eşime ait akıllı(!) telefon arızalandı. Birkaç tamirciye gösterdiysek de sonuç alamadık. İşlemcisi bozulmuş. Telefon en fazla 3 yıllık. Servise götürdük, yine sonuç alamadık. Bize kalan sağlam parçaların parasını ödeyip, zamanında 2 bin liraya aldığımız telefon için elimize 120 lira tutuşturup, güle güle dediler.

Bu durum karşısında kısa bir araştırma yapınca, planlı bir eskitme teknolojisi ile karşı karşıya olduğumuzu anladık.

Peki, planlı eskitme nedir?

Planlı eskitme teknolojik ürünün bir süre sonra ‘kasıtlı’ olarak bozulması, güncellemelerin kesilmesi ile kullanılamaz hale gelmesi ve kullanıcının yeni bir ürün almaya itilmesi durumudur.

Yani aslında ürünleri kullanabileceğimizden çok daha az kullanıyoruz. Bu teoriye göre ürünlerin gizli bir ömrü oluyor ve bu süreden sonra kullanılamaz hale geliyor.

Aynen böyle oldu ve biz eşime yeni bir akıllı(!) telefon aldık.

Gelelim teknoloji devlerinin halka attığı 4 kazığa:

Ürünün periyodik olarak biraz daha geliştirilmiş versiyonunun piyasaya sürülerek önceki sürümlerin niteliksizleştirilmesi de diyebileceğimiz Planlı Eskitme, “Neden telefonlarımız / bilgisayarlarımız bir süre sonra yavaşlıyor? Neden güncellemelerimiz kesiliyor?” sorularının cevabı olarak gözüküyor.

Akıllı telefon (!) teknolojisi giderek gelişiyor. Ancak bir sorun hiçbir zaman ortadan kalkmıyor. Akıllı telefon kullanıcıları telefon modelleri eskidikçe telefonlarının yavaşladığından, bozulduğundan şikâyetçi!

Üstelik modelleri eskiyen telefonlara güncellemelerin kesilmesi, kesilmese dahi gelen güncellemelerin telefonu fazlasıyla ağırlaştırması süregelen bir sorun.

Peki, bu sorunun nedeni ne?

Planlı eskitme teorisi ne kadar doğru?

Cep telefonları hayatımıza büyük bir kolaylık sağladığı muhakkak! Daha sonraları çıkan akıllı telefonlarla ise ilerleyen teknolojiyle neredeyse her işimizi cep telefonlarından yapabilecek halde geldik.

İlk çıkan akıllı telefonlarla yeni telefonlar arasında ise büyük bir fark var. Ancak teknolojinin ilerlemesiyle birlikte teknolojik ürünlerin ömrü uzamadı aksine daha da kısaldı.

Kullanıcıların bir kısmı gelen güncellemelerle yavaşlayan veya arızalanan telefonları yüzünden yeni telefon alma ihtiyacı duyuyor. Bu noktada ise ‘planlı eskitme’ teorisi devreye giriyor.

Yani halklar, teknoloji devlerinin sağmal ineği gibi görülmeye devam ediliyor. Kapitalizmin yeni sömürü araçları Akıllı(!) telefonlar!

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..