Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Borsa Mühendisi Serdar Şimşek

http://blog.milliyet.com.tr/borsamuhendisi

26 Temmuz '19

 
Kategori
Teknoloji
 

Akıllı Ev Teknolojileri

Değerli Milliyet okuyucuları,

Teknoloji her alana girer de evimize girmez mi? Belki de ilk olarak oraya giriyor ama tam olarak yerleşmesi uzun sürüyor. Tabi ki akıllı ev denilince akla görüntülü diafon sistemleri, kumanda ile panjur açıp kapama geliyor olabilir. Ama teknoloji artık o kadar ileri boyutta ki, bunlar zaten en kötü evde bile olması gereken standartlar. Kartlı kapıları açınca İnşaat firmaları akıllı bir ev sunduklarını sanabilirler ama değil! Buyrun inceleyelim bakalım, akıllı bir evde neler olabilir

Asansör sistemleri ile başlayıp, kartlı kapı sistemleri, yangın sensörleri gibi sistemlerle başlayan akıllı ev teknolojileri, sesli komut ve uzaktan yönetim ile yeni bir çağa geçiş yaptı. Uzaktan yönetimden kastımız, cep telefonu gibi akıllı cihazlarla hem evi izleme hem de evdeki her nesneyi kontrol edebilmek. Ev otomasyonu adı altında verilen bu hizmetlerin temelinde de yine yüksek hızlı internet yer almakta.

Şimdi biraz daha ileri teknolojilere değinelim. Eve geldiğinizi telefonunuzdan, saatinizden ya da herhangi bir akıllı cihaz ile anlayan ve konuşabilen bir ev düşünün. Siz gelir gelmez daha önceden ayarlamış olduğunuz tüm ayarlar otomatik olarak yükleniyor. Oda sıcaklığı, TV açılması, gazete okunması, mailinizdeki önemli kişilerden gelen mesajlar vb.. anında size aktarılıyor. Iphone’deki Siri gibi düşünebileceğiniz sanal bir ev asistanınız var. Size dolaptaki sütün azaldığını, sipariş verilmesi gerektiğini söylüyor. Siz onay verirseniz anında internetten sipariş işlemini gerçekleştiriyor. Siz kredi kartı girmekle bile uğraşmıyorsunuz. Hayır dediğinizde tekrar hatırlatma için hafızaya atıyor ya da tamamen siliyor.

Evinizin bir duvarı şarj ünitesi. Cep telefonunuz, akıllı saatiniz, tabletiniz, Scooter, bisikletiniz, anneannenizin yürüyen sandalyesi hepsi o noktaya yaklaştığında kablosuz şarj olmakta. Arabanızın garajında yerde de bir şarj ünitesi var. Garaja girdiğiniz anda şarj işlemi başlıyor. Kapılarda göz ve yüz tanıma sistemleri var. Yüz tanıma sistemleri ile ilgili daha önceki yazımı da hatırlayınız lütfen. Arabanızda bile bir otopilot var. Size gidilecek olan en kısa mesafeyi, en kısa süre için rota oluşturuyor ve hız limitlerini aşmadan arabanız kendi kendine giderken siz haberleri okuyorsunuz. Araç ile ilgili teknolojileri ayrı bir yazıda değineceğim.

‘Evim evim güzel evim’ derken herhalde bu kadar güzel olabileceğini düşünmemiştik. Evlere yerleşecek olan insansı robotlar bizleri sanırım daha da tembel kılacak. Fakat çok fazla zaman kazandıracakları muhakkak. Ev işlerinden arta kalan vakitleri daha farklı alanlar için değerlendirebileceğiz. Belki yemek sonrası sizi spora zorlayacak bir robot olabilir, ne dersiniz?

Herkese teknoloji dolu günler dilerim.

Değerli paylaşım ve yorumlarınız için teşekkürler

 

Serdar ŞİMŞEK

 

 
Toplam blog
: 98
: 237
Kayıt tarihi
: 18.08.10
 
 

Herkese selamlar, Ben Serdar Şimşek. İzmir Ödemiş doğumlu olup, Elektronik mühendisi, işletme Lisan..