Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Psikolojik Danışman Gizem KOLÇAK

http://blog.milliyet.com.tr/uzmpskdangizemkolcak

19 Nisan '18

 
Kategori
Psikoloji
 

Akıllı Telefon Bağımlısı mıyım?

Akıllı Telefon Bağımlısı mıyım?
 

Akıllı telefon kullanımının artmasıyla birey ve toplum üzerindeki etkilerini gözlemleme çalışmaları da haliyle artıyor. Neden? Çünkü insanın hayatındaki her şeyin insanı pek çok farklı açıdan etkilediğini biliyoruz. Üstelik bütün bu teknolojik gelişmelerin belki de en hızlı ilerlediği dönemlerden birine şahit oluyoruz. Minimum 90’lar çocuğu olman bile devasa bir teknolojik gelişmeye tanıklık etmiş olman demektir ve evet teknoloji acayip bir hızla gelişiyor. Baştan tarafımı belli edeyim ben de pek çok akranım gibi ve hatta günümüz çocukları gibi teknolojiye bayılıyorum. Hayat kalitemi arttıracak pek çok kolaylık sunan, pek çok farklı yerde karşıma çıkan teknolojinin faydaları ve teknolojik gelişmeleri takip etmek beni heyecanlandırıyor. Ama tabi ki teknolojiyi seviyor olmam hayatımı olumsuz etkilemiyor. Etkilememeli de. Yani sen instagramı, oyun oynamayı, video seyretmeyi seviyorsun diye bu hayat kaliteni olumsuz etkileyip bir bağımlılık haline gelmemeli. Çok yazık ki akıllı telefonlar ve teknolojini yanlış kullanımı pek çok çocuk ve yetişkini daha içedönük ve daha kaygılı yaptı. Geldiyse destek alınmalı.

Pek çok araştırma gösteriyor ki akıllı telefon bağımlılığı stres yaratıyor. Yani mesela yolda bir yere giderken, telefon elinde o uygulamadan bu uygulamaya, fonda müzik de var çılgınlar gibi eğlenirken bir anda telefonun %10 şarjı kaldığını gördün, ta ta ta tam!!!  

(Nomofobi yani telefon bağımlılığıyla ilgili bir önceki yazıma göz atabilirsin)

Ve süper bir önerim var!
Eğer senin de akıllı telefonunla geçirdiğin zaman ile ilgili soru işaretlerin var harika bir uygulama önereceğim. iPhone kullanıcıları için ABD’li yazılımcı Kevin Holesh tarafından geliştirilen Moment uygulaması ile kullanıcıların telefonundan ayrılarak hayatın en güzel anlarını yakalamalarını hedeflemiş, telefonunuzla ne kadar vakit geçirdiğinizi ölçerek sizi uyarıyor. Moment uygulaması ile kullanıcılar telefon kullanımında kendilerine günlük limitler belirleyebiliyor. Limit aşıldığında kullanıcıya uyarı mesajı geliyor ve böylece dijital bağımlılık engelleniyor. “Asıl amacım ne kadar zamanın boşa gittiğini göstermek” diyen Holesh, kendisinde ve yazılımı denediği kişiler üzerinde olumlu sonuçlar aldığının altını çiziyor. Telefona yüklendikten sonra otomatik olarak arka planda çalışmaya başlayan uygulama; telefonda ne kadar zaman harcandığını ölçmenin dışında, kullanıcıların bulunduğu konumları ve kat ettiği mesafeyi de kayıt altına alıyor.

Peki ben bu uygulamayı neden sevdim ve öneriyorum?
Çünkü konu ne olursa olsun herhangi bir durum ile ilgili bir soru işaretim varsa ve cevap arıyorsam bir şeyler yapmalıyım. Moment akıllı telefon kullanımınla ilgili somut veriler veren bir uygulama. Yani ilk adım yine farkındalık. Uygulamayla ilgili detayları instagram hesabımdan @pskdangizemkolcak öneçıkan uygulamalar başlığından detaylı paylaşacağım.

Ne dersin bence denemeye değer :) 

Sevgiyle..

Psk. Dan. Gizem KOLÇAK

www.gizemkolcak.com

@pskdangizemkolcak

@gizemkolcak

pskdangizemkolcak@gmail.com

 
Toplam blog
: 59
: 91
Kayıt tarihi
: 21.06.17
 
 

  Uzm.Psk.Dan.Gizem Kolçak, lisans ve yüksek lisans eğitimini Yeditepe Üniversitesi Psikoloji..