Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Akıllı telefonlar ve biz; yönetiyor muyuz, yönetiliyor muyuz?

Akıllı telefonlar ve biz; yönetiyor muyuz, yönetiliyor muyuz?
 

Yeni çıkan her cihaz pahalı olmasına rağmen alıcısını bulur.


İnsanın oyuncak sevdası oyun çağında başlar. Yaşı ilerledikçe de kişinin durumuna, olanaklarına, eğilimlerine göre dönüşerek devam eder.

Bebeklikte bir çıngırakla, bir balonla yetinen insan büyüdükçe arabalar, bebekler, silahlar, oyuncak trenler ve uçaklarla oynar.

Bisiklet hem bir taşıt hem de ayaklarımızı yerden kesen en güzel oyuncaklardan biri olarak girer yaşamımıza.

Oyuncak sevdamız, yaşadığımız çağın koşullarından ve sunduğu yeniliklerden etkilenir.

Atarilerden, ilkel bilgisayarlardan evrilip günümüze geldiklerinde tablet bilgisayarlara, akıllı cep telefonlarına dönüşen ve her anlamda harika şeyleri başarma gücüne sahip olan teknolojik cihazlar da bu anlamda hem iyi birer oyuncak, hem de mükemmel birer çok fonksiyonlu yaşam aracı olarak her yaştan insanı kolayca büyüler, etkileri altına alırlar.

Yaşadığımız bu dönemde tanığı olduğumuz, baş döndürücü hızla gerçekleşen bilimsel ve teknolojik gelişmelerin gölgesinde her gün, her saniye büyük bir hızla yenilenen bu ürünlerdeki değişimler, güncellemeler giderek merağı da parası da çok  kimselerin bile yetişemeyeceği hıza ulaşır.

Yeni çıkan her cihaz  pahalı olmasına rağmen pazarını bulur. O cihazların üreticileri kasalarını doldururken ve paralar dünyanın her yerinden teknolojisi gelişmiş zengin ülkelere akarken özellikle özenti düzeyi yüksek gelişmekte olan ülke insanlarının gençleri başta olmak üzere teknoloji meraklısı yurttaşları, ellerindeki avuçlarındaki birikimlerini, çoğu asgari ücretlerinden ya da harçlıklarından ayırdıklarını ve çoğu kez taksitli, yüksek bedelli alışverişlerle sektör aracılığıyla cihaz üreticilerine aktarır dururlar.

Neredeyse her köşe başında rastladığımız cep telefonu satıcılarının da ayrıca bu işten geçimlerini sağlıyor olmaları sektörde dönen paranın büyüklüğü konusunda ilgili herkese bir fikir verir. 

Bu yeni teknoloji meraklıları aslında sadece paralarını aktarmazlar. Pek çoğu akıllarını da bilerek ya da bilmeyerek o üretici kesimlerin emrine verir, gerçekten ilgilenmeleri gereken işlerden uzaklaşırlar. Bu da yetmez, cihazların gelecek modelleri ile ilgili yorumlarla, değerlendirmelerle, hayali beklentilerle ve bu anlamda üreticilere farkında olmadan verdikleri esinlerle internet sayfalarında tartışır dururlar.

Her yeni model, her yeni program teknoloji kullanıcılarının kafalarında yeni bir klasör açar. Her klasörün içinde çapına göre farklı sayıda dosya oluşur. İnsanlar dikkatlerini buralara yöneltmeye başlarlar.

Adı cep telefonu olsa da bu akıllı cihazlar aslında ondan çok daha fazlasıdırlar. Bu anlamda birleşik cihaz ifadesi cep telefonuna göre daha kapsayıcı bir isim olarak çıkar karşımıza.

Bu cihazlardaki işlemciler, bellekler, programlar bilgisayarlarla yarışır durumdadır. Düşük modelli bilgisayarların önünde olanları çoktur.

Sayıları ve türleri büyük bir hızla artan uygulamalar, bu uygulamalara bağlı reklam ve sanal para kazanma araçları giderek cihaz sahiplerini daha çok meşgul etmeye, zamanlarını ve beyin enerjilerini daha fazla sömürmeye başlar.

Şehirlerarası telefon görüşmelerini yaparken çeşitli güçlükler yaşayan, merkezi santraller aracılığıyla görüşmeden önce sıraya yazdırıp saatlerce bekleyen; özel zamanlarda telgrafı ve posta kartlarını kullanan, mektupların tadı hala damağında olan benim kuşağın insanları için bu inanılmaz bir değişimdir.

Bu değişim bizim çizgi romanlarla başlayan ve zaman içerisinde her türlü kitap için iyi birer okur olmamızı sağlayan; ders çalışmalarımıza katkı sunan okuma sevdalarımızla kıyaslanamayacak bir değişimdir. 

Bu ellerindeki cihazlar aracılığıyla her türlü görsel işitsel malzemenin internet yardımıyla dünyanın her yerinde ve her cihaz sahibinin emrine verildiği dönemde daha önce beş on tanıdığıyla iletişim içinde olan ve bununla yetinen; bununla kendin geliştiren  insanların sayısız sosyal medya aracı yardımıyla yüzlerce kişiye ulaşabildiği, neleri kazanıp neleri yitirdiğini kendisinin bile bilmediği bir dönemdir.

Duruma göre herkesin herkese ulaşabildiği, dürüst insanların yanlış insanların yalanlarıyla zarar görebildiği bir dönemdir.

Bu,elinin altındakileri yöneten insanın elindeki küçücük bir cihaz aracılığıyla her türlü yönetildiği bir dönemdir.

Teknoloji desteğiyle üretilen modern oyunlar aracılığıyla bağımlılık yaratılarak genç beyinlerin oldukları yerden başka yerlere taşındığı, kaşındığı, yorulduğu, yüklendiği, yabancılaştırıldığı bir dönemdir.

Her türlü bilime, sanata, bilgiye ulaşma olanağı verdiği, bu anlamda ilgili ve meraklılarına çok ve değerli şeyler de kattığı, katabilecek durumda olduğu halde oyunla, görsel işitsel renkli, süslü zaman tuzaklarıyla kültür düzeyi ve bilgiye erişim merakı olgunlaşmamış insanları derslerinden, işlerinden koparıp meşgul eden cihazların en azından şu an için insanların önemli bir kısmı üzerinde egemenlik kurmuş olduğu bir dönemdir.

İnsanın değiştirip geliştirdiği teknolojik cihazlar büyük bir hızla kendisini yapan, geliştiren insanı değiştirmektedir. Ancak bu karşılıklı etkileşimin bir ucunda bulunan teknolojilerin  kaliteleri nasıl ki homojen değilse, farklı kalitelerde cihazların farklı işlevleri ve etkileri söz konusuysa; etkilemekte olduğu insanlar da bu cihazlardan kendi kültürleri ölçüsünde ve değişen kişiliklerine göre farklı düzeylerde ve farklı şekillerde etkileniyorlar. 

Sonuç olarak gelişen birleşik akıllı cihazlar insanları etkilemeye devam ediyor ve bu da dünyanın her yerindeki dertleri sağlıklı ve akıllı insan olan çevrelerin hep uyanık, etkili ve güçlü olmalarını kaçınılmaz kılıyor.

 

03/12/16

12:19:52

 
Toplam blog
: 284
: 245
Kayıt tarihi
: 21.06.14
 
 

Yaşadığımız evrenin oldukça zengin bir yer olduğunun farkındayım.  Bu zenginliğin çok az bir kısm..