Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '21

 
Kategori
Eğitim
 

AKIM TRAFOLARI HAKKINDA

AKIM TRAFOSU NEDİR? NE İŞE YARAR?

Akım bilgisi gerektiren elektriksel bilgileri ölçmek ve öğrenmek gerektiği değerleri öğrenebilmek için abone sisteminde projeye uygun seviyede akım ve gerilim trafoları kullanılır. Neticede yüz amperden büyük akım değerlerini minik bir cihaza bağlamak söz konusu dahi olamaz.

Nedir akım bilgisine ihtiyaç duyan değerler?  Öncelikle akım elbette, yüksek akım çeken sistemlerde akım bilgisini öğrenmek istiyorsanız akım trafosu kullanırsınız.

Güç bilgisini öğrenmek istiyorsanız:P=U.I.cosfi aktif güç, watt veya kilowatt cinsinden, Q= U.I.sinfi indüktif veya kapasitif güç var ve de kvar cinsinden, S=U.I görünür gücü VA, KVA cinsinden temsil eder.

Enerji Bilgisini öğrenmek istendiğinde de akım trafosu gerekir. Enerji Bilgisinde güç değerinin zaman bileşeni ile çarpılması söz konusudur. W=U.I.cosfi. t (Burada güç kilovatt, zaman da saat olarak alınırsa enerji kw.h olarak bulunur ki bu değer bizzat aylık olarak her okurun evindeki sayaçların ölçtüğü enerji tüketim değerini bize gösterir. Akıllara akım trafosu sayaçta nerede diye sorulabilir. Sayaçlar akım ve gerilim bobinleri olan zamanla bunları toplayarak gösteren toplamalı tip cihazlardır. Enerji tüketimi büyük olan işletmelerde ise harici olarak akım trafosu, eğer abone kendi OG trafosuna sahipse o zaman da hem akım hem de gerilim trafosu kullanarak ölçüm yapan sistemlere sahip demektir.

Akım Trafosu seçimi yapılırken sistemin çekeceği akım dikkate alınarak seçilir. Pratikte diyelim ki 120 amperi bulan bir akım var. Bir üst sınıf 150/5 seçmelisiniz. Akım TRAFOLARI sekonderi 5 amperi aşmamalıdır. Pratikte beslediği cihazı yakabilirsiniz. Her işletme ayrı yüktedir ve ayrı akım değerlerine sahip olacağından işletmeye göre akım trafosu seçilir. 100 Amper ve üstü akım çeken abonede en az iki takım olur.Birinci takım sayaç için olur. Çünkü sayaca da 100 amper üstü akım çeken kabloları kesit olarak bağlayamazsınız. İkinci takım ise (3'lü grup) kompanzasyon ünitesini akım bilgisi olarak besler.İsteğe göre 3. 4. takımlar da seçilebilir (Analizör, multimetre)

Akım trafosu oranlarını girme konusuna gelince;Grup Arge ve Tense gibi markalar akım trafolarını kendisi tanır onlarda sadece tanı ya da “trafo değerlerini öğren” demeniz yeterlidir.Diğerlerinde ise Akım trafo oranını bizzat manuel olarak ilgili bölüme siz girersiniz.Entes Ues GEPA KAEL benim de bizzat sıkça kullandığım röleler. Bunlarda akım trafosu 200/5 ise çevirim oranını girersiniz bu örnekte 40 demektir....

Kompanzasyon uygulaması her zaman AG (Alçak Gerilim Sisteminde; bu arada AG 1000 Volt altı gerilim seviyesi demektir.) sisteminde olmaz.

OG ve YG sisteminde uygulama yapacaksanız burada ise uygun röle seçildikten sonra hem akım, hem de gerilim trafo oranlarını girersiniz... Burada işin püf noktalarını vermeye çalışıyorum.   

https://www.youtube.com/watch?v=WYkHeIjcUSA&list=PLtSXrLrYlAL5BdDASZW8TI-nEE4qnYHeu  link adresinde paylaştığım videoların tamamını dikkatle izleyen birisi biraz da saha çalışmasıyla bu işi yapabilir.Şunu eklemem gerekir ki esas işim ve tek işim bu değil, yaklaşık 20 yıllık tecrübe ve uygulama saha bilgilerini saklamadan, sakınmadan en açık haliyle paylaşmaya çalışıyorum. Umuyorum ki işinize yarar.

Kolay gelsin...

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..