Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '12

 
Kategori
Güncel
 

Aklı kopandan "Gazi" mi olur?...

Aklı kopandan "Gazi" mi olur?...
 

Görsel, www.itusozluk.com'dan alınmıştır.


Iğdır’lı Rıza Gül, henüz 26 yaşında. 2006 yılının sonlarında askere alınmış. Tunceli’nin Pülümür İlçesine bağlı Kocatepe Karakolu’na gönderilmiş vatani görevini yapmak üzere.

2007 Haziran ayında bir akşam vakti teröristlerin baskınına uğramış karakol. Çatışma sabahın ilk ışıklarına kadar sürerken sekiz aslanımız şehit düşmüş, birçoğu da yaralanmıştı. Rıza Gül de çatışmaya katılan askerlerden biriydi. Yara almadan kurtuldu ancak arkadaşlarının gözleri önünde can vermesi nedeniyle psikolojisi bozulmuş ve tedaviye alınmış. Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde dört ay tedavisi yapılan Rıza Gül terhis zamanı gelince ailesine teslim edilmiş.

Ailesini dahi tanıyamayan Rıza Gül’e, Devlet Hastanesinden (Şizofreni) teşhisiyle %80 iş kaybı olduğunu belirten bir rapor düzenlenmiş. Bu rapora istinaden üç ayda bir 1000 TL özürlü maaşı bağlanmış.

Evli ve 2 çocuğu olan Rıza Gül’ün eşi “Gazi” sayılması talebiyle elindeki raporla Kaymakamlığa müracaat ediyor ancak, kendisine fiziksel bir yarası olmadığı için gazi sayılmadığı ifade edilmiş.

Şimdi düşünelim;

Bedensel ve akıl sağlığı yerinde olmayanları askere alıyorlar mı?

Bu çocuk askere giderken sağlam mıydı?

Karakol baskınında teröristlerle savaştı mı?

Sonrasında akıl sağlığında bozulma gözlemlendiği için akıl hastanesinde tedavi ettirildi mi?

Yaralananlara gazi maaşı bağlandı mı?

Ölenlerin yakınlarına şehit maaşı bağlandı mı?

Bu soruların cevabı olumluysa neden Rıza Gül’e “Gazi” ünvanı verilip ona uygun maaş bağlanmıyor. İlle de kol bacağın kopması mı gerekiyor. Bunun zaten beyni kopmuş, ruhu kopmuş (tabirimi hoş görün.) Böyle bir insana nasıl olur da “Gazilik onurunu” çok görürsünüz. Kolay mıdır bir çatışma ortamında bulunmak. Kolay mıdır en yakın arkadaşlarının can verişini izlemek vatan uğruna. Nereden bileceksiniz ki? Siz hiç o ortamlarda bulundunuz mu ki? Beş dakika önce sohbet edip belki çay içtiğiniz arkadaşınızın, kucağınıza kanlar içinde yığılışını gördünüz mü? Öyle bir anda insan neler hisseder bilir misiniz?

Bilmezsiniz elbette. Bilseydiniz Iğdır’lı Rıza Gül’e de “Gazilik” onurunu çok görmezdiniz…

Şu anda gazi ünvanı verilip maaş bağlanma şartları kol bacak kopması gerekliliğini içeriyor olabilir. Ama bu genç de aklını yitirmiş. Genetik faktörlerin yanı sıra çevresel etkinin de rolünün olduğu düşünülürse, bu durumda olan mağdurlarımıza da gazilik maaşı bağlanması için bir düzenleme yapmak çok mu zor?... 08 Temmuz 2012

 

 
Toplam blog
: 278
: 1431
Kayıt tarihi
: 20.11.10
 
 

Bir Kamu Kurumundan emekliyim. Bloğumda; yaşadıklarımı, çevremde gözlemlediğim olaylar ile kendi ..