Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖNAY BARIŞ KÖROĞLU

http://blog.milliyet.com.tr/onayca

27 Ağustos '08

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Aklım Lapseki' de kaldı

Aklım Lapseki' de kaldı
 

LAPSEKİ


Tatil amaçlı ve orada yaşayan dostlarımla beraber olmak için gittğim Lapseki, Antalya'nın sıcak ve neminden sonra, serinlikle gelen huzuru ve yaşama sevincini verdi bana.
Çanakkale boğazında bulunan dört önemli yerleşim yerinden bir tanesi Lapseki.

Lapseki'nin tarihini araştırdığımda, eski adının Lampsakos olduğunu öğreniyorum. Kent, coğrafyacı Strabon'a göre bir Miletos koloni kentidir. M.Ö 499 yılında Perslere başkaldıran Tonya halkının yanında , M. Ö. 479 yılında da Mikale Deniz Savaşından sonra Atinalıların yanında yer almış ve M.Ö.471 yılında Kserkes döneminde Perslere teslim olmuş.
Sonraları Persler, kenti Yunanlı Temistokles'e ganimet olarak vermişler ve şehir 1356 yılında Gazi Süleyman Paşa tarafından fethedilinceye kadar Bizanslılar'ın hakimiyetinde kalmış. I. Dünya savaşında işgal edilen Lapseki, İstiklal savaşı'nın sonlarına doğru 25 Eylül 1922'de Fransız ve İngiliz birliklerinin, Lapseki halkının birlik ve beraberliği sonucu püskürtülmesi ile kurtarılmış.

Süleyman Paşa Camii, Umurbey Hüdavendigar Camisi, Yakup Bey Külliyesi ve Abdullah bin Hacı Yakup Türbesi Lapseki'nin tarihi kültür mirasından birkaç tanesi.

Halen bakir görüntüsü ile, küçük ilçe gelişmemekte direniyor sanki.Her şey o kadar doğal ki burada. Yükselen apartmanlar çok az sayıda.

Plajında hasır şemsiyeler altında güneşlenirken, Asya'yı Avrupa'ya bağlayan boğazın karşısında görünen Gelibolu'ya gitmekte olan "arabalı vapur" diye adlandırdıkları feribotu ve balıkçı teknelerini seyretmek oldukça keyif verici. Zaman zaman insanlar, deniz kenarındaki yosunları temizlemeye çalışıyorlar. Daha rahat denize girebilmek için.

Sahilde ki Değirmen adıyla anılan işletmenin çınar ağacı altında bol bol midye dolması yiyoruz.

Kendi haline bırakılmış izlenimini veren sahil bomboş.. Lapseki esnafı, bu yıl gelen tatilci sayısının çok azaldığını söylüyor. Geçim sıkıntısı insanların, tatil ihtiyacını da elinden almış durumda ne yazık ki.

Bu arada, doğal olduğu için beğendiğim Lapseki'nin, sokak ve caddelerin pislikten geçilemediğini ve bu nedenle sineklerin evlere dolduğunu söylemeden geçemiyeceğim. Üstelik Belediye Başkanları iktidar partili.

Başta şeftali, elma, kiraz, üzüm olmak üzere tüm sebze ve meyvelerin bol olarak yetiştirildiği Lapseki'nin pazarı da görülmeye değer.

Üç günlük tatile doyamadan ayrılıyorum ,

Aklım Lapseki'de kalarak..

 
Toplam blog
: 50
: 1016
Kayıt tarihi
: 26.08.08
 
 

Anadolu Üniversitesi Ekonomi mezunuyum. Bir Kamu kuruluşundan yönetici olarak emekli oldum. Evliy..