Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '18

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Akne Tedavisinde Beslenmenin Gücü

Akne Tedavisinde Beslenmenin Gücü
 

Aramızda akne problemi yaşamayan azınlık dışında hepimiz zaman zaman akne, sivilce gibi cilt problemleri ile karşılaşıyoruz. Özellikle ergenlik döneminde karşılaştığımız anke probleminin bu dönemde pik yapması tesadüf değil. Akneye sebep olan en önemli faktörlerden birisi olan büyüme hormonu bu dönemde en yüksek seviyede salgılanıyor ve zamanla seviyesi azalıyor.

Yakın zamana kadar akne ile beslenme arasında bir ilişki olmadığı düşünülüyordu. Fakat son zamanlarda çalışmalar beslenme düzeninin akne oluşmunu etkilediğini göstermiştir. 

Yapılan çalışmalar süt tüketiminin büyüme hormonu üretimini tetiklediğini bunun da akne oluşumuna neden olabileceğini göstermiştir. Yapılan bir çalışmada yağsız süt ile tam yağlı süt karşılaştırılmış ve yağsız sütün akne oluşumunu daha fazla arttırdığı görülmüştür. Bunun sebebi olarak da yağsız sütteki hormonal bileşenler ve endojen hormonları etkileyen bileşenler olduğu düşünülmüştür. 

Sütün mayalanması sonucu üretilen yoğurt, kefir gibi besinlerin ise aynı etkiyi göstermediği aksine içeriğindeki probiyotik bileşenlerden dolayı akne tedavisine yardımcı olabileceğini göstermiştir. 

Kozmetik mağazalarında son dönemlerde yeşil çay ekstraktlarını içeren ürünler dikkatinizi çekmiştir. Yapılan çalışmalarda yeşil çayın içerisinde bulunan polifenollerin akne şikayeti olan bireylerde sebum üretimini azalttığı ve buna bağlı olarak akne oluşmunun azaldığı görülmüştür. 

Sağlıklı bir yaşam için de tercih edilmesi gereken düşük glisemik indeskli diyetin akne tedavisinde de etkili olabileceği düşünülmekte. Bunun sebebi olarak da yüksek glisemik indeksli besinlerin insülin salınımını arttırdığı ve bunun da akne oluşumuna sebep olduğu yapılan çalışma sonuçlarından.

Glisemik indeksin yanı sıra akne şikayeti olan breylerin günlük kalori alımını kısıtlamaları ve %45 ile sınırlamaları önerilmekte. 

Akne problemi yaşayan kişilerin beslenmesi incelendiğinde doymuş yağ  tüketimlerinin fazla olduğu, balık-kuruyemiş tüketimlerinin ise az olduğu görülmüştür. Yapılan bir çalışma omega 3 yağ asidi takviyesinin akne oluşmunu azalttığı görülmüştür. Bu nedenle özellikle kış döneminde haftada 2-3 gün balık tüketmeye; yaz mevsiminde ise  hekiminize danışarak omega 3 takviyesi alabilirsiniz. 

Antioksidan besin tüketimi akne ile savaşta da yardımcı besinleriizden. Özellikle E ve A vitamini tüketimi. Havuç, ıspanak, brokoli, yumurta, ceviz, badem, fındık, kabak çekirdeği gibi besinleri beslenmenize eklemeyi ihmal etmeyin. 

İlaç, cilt bakımı gibi tedavilerin yanında beslenmenizde yapacağınız ufak değişiklikler ile akne oluşmunu önleyebilirsiniz.

Sağlıklı bir cilt için dikkat edilmesi gereken 5 temel faktör
    Bol su tüketmek,
    Meyve-sebze tüketimini arttırmak,
    İşlenmiş gıda tüketimini azaltmak,
    Balık, ceviz, badem gibi besinlerin tüketimini arttırmak,
    Doymuş yağ tüketimini azaltmak.

Sağlıklı haftalar..

 

 
Toplam blog
: 19
: 60
Kayıt tarihi
: 18.09.18
 
 

Merhaba ben Ezgi Dilan Şeker. 2011 yılında Marmara Üniversitesi'ni kazanarak İstanbul macerama ba..