Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '06

 
Kategori
Müzik
 

Akordeon'a övgü

Akordeon'a övgü
 

Birçoğumuzun adını bilmediği akordeon, ne kadar da muhteşem bir enstrümandır oysa...

Aynı zamanda Kafkas ülkelerinin ve Balkanların milli çalgısıdır.Çerkez köylerinde de duyabilirsiniz, akordeon sesini Romanya köylerinde de.Rusya'da da iyi tanınmaktadır.Bunun yanısıra Akordeon'u sahiplenen Fransızlar olmuştur. Paris'i tema alan hertürlü görsel ve işitsel dökümanda, bu enstrümanı duyabilirsiniz.

Bu ensrümanın adlandırılması ise şöyledir: Almanca,"Akordion, Ziehaccordion, Handaccordion", Fransızca "Accordeon" ,İngilizce "Accordion, Concertina", ve İtalyanca "Organino".1822 yılında Berlin' de Buschmann' ın, handaolin veya el armonikasını elle çalınacak biçime aktarmasıyla, ilk biçimi oluştu. 1827' de Fransız Buffet, çalgıya bugünkü biçimini vermekle geliştirdi. 1829' da akordeon tipi ortaya çıktı ve 1872'de de Avusturya'da akordion adını aldı.

Akordeon'un diğer bir adı da "tek başına orkestra"dır.Gerçekten de öyledir, çünkü diğer tüm enstrüman seslerini bastırır.Bunun için pop şarkılarında pek kullanılmaz,kullanılırsa da ilk önce solo olarak akordeon sesini duyarsınız, asıl melodi ise ondan sonradır.

Akordeon, gitardan daha ağır olmakla beraber, gitar gibi "akort etme" sorunu yoktur.Günümüzde ise akordeon'un akıbeti, klasik müziğin akıbeti ile aynı yolda ilerlemektedir: unutulmak.İlk başta öğrenilmesi "zor" olarak gözükse de, öğrenildikçe pek de zor olmadığı anlaşılır.

Türkiye bu enstrüman'ın varlığını Ciguli ve Muammer Ketencioğlu'nun sayesinde biliyor. Beyoğlu'ndakiler için ise "Madam Anahit" ismi yabancı gelmeyecektir.TRT kadrolu Edward Aris'i de unutmamak lazım.Bu kişiler sayesinde duyduğumuz akordeon sesi, tatlı ve kıvraktır.

Şu an 22 yaşındayım ve 8 yaşımdan beri bu enstrümanı çalmaktayım.Okulda, bu enstümanı çaldıktan sonra,salonu çınlatan alkışlardan başka bir hatıramın olmaması veya profesyonel anlamda ilgilenemediğim için bu enstrümanla, benim için üzüntücü verici hadiselerdir.

Piyasada akordeon toplama albümleri bulabileceğiniz gibi, Fransız filmi "Amelie"nin, Yann Tiersen tarafından bestelenmiş film müziklerini barındıran CD benim favorimdir.

Peki ya akordeon susarsa? Susmasına izin vermemek bizim elimizde,öğrenmek ve öğretmek suretiyle.

Ama eğer birgün susarsa, müzik en güzel "nota"larından birini yitirmiş olacaktır...

 
Toplam blog
: 112
: 3643
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

İstanbul'da doğdum. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunuyum. Felsefe, sanat tarihi, müzik özel i..