Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '13

 
Kategori
Güncel
 

AKP ‘hayali haritalar’ karşısında ne yapacak?

AKP ‘hayali haritalar’ karşısında ne yapacak?
 

(Bu görsel düzenleme konuya uygunluğu için sanal ortamdan alınmıştır)


Çözüm Süreci mi Çözülme Süreci mi yoksa ‘otur yıllık savaş’ sonunda kırk bine yakın yurttaşımızın canından olduğu o çok yönlü ‘savaş’ yüzünden geçen yılsonunda gizlice uzlaşıldığı için içeriği bilinemeyen yeni bir ‘ateşkes’ nedeni ile iki yıl önce yayınlanan Diyarbakır Bildirisinde de öne sürülen ‘silahların susması’ az buçuk uygulansa bile PKK-Kandil ve BDP üçgeni her ne hikmet ise AKP İktidarını son günlerde yeniden sıkıştırmaya başladı.

Çözüm ya da Barış Süreci terör odaklarının ‘aba altından sopa’ göstermesi ile mi sağlanacak?

Söz konusu terör ve siyaset odaklarının kendilerince öngörülen Barış Süreci için gerekli olduğu söylenen değişik içerikli pek çok istekleri yanında  ‘aba altından sopa’ gösterircesine,  ‘01 Eylül ya da 15 Ekim 2013 günü son gün ha ona göre’ yollu açıklamalarda bulunmaları, ‘arkadan adam vurmaya’ ve ‘karakol basmaya’ yönelik ‘ s a v a ş’ saldırılarının yeniden başlatılabileceği tehdidini çağrıştırması ile resmiyetteki adı ile ‘bölücü’ Terör Örgütü’nün yeniden Türkiye içlerinde en umulmadık yerlerde terör estirmeye başlayabileceği düşünülebilir. 

Sanırım AKP İktidarı İmralı ile Kandil odaklı PKK-KCK-BDP ortaklığının, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ‘özerklik’  ve ayrıca Türkiye çapında sayıları 20-25 olarak öne sürdüğü ‘özerk bölgeler’ taleplerine p e k sıcak bakmıyor.

Kuzey Kürdistan neden K. Suriye Kürdistanı’nın yanındadır?

Oysa bu tür söylemlerin sahibi BDP eş başkanı S. Demirtaş, Kuzey Suriye’nin M. Barzani’ye bağlı KIBKY’ne yakın toprakları içine alan Rojava’da PKK’nın Suriye kolu olarak bilinen silahlı PYD’nin ‘özerklik’ ilanından çok mutlu olduğu için bu konudaki açıklamaları da bakalım AKP sözcülerince nasıl karşılanacak. S. Demirtaş ilgili bir haberde, ‘Rojava’da yaşanan devrimsel gelişmelerin Kürdistan’ın diğer parçalarında yeterince karşılık bulamadığını söyleyen Demirtaş, “Bu yönüyle başta Kuzey Kürdistan ve partimiz olmak üzere bütün bu eksiklikleri kapsamlı bir şekilde tartışıyoruz. Çünkü orada halkımız çok fedakarca, kahramanca bir mücadeleyi yıllardır sürdürüyor’ diyor.

Peki, onun bu açıklamasında yer alan, ‘Kürdistan’ın diğer parçaları’ ile ‘Kuzey Kürdistan’ tanımları bir buçuk yıl kadar önce K. Suriye’deki bazı işgal teşebbüsleri karşısında, görevi gereğince Lozan Antlaşmasına göre çizilmiş olan ulusal sınırlarımızı da korumak zorunda olan Başbakan Erdoğan ne diyecektir, bekliyoruz. Kaldı ki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, o günlerdeki gelişmeler konusunda, Kuzey Suriye'de PKK-PYD işbirliği iddialarına ilişkin olarak söylediği, ‘PKK-PYD dayanışması ve yanlarına farklı oluşumları da almak suretiyle bir adım atmaya kalksalar dahi, bu konuda bizim bu işe müsamahayla bakmamız, bunu seyretmemiz mümkün değil. Konuyla ilgili bütün tedbirler alınmaktadır. Gerek şu anda silahlı kuvvetlerimiz gerek diğer bu konudaki ilgili birimlerimiz çalışmalarını sürdürüyor' açıklaması yöredeki ‘kardeşkanı’ dökülmesinin önüne geçilebilmesini de içeren bir yaklaşım olarak doğru tespitlerdir.

O günkü konuşmasında, ‘Biz Suriye ile bir defa ne toprak bütünlüğünün parçalanmasını ne de orada yarın bir mezhepsel çatışma sürecinin başlamasını, ne de etnik bir çatışma sürecinin başlamasını istemiyoruz. Kaldı ki Kuzey Suriye sadece oradaki Kürt kardeşlerimizden oluşan değil, Türkü de var, Arabı da var. Bunlardan oluşan bir bölgedir. Ama asla bizi tahrike kimse yönelmesin. Kuzey Irak'taki PKK-PYD dayanışmasının oraya koymuş olduğu hayali haritalara göre eyvallah etmeyiz ‘(26 Temmuz 2012) diyen Başbakan Erdoğan bakalım bugün K. Suriye’de PYD’nin bir oldubitti ile ‘özerklik’ ilanında bulunması ve son aylarda Ceylanpınar’ın karşısında yer alan Resulayn ve çevresinde dökülen kanlardan dolayı ortaya çıkacak olan gözyaşları için ne diyecektir?  

Bu durumda ülke içindeki silahlı Terör Örgütü üyelerinin her nedense baba ocakları yerine Terör Eğitim Kamplarıma doğru yönlendirilmesi içerikli sözde ‘ateşkes’ uygulaması Başbakan Erdoğan’ın bir yıl önce vurguladığı ‘PKK-PYD dayanışması’ için bir dayak oluşturmuştur, diyemez miyiz? Peki, Kuzey Kürdistan neden K. Suriye Kürdistanı’nın yanındadır bunu k i m ya da kimler açıklayacak?

Yorumcu Atalay, ‘Kürdistan arayan cehenneme kadar yolu var’

Başbakan Erdoğan’ın yukarıdaki açıklamalarını okuduktan bir gün sonra 'Başbakan haklı’ başlığı altında:

‘Kürdistan masalı bizim ülkede asla gerçekleştirilemez. Bunu çakallar da bilir ama enteller bilemez. Kürt vatandaşlarımız gerçekten birinci sınıf Türk vatandaşıdır. Bunları bölmek ayırmak öldürmek hainlerin işidir. Apo’cular şunu bilsin ki en büyük düşmanları, bunlara destek veren sözde stk’ları, hain medya, siyası kanadı ve tikko’cu tkp’ci, devsol’cu, devyol’cu denen cahil kesimdir. Pkk sadece cinayet işler ve kendiside yok olur, kazanacağı hiç bir şey yoktur. Taraftarları boşuna hiç bir şey beklemesinler. Kürdistan’ı rüyada bile görseler gülsün geçsinler. Kürdistan arayan cehenneme kadar yolu var. Orda görsün (27 Temmuz 2012 Açıklama: Yorumdaki üst kesmeler ile cümlelerin büyük harflerle başlatılması tarafımdan yapılmıştır) yorumunu yapan Atalay adlı yurttaşımızın yorumundaki görüşlerini paylaşanların oranı sanırım oldukça yüksektir.

Gelecek yazı:

Prof. Dr. Bostancı, ‘İki kamuoyu bölünme riski taşır’

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..