Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '09

 
Kategori
Seçim
 

AKP, seçim yasalarının koyduğu yasaklardan muaf mı?

AKP, seçim yasalarının koyduğu yasaklardan muaf mı?
 

298 sayılı “Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun” seçimlerin nasıl yapılacağını düzenler (1). Bu yasanın “Matbua Dağıtımı” başlıklı 62 maddesi aynen şöyle:

MADDE 62- El ilanı mahiyetindeki matbuaları dağıtacak kimselerin seçme yeterliğini haiz olmaları şarttır.

Devlet katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, İktisadi Devlet Teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişiliklerinde memur ve hizmetli olarak çalışanlar, ilan dağıtamazlar.

Ve son günlerde yaşanan iki olay, bu olayların ikisi de ayniyle vakidir. Yani hiç kimse bu iki olayın olmadığını söyleyemez.

1. AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın seçmenlerden oy istemek için yazdırdığı mektubunu dağıtmak üzere “Ak Elçiler" adı verilen ve çocuklardan oluşan bisikletli ekipler kurulduğu AKP yandaşı medyada övünçle anlatıldı.

Oysa yasadaki “El ilanı mahiyetindeki matbuaları dağıtacak kimselerin seçme yeterliğini haiz olmaları şarttır.” iİfadesi hiçbir yoruma açık olmayacak şekilde net. Yani o mektupları çocukların dağıtması yasanın bu maddesine aykırıdır.

2. Son 3 gündür Ankara’nın merkezi yerlerinde dağıtılan ve AKP sözcüsü çizgisinde yayın yapan Sabah gazetesinin dağıtım yerine taşınmasında başında AKP’li bir başkanın olduğu Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı ASKİ’ye ait bir aracın kullanıldığı televizyonda çok net bir kayıtla yayımlandı.

Yasanın 62. maddesinin ikinci fıkrasında bunun yasak olduğu çok açık bir şekilde ifade edilmiş.

Bu yasa seçime katılan tüm partileri bağlar. Yasanın her tarafını aradım. Şu iki ifadeyi bulamadım. Bir belediye kuruluşunun seçimlere yönelik olarak bu gazeteyi dağıtmasına yardımcı olması suçtur.

1. AKP bu yasanın getirdiği düzenlemelerden muaftır.
2. İktidar partisi bu yasanın getirdiği düzenlemelerden muaftır.

Yani AKP de bu yasaya uymak zorundadır.

(1) Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun: http://www.ysk.gov.tr/ysk/docs/Kanunlar/298.htm

Ankara, 21 Şubat 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..