Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '08

 
Kategori
Siyaset
 

AKP Gerçeği (-3-)

AKP Gerçeği (-3-)
 

Fotoğraf Tamamen Bana Aittir


AKP Gerçeği (-1-) , AKP Gerçeği (-2-) Yazılarımdan sonra bugünde AKP Gerçeği (-3-) ile 2002 seçimlerinden 2007 seçimlerine kadar olan sürecin tarihsel kronolojisine bakarak gözler önüne serelim istiyorum AKP’yi;


Kasım ( 2002)

*AKP iktidarının Kasım seçimlerini kazanmasına en çok sevinen, büyük sermaye oldu. Başta TÜSİAD olmak üzere büyük sermaye, tam kadro ilk gününden itibaren AKP iktidarına destek verdi. Bunun karşılığını da özelleştirmelerde yapılan peşkeşlerde aldılar. Sabah gazetesi, AKP iktidarını “ Anadolu İhtilali” diye sarmaladı. Tayyip Erdoğan, Rahmi Koç’un Ramstore mağazalarının açılış töreni için Moskova’ya kadar gitti. Aynı sarmalama 2007 seçimleri sonrasında da değişmedi.

*AKP iktidara gelir gelmez AB’nin 12-13 Aralık 2002’de yapılacak Kopenhag Zirvesi için çalışmaya başladı. Bırakın Başbakan olmayı, henüz milletvekili bile olmamasına karşın, Tayyip Erdoğan ülke ülke gezerek Türkiye’nin AB üyeliği için destek istedi. Tabii bu destek karşılığında, AB’nin istediği tüm uyum yasalarını geçireceği sözünü verdi.

*AKP iktidarı, devlet dairelerinde oruç tutmayan memurlara baskı uygularken, Ramazan’da yemekhaneleri kapatırken, Tayyip Erdoğan Roma’da Berlusconi’yi ziyaretinde orucunu bozmaktan kaçınmadı.

* “AB üyeliği için gereken her şey yapılır” diyerek Ab’cilik bayrağını devralan Tayyip Erdoğan, AB liderlerine Kopenhag’da müzakere tarihi karşılığında Annan Planı’nın müzakere edilebileceğini söyledi.

* Annan Planı’nı kabul etmeye yanaşmayan Rauf Denktaş’a karşı AKP cephesi yoğun bir saldırı başlattı.

* Resmi hiçbir sıfatı olmayan Cüneyt Zapsu Avrupa gezisinde önemli açıklamalarda bulunarak ön plana çıktı.

* Kopenhag Zirvesi öncesi destek için AB turuna çıkan Tayyip Erdoğan, en büyük ilgi ve desteği Yunanistan’da aldı. Yunanlıların “ Şahin olmayan ilk Türk” diye açıktan desteklediği Tayyip Erdoğan, Atina’da sevgi gösterileriyle karşılandı ve konuşması Yunan TV’lerinde canlı yayımlandı.

*25 Kasım’da o zaman Başbakan olan Gül tarafından açıklanan Hükümet Programı, o kadar AB’ci ve Amerikancıydı ki, büyük basın tarafından ayakta alkışlandı. Ancak programın AKP açısından en önemli maddesinde yine türban vardı. “ Üniversiteler yasakların olmadığı bir yere dönüşecek.”

Aralık ( 2002)

*Hükümetin programını açıklamasının hemen ardından bürokraside kadrolaşma başladı. İmam Hatip mezunlarıyla doldurulan bürokrasi, mollalaşma tehlikesiyle karşı karşıya geldi. İlk hedef ise tabii ki Milli Eğitim’di. Dönemin Milli Eğitim Bakanı ise, şimdiki Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu’ydu.

* AKP’nin üniversitelere hakim olma stratejisi YÖK’ün ve üniversite rektörlerinin büyük tepkisi ile karşılaştı. YÖK Başkanı Kemal Gürüz, “ Üniversiteler Vahabi bataklığına dönüştürülemez!” şeklinde çok sert bir açıklama yaptı. AKP’ de bu açıklamalara aynı sertlikte yanıt verdi.

* Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan, Davos zirvesine eşlerini de götürerek, türbanı protokole sokup devlet giysisi haline getirme programının ilk adımını attılar.

* Irak işgali için Türkiye’nin desteğini almak isteyen Bush, Tayyip Erdoğan’ı henüz Başbakan olmamasına karşın Beyaz Saray’a kabul etti. Tayyip Erdoğan’ın Bush ile yaptığı görüşmede ve bu görüşmeden 10 saat önce Wolfowitz ve Grossman ile neler konuştuğu bilinmiyor.

Ocak ( 2003)

* Türk Milletinin dini duygularını istismar ederek iktidara gelen AKP döneminde, İsrail’le en sıcak ilişkiler kuruldu.

*Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, hayali ihracattan yargılanırken Bakan olunca ilk iş olarak yargılandığı davayı düşürecek bir vergi affı hazırladı.

Şubat ( 2003)


*Hayrünnisa Gül, 28 Şubat sürecinde, türbanı nedeniyle üniversiteye kayıt yaptıramayınca AİHM’e başvurmuştu. Eşi Abdullah Gül Başbakan oldu. Bunun üzerine Hayrünnisa Gül, AİHM’deki bu şikâyeti nedeniyle çok tepki aldı. Ancak şikâyetini ısrarla geri çekmedi.


Nisan ( 2003)


* İktidarının ilk günlerinde AB ve ABD’nin desteğini arkasına alan AKP, 2003 yılından itibaren programının temel maddelerinden biri olan Ordu’yla mücadeleye hız verdi. Ordu harcamaları Sayıştay denetimine sokulmak istendi. YAŞ kararıyla Ordu’dan atılma emekli bir binbaşı olan Ramazan Toprak, Milli Savunma Komisyonu Başkanlığına getirildi. AKP’liler YAŞ kararlarının yargı denetimine açılması gerektiğini savunmaya başladı. Bülent Arınç, subayların lojmanlarını israf olarak nitelendirdi. Ve son olarak Başbakan Abdullah Gül, YAŞ kararlarına yargı yolu açık olmadığı için şerh koydu.

*Eşinin türbanını ısrarla devlet protokolüne sokmak isteyen Bülent Arınç’ı Devletin zirvesi protesto etti. Arınç’ın ev sahibi olduğu 23 Nisan resepsiyonuna Sezer, Baykal, yüksek yargı üyeleri ve Komutanlar katılmadı.

* AB 16 Nisan zirvesinde Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni kuzeyi de kapsayacak şekilde “Kıbrıs” olarak üye kabul etti. Abdullah Gül, buna karşı çıkacağına Rum lider Papadopulos’a zeytin dalı uzattı.

* Başörtülü Hayrünnisa Gül, İran heyetinin çarşaflı eşlerini Devlet Konukevi’nde ağırlayarak protokole çarşafı da sokmuş oldu.

*Bakanlığının ilk günlerinde Hilton Oteli’nde toplu namaz kıldırarak tepki toplayan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, bu huyundan vazgeçmedi.

* Tayyip Erdoğan, ideali olan yönetim sisteminin Amerikan tarzı Başkanlık sistemi olduğunu her fırsatta dile getirdi.


Mayıs ( 2003)


*AKP, 6. Uyum Paketi’ni hazırladı. Bu yeni düzenlemeyle adeta PKK’nın tüm siyasi talepleri yerine getiriliyordu: Kürtçe yayın, eğitim, isim koyma ve propaganda serbest bırakılıyor. Terörle Mücadele Yasası’nın bölücülük karşıtı 8. maddesi kaldırılıyor, yabancı kuruluşlarının seçimlere gözlemci göndermesi serbest bırakılıyor.

*AKP, yerel yönetimlere geniş yetkiler getiren bir Kamu Yönetimi Temel Kanunu tasarısı hazırladı. Bu reforma göre, Türkiye’nin üniter yapısı parçalanıyor ve ülke adım adım eyaletlerden oluşan federal bir yönetime gidiyordu. Bölücülüğü ve gericiliği güçlendirecek reform büyük tepkiler sonucu rafa kaldırılmak zorunda kaldı.

*19 Temmuz 2003’te yabancılara toprak satışını mümkün kılan 4916 sayılı yasa çıkarıldı. Bu yasanın çıkmasının ardından özellikle verimli GAP bölgesi toprakları ve turistik sahil şeridinde yoğun toprak alımlarına rastlandı. Bir iddiaya göre, AKP iktidarı boyunca madenler dahil, topraklarımızın %13’ü yabancıların eline geçti.


Haziran ( 2003)


*ABD Irak’ı işgal ettiğinde Kürtlerin ilk işi Kerkük’teki tapu kayıtlarını yağmalamak olmuştu. Kerkük’ü sözde Kürdistan’ın başkenti yapmak isteyen Kürtler, şehri Araplardan ve Türkmenlerden temizleyerek bir Kürt şehri haline getirmek istiyorlardı. Bu planın önemli bir aşaması olarak ABD Kerkük’e bir Kürt’ü vali olarak atadı. “Azınlıkların siyasal ve kültürel hakları” ile “kendi kaderini tayin hakkı”nı tanıyan iki Birleşmiş Milletler Sözleşmesi (İkiz Sözleşmeler) TBMM tarafından kabul edildi. Böylece Kürtçülük ve bölücülük yasallaşmış, ona karşı mücadele ise uluslararası hukuk karşısında yasadışı hale gelmiş oluyordu.


Temmuz ( 2003)


* Türk tarihinin belki de en utanç verici olayı gerçekleşti: ABD askerleri 11 askerimizi tutuklayıp başına çuval geçirdi. AKP, olayı ufak bir kınamayla geçiştirdi. ABD askerlerinin baskınından AKP’nin önceden haberi olduğu ama Ordu’yu yıpratmak için sesini çıkarmadığı iddia edildi. Bu iddialar hiçbir zaman yalanlanmadı. Türk Milleti bu olayı hiçbir zaman unutmadı ve ABD düşmanlığı %90’lara vararak dünya çapında en yüksek orana ulaştı.


Ağustos ( 2003)


*Silah bırakan tüm teröristlere af imkânı veren geniş kapsamlı bir af yasası çıktı. Kamuoyunda Eve Dönüş Yasası olarak bilinen yasayla PKK’ya darbe vurulmadı, aksine bölücü terör artmaya başladı. Sivas Katliamı sanıklarının da yasa kapsamına alınması büyük tartışma yarattı.

* Türk Ordusu Süleymaniye’de başına çuval geçirilerek Kuzey Irak’tan uzaklaştırıldığı için Türkmenleri koruyacak bir güç de kalmadı. Kürtler, bu durumdan yararlanmaya başladı. Kerkük’te ABD’nin desteklediği Talabani’ye bağlı peşmergeler 7 Türkmeni öldürdü. AKP iktidarının yine kılı bile kıpırdamadı.


Ekim ( 2003)


*Fener Rum Patriği Bartholomeos, ısrarla Heybeliada Ruhban Okulu’ nun açılmasını istiyor. Adeta Türk düşmanı papaz yetiştirme okulu olan Heybeliada’nın açılması, yıllardır hiçbir iktidar tarafından kabul edilmedi. İlk kez AKP, açılabileceğini söyledi. Özellikle Abdullah Gül, bizzat Bartholomeos’la görüşerek açma sözü verdi.


Kasım ( 2003)


*Eve Dönüş Yasası’nın sonuçları alınmaya başlandı. İstanbul’da PKK’lılar Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’nü taşladı, Sultanahmet Adliyesi’ni basarak pankart asıp eylem yaptı. 23 değişik ilden otobüslere binerek Gemlik’e, oradan da İmralı’ya gitmek isteyen PKK’lılar İnegöl’de durdurulabildi.

*PKK terörü şehirlere kadar inmiş, Kerkük’te Türkmen katliamı yapılırken Tayyip, Talabani ile resmi görüşme yapmaktan çekinmiyordu.


Şubat ( 2004)


*Tayyip, ABD gezisinde Bush’la Kıbrıs ve Kürt devleti konularında anlaşma sağladı. Nakşi Şeyhi Kabbani (en üstte sağdada) ve Fethullah Gülen’le görüşmeyi ihmal etmedi. Amerikan Yahudilerinin ünlü kuruluşu ADL’den “Cesaret Ödülü” (en üstte solda), bir protestan üniversitesinde papaz kıyafeti giyip fahri doktora aldı (ortada). Son olarak 2. Abdülahmit’in torunu Osman Ertuğrul’u ziyaret etmeyi de ihmal etmedi.

*Tayyip Erdoğan, Ermeni meselesinde de uzlaşma çağrıları yapmaya başladı. Ermeni meselesinin özü sanki bir tarih sorunuymuş gibi, Ermeni tarihçilerine beraber çalışma çağrısında bulundu.


Mart ( 2004)


*AKP, yerel seçimleri kazandı. PKK’nın desteklediği DEHAP ise Güneydoğu illerinin çoğunu kazandı. Bir AKP propaganda minibüsünün kapısında yazanlar uzun süre tartışıldı: “İktidarla el ele 84 yıllık karanlığa son.”


Ekim ( 2004)


*PKK, Barzani kontrolü altındaki Kerkük’te 16 ayrı resmi büro açtı. Tam bu günlerde Barzani Türkiye’ye ziyaret etti ve Dışişleri Bakanı Gül ile samimi bir görüşme gerçekleştirdi.

*29 Ekim 2004’te, yani Cumhuriyetin 81. kuruluş yıldönümünde Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan AB Anayasası’na imza koydular. Üstelik Haçlı Seferleri düzenlemiş Türk düşmanı X. Innocentius’un heykeli önünde...


Ocak ( 2005)


*Abdullah Gül, ABD’yle PKK’ya karşı mücadele etmesi için görüşmelere başladı. Tam da o günlerde ABD’li bir askeri yetkilinin PKK’lılarla yaptığı görüşmenin fotoğrafları ortaya çıktı.


Mart ( 2005)


*Tayyip Erdoğan, İsrail’de Şaron’u ziyaret etti. Amaç İsrail’le dostluğun geliştirilmesi.

*AKP iktidarı döneminde Türkiye en büyük özelleştirmeleri yaşadı. Temmuz 2005’te bunların en büyüğü olan Telekom özelleştirmesi 6,5 milyar dolar tuttu. AKP döneminde yapılan önemli özelleştirmeler ise şunlardı: Petrol Ofisi, Petkim, Telsim (Cem Uzan’dan el konuldu TMSF tarafından satıldı), SEKA, Sümerbank, İGSAŞ, Erdemir, TÜPRAŞ, Eti Aliminyum, Etibank, İsdemir vs...


Kasım ( 2005)


*Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Şeriatçı kadrolaşmaya izin vermeyen Rektör Yücel Aşkın, tarhi eser kaçakçılığı yaptığı bahanesiyle tutuklandı. Hukuksuz bu işlem aylar sonra durduruldu ve Aşkın serbest bırakıldı. Bir diğer tutuklu Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı ise intihar etti.


Aralık ( 2005)


*Şemdinli olaylarının peşi sıra Hakkari’ye giden Tayyip Erdoğan, burada sorumluların kim olursa olsun yargılanacağını söyleyerek Türk Ordusu’na savaş açtı. Bir yandan da Türkiyelilik kavramını yeniden tartışmaya açtı. Tayyip Erdoğan’ın TC vatandaşlığı üst kimliği formülünü Apo da benimsedi.


Şubat ( 2006)


*Tayyip Erdoğan, Mersin’de “İki senedir anamız ağlıyor.” diyen çiftçiyi azarlayarak kovdu: “Ananı da al git!” Bu sözleri Türk Milleti hiçbir zaman unutmadı. Eylemlerde “Anamı da aldım geldim!” ve “Tayyip, ananı da al git!” sloganları atıldı.


Mart ( 2006)


*Van Cumhuriyet Savcısının hazırladığı Şemdinli İddianamesinde Org. Yaşar Büyükanıt “çete reisi” olmak suçuyla hedef tahtasına konuldu. Böylece Şemdinli provokasyonunun gerçek amacı da ortaya çıkmış oldu.


Nisan ( 2006)


*Tayyip Erdoğan, PKK’ya silahı bırakıp masaya oturma çağrısı yaptı.


Eylül ( 2006)



*Tayyip “Artık şehit cenazesi görmek istemiyoruz!” diyen şehit yakınını böyle tersledi: “Askerlik yan gelip yatma yeri değil!”


Nisan ( 2007)


*Genel Kurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt’ın birkaç kez, üstelik kamuoyu önünde Kuzey IraK’a girme çağrısı yapmasına karşın, AKP yönetimi ısrarla operasyona karşı çıktı. Operasyon için gerekli tezkere bir türlü geçirilmedi.
* Tayyip, Kürt aşiret lideri Talabani’yle bugüne kadar pek çok kez görüştü. Ancak son görüşmesini yaptığı Nisan 2007 tarihi önemlidir. Tam Ordu’nun Kuzey Irak’a girip Kürt devletini dümdüz etmek gerektiğini söylediği ve Barzani ve Talabani’nin muhattap kabul edilemeyeceğinin açıklandığı günlerde...

*Cumhurbaşkanlığı seçimi süreci tamamen bir komedi gibi geçti. Tayyip Erdoğan son güne kadar adayını açıklamadı. Açıkladığında ise sanki Abdullah Gül o an Cumhurbaşkanı seçilmiş gibi davrandı.


Mayıs ( 2007)


*AKP iktidarı döneminde ekonominin tüm alanlarında tam bir yabancı sermaye saldırısı yaşandı. Bankacılık sektörünün dörtte biri, sigortacılığın neredeyse tamamı, telekomünikasyon sektörünün yarısından fazlası AKP döneminde yabancı sermayeye devredildi. Oyakbank bile bir Hollanda firmasına satıldı.


Haziran ( 2007)


*Önceki aylarda PKK’yı masaya davet eden Tayyip’in kastettiği masanın koalisyon masası olduğu ortaya çıktı. Tayyip, DTP ile koalisyon yapabileceğini açıkladı. Zaten Apo da Başbakanın kullandığı kavramların kendisine ait olduğunu söylememiş miydi?

Temmuz ( 2007)


*Ünlü Ermeni yazar Etyen Mahçupyan, Ermenilerin seçimlerde AKP’ye oy vereceğini açıkladı.


09 Nisan 2008 Çarşamba; AKP Gerçeği (-4-) 22 Temmuz 2007 sonrası tekrar AKP hükümeti ve yapılanlardan arşivlere düşenlerle devam edecek.

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=101559 AKP Gerçeği (-1-) Yazım

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=101934 AKP Geçeği (-2-) Yazım

oyatekin@gmail.com


Kaynaklar;

( http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=181295 )

(II. Din Şurası Tebliğ ve Müzakereleri cilt:2 sayfa:322,375)

( http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/2004/SUBAT/05/tkivanc.html )

( http://www.hurriyet.com.tr/agora/article.asp?sid=1&aid=2257 )

(15 Şubat 2004, Kanal D, Teke Tek Programı) 18.02.2004. Hürriyet Gazetesi, sayfa: 20.

( http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=66614 )

( http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/2005/HAZIRAN/11/p01.html )

(21.08.2004 – Vakit)

( http://www.milliyet.com.tr/2006/04/12/siyaset/axsiy02.html )

(25173 sayılı Resmi Gazete - Yayın tarihi:19 Temmuz 2003 Cumartesi)

( http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=248953 )


(7.12.04 – Vakit)

( http://www.acikistihbarat.com/Haberler.asp?haber=6721 )

(http://www.yenisafak.com.tr/politika/?q=1&c=2&i=48782&Ermeni/Cemaati/se%C3%A7imlerde/Ak/Partiyi/destekleyecek )

(4.4.2004 – Türkiye)

( 27.09.2004 –Vakit)
(31.05.2007 – Posta)

( http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/4716801_p.asp )


(Bakınız: Orta Öğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı 11. Sınıf, MEB Yayınları, İstanbul-2006, sayfa 65, İslam Düşüncesinde Ameli-Fıkhi Yorumlar)

(Kahramanmaraş mitingi – 2002)

Milli Kütüphane Arşiv Kayıtları

Resmi Gazete

Başbakanlık Resmi Sitesi

Gazete Arşivleri

Kırmızı Koltuk Programı

 
Toplam blog
: 295
: 3718
Kayıt tarihi
: 01.10.06
 
 

Milliyet Bloğa nasıl geldim ve nasıl yerimi aldım bilmiyorum. Sanırım uzun yıllar okuduğum bölüml..