Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '13

 
Kategori
Siyaset
 

AKP iktidarından nasıl kurtuluruz?

AKP iktidarından nasıl kurtuluruz?
 

Bu sorunun cevabı tabii ki bir dahaki seçimlerde başka bir partiyi oylarımız ile destekleyerek iktidarı değiştirebiliriz, olacaktır.

Bu mümkün müdür? Mümkünse hangi yöntemler nasıl kullanılmalıdır?

İktidarda olmayan bir partinin iktidar olması son derece zordur. Bunun ise birçok sebebi vardır. İnsanların bir kısmı iktidar partisinin taraftarıdır. Diğer bir kısmı mevcut ekonomik ve sosyal durumlarından memnundur ve devamını istediği için yeniden iktidar partisini destekler. Bazı toplum önderleri iktidar partisi tarafından desteklendiği için onlar da hâkim oldukları topluma iktidarı destekletebilirler. İktidar partisi oy alabilme adına halkın bir kısmına haksız kazanç sağlayabilir. ( Örnek: Güneydoğudaki %75 elektrik kaçağı) Bütün bunlar ve akla gelmeyen başkaca sebeplerden ötürü iktidarı değiştirecek bir seçim sonucunu çıkarmak hiç de kolay değildir.

Türkiye gibi okuma oranı son derece düşük, biat kültüründen kurtulamamış ülkelerde bu işler daha da zordur. İnsanlar maalesef kendi günübirlik ve ileriye dönük çıkarlarını doğru hesap edebilecek ve bu çıkarları oy vermeyi düşündükleri partilerin tüzükleri ve vizyonları ile karşılaştırabilecek durumda değillerdir. Emperyal güçlerin ve içerdeki işbirlikçilerinin 1950 den beri diplomalı olabilir ama cahil bir toplum yetiştirme politikalarının arkasında yatan baş neden budur.

Yine 1950 den beri uygulanan politikaların sonucunda Türk toplumu alternatifsiz bırakılmıştır. Bu gün mecliste kendine yer bulan partiler birbirinin değişik versiyonlarıdır. Yani birinin yerine diğerinin iktidar olması, genel anlamda Türk halkı için bir şeyleri değiştirmeyecektir. Bu gün AKP nin din örtüsü altında uyguladıklarını CHP gelse laiklik örtüsü altında, MHP gelse milliyetçilik örtüsü altında uygulayacaktır. Hangi örtü altında imal ederseniz edin üretim aynı olacaktır. Çünkü hepsi dayatılan bu sistemin partileridir.

Hal böyle olunca yapılacak işler zor ve bıktırıcı, yorucu olabilir.

- Öncelikle sisteme muhalif aydınlar, bir yeni parti veya mevcut sistem muhalifi bir parti bünyesinde ortak paydalarda toplanmalıdır. Muhakkak ki herkesin ve her kesimin farklı düşünceleri olabilir. Ama örneğin, Kemalizm ve antiemperyalizm çatısı altında birleşilebilmelidir. Bu şekilde kendini sisteme muhalif hissedenler kendi düşüncelerinin hayat bulduğu bu yapıyı gördüklerinde sıcak bakabileceklerdir.

- Bu parti, getirmek istediği sistemi halka yalın, basit, anlaşılır biçimde anlatmalıdır. Altarnatif projelerini bir kısmın tepkisini çekmekten korkmadan dürüst ve açık bir şekilde halka anlatmalıdır. Mesela: Sonuç ne olursa olsun Türkiye’nin Türkiye’den yönetileceğini, iç ve dış politikalarda elimizi mahkûm eden anlaşma ve uygulamaların kesinlikle ve ivedilikle halk yararına yenileneceği taahhüdünü vermelidir. (Wilson İngiltere’deki seçim konuşmasında halka “ben size kan ve gözyaşından başka bir şey vaat etmiyorum” demişti.)

- Anlatmak dendiğinde kullanılacak medya yeterli olmayacaktır. Zira onlar iktidar tarafından ele geçirilmiştir. AKP nin gerek iktidara gelişinde gerek sonraki seçimlerinde kadınların nasıl ev ev dolaşarak oy topladıklarını biliyoruz. Yukarıda yazdığım nedenlerden dolayı bu parti de örneklerden daha çok ve etkili, yılmadan, bıkmadan çalışmalıdır. Taraftarlarda içten ve gerçek desteği vermelidir.

- Çağımızda artık eski kitaplarda yazılı sosyal sistemleri uygulamak oldukça zordur. Bu bakımdan o geride kalmış sistemler revize edilmeli ve toplum önderlerine iyi anlatılarak alınacak oyun yükselmesi sağlanmalıdır.

- Halkın çektiği sıkıntıların nedenleri çok iyi tespit edilip çözümler üretilmeli ve bu çözümler çok net bir biçimde halka anlatılmalıdır. Mesela: Özgürlüğün en yüce değer olduğu insanlara anlatılmalı, onların kendilerine ait kararları kendilerinin vermeleri için biat kültüründen vaz geçmeleri gereği anlatılmalıdır.

- Anlatan kişiler ve yöneticiliğe soyunanlar, yüzlerindeki mimikten kılık kıyafetlerine kadar içine girdikleri toplumun insanı olmalıdırlar.

Bu maddeler daha çok uzatılabilir. İşin özü halkın karşısına çıkacak insanlar güler yüzlü, mütevazi, dürüst tanınmış, yani o halktan olmalıdırlar.

Bütün bunlar da seçim kazanmak için yetmeyebilecektir. Seçimlerde seçim sandıklarının başına gelenler ve seçsis bilgisayar yazılımı herkesin malumudur. Seçimlerde denetim kısmı için yeterli ve çok gönüllü insanlar yetiştirilerek oylara sahip çıkılmalıdır.

Bunlar benim hemen aklımdan geçiverenlerdir. Tabii ki tartışılabilir ve tartışılmalıdır da. Umarım bu yönde fikri olanlar en azından yazarak tartışmaya açacaklardır. Bir yerlerden başlamak gerektiğine inanıyorum.

İzmir 2013-01-19

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..