Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '10

 
Kategori
Siyaset
 

AKP ile NSDAP benzerliği (Erdoğan-Hitler)

AKP ile NSDAP benzerliği (Erdoğan-Hitler)
 

Sessiz ve derinden tüm kurumlarda birlik sağlanıyor. Her mevkide adamlar...


Nasyonel Sosyalist Alman İşçi Partisi (Adolf Hitler) ve Adalet ve Kalkınma Partisi arasındaki benzerlikler oldukça fazla, içinde bulundukları dönemlerde karşılaştıkları sosyal sorunlar ve buldukları çözümler, siyasetteki yükselişleri önlerine çıkan engeller ve engellere karşı gösterdikleri dirençler…

<ı>Adolf Hitler ve Partisi

Almanya’nın 1. Dünya savaşından yenilgiyle çıkması ve savaş tazminatları ile ülkenin ekonomik ve siyasi anlamda kötü gittiği, Alman kralının Hollanda’ya kaçtığı yıllarda Weimar Cumhuriyetinin (1919-1933) kurulduğu yıllarda faaliyete geçen Hitler ve arkadaşları 1923 yılında durumun kötü gittiğini düşünerek bir darbe girişiminde bulundular. Bu girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı ve hüküm giyenler Lansdesberg hapishanesine götürüldü. Hitler, planlarının tutmadığını yeni planlara yapmak gerektiğini farkındaydı. Yeni planlarında halkında desteğini almak zorunda olduğunu biliyordu. Tutukluluk hayatı bitince, demokrasi ile yönetilen dönemin Almanya’sında zaten faal olan Nazileri örgütlemeye karar verdi. 1933 yılında Avrupa’yı dize getirecek olan Nasyonel Sosyalist Alman İşçi Partisini adı altından Naziler artık örgütlenmiş. Daha önceden alman meclisinde bulunan Naziler ekonominin kötü gittiği yıllarda oylarını artırmış iyi gittiğinde ise oylarında azalışlar olmuştur. Bu duruma bir son vermek gerekliydi. Bunun için herkesimden destek alınmalıydı. 1. Dünya savaşında imzalanan Versay anlaşmasıyla halk, ordu, işçi kesimi ve politikacılar Weimar hükümetine çok kızgındı. Ekonomik ve siyasi yenilgilerin kabul edilebilir bir yanı yoktu. Bunu lehine çevirmek için Hitler Versay antlaşmasını yoksaydı. Bunu yaparak ordu ve halkı yanına aldı. Dönemin aydınları da olayların vahametinden olacaktır ki Hitlerin safında yer aldı.

*** *** ***

<ı>Hitlerin Almanyası

Almanya’yı yönetemeyen Weimar yönetiminden memnun olmayan halk ve ordu Hitler safında yer aldı. Örgütlene NSDAP iktidar oldu. İktidara gelen partinin en büyük sorunu işsizlikti bunu çözmek için acil önlemler alınmalıydı. Hiperenflasyon ülke parasının içeride ve dışarıda değer kaybetmesine neden oluyordu. Bunun için alınan önlerden bazıları oldukça etkili oldu. Kısa süreli merkez bankasının para basması, ithalata bir kota gelmesi, altın rezervlerini artırıma yönelik izlenilen politikalar. İşsizlik konusunda ise kadınların çalışmasını engellemek için çalışmayan kadınlardan daha az vergi alındı. Halkın aç kalmayacak kadar paraya çalışmaya razı olması hem iş bulunması kolaylaştırdı hem de üretimin artmasına yardımcı oluyordu. Versay anlaşmasının kabul edilmemesiyle orduya ve ihtiyaçları yeniden gündeme geldi. Asker alımları işsizlik rakamlarını indirmede, ihtiyaçlar ise Alman sanayisini güçlendiren faktörler oldu. Bunlara birde güçlenen anti-seministlik eklenince alman vatandaşı olan Yahudilerin vatandaşlıktan çıkarılması ile işsizlik rakamları daha da düştü. Nazi bağlantılı kurulan sendikalar ve kurumlar ile halka iyi gözüküldü. Yapılan önemli projeler ile bu dönemde Almanya hızlı bir kalkınmaya grafiği yakaladı.

*** *** ***

<ı>

<ı>Hitleri yıkan hata neydi?

Ülkesini terk eden bir kralın ardından kurulan bir Cumhuriyet, savaş mağlubu olmanın verdiği durumun içinden çıkamayan bir yönetim biçimi ve düşünen bir lider Adolf Hitler. 1933 yılında Nasyonel Sosyalistleri (Nazi) örgütlemesi ekonomik ve siyasi anlamda çok iyi bir ivme yakalamasına rağmen Hitleri ve Almanyası yıkan kendine hakim olamaması, narsistliğin bir getirisi olan kendine aşık olması ve bir tanrı gibi görmesidir. Güçlenen Almanya karşısında tedirgin olan komşu ülkeler ile iyi ilişkiler kurmaması göze batan bir ülke olarak ortaya çıkması ve 1. Dünya savaşındaki yenilginin intikamını alma duygusu Nazileri sonu olmuştur.

*** *** ***

<ı>

<ı>
Akp ve Nazi benzerliği

Yazının girişinde bahsedildiği gibi Adalet ve Kalkınma Partisi ile NSDAP arasında benzerlikler söz konusudur. Bu sosyal benzerliklerin başlıcaları Nazilerin örgütlenmesi ve parti kurması, Akp’ninde Saadet partisinin (SP) alt yapısından yetişmesi ve partililerin daha önceden siyasi geçmişlerinin bulunması, her iki parti döneminde de halk yönetimden memnun değildi ve bir çıkış yolu aramaktaydı. Her iki parti döneminde ekonominin kötü olması, Almanların 1. Dünya savaşı sonrası arda kalan borçları ve 1929 dünya krizi, Akp’nin kurulmasından bir yıl önce yaşanan 2001 mali krizi! Ayrıntılara girdiğimizde ise Erdoğan ve Hitler arasında benzer liderlik özelliklerini görebiliyoruz…

*** *** ***

<ı>Son söz; Her iki liderinde yaptığı iyi şeyler vardır. Fakat genel bir değerleme yapacak olursak; nasıl ki Hitlerin yaptıklarının yanlış olduğunu anlamak için belli bir zaman geçtiyse, Erdoğan’ın yaptıklarının Türk halkı tarafından anlaşılması da zaman alacaktır. Önemli olan bu durumun anlaşılmasının ne kadar zaman alacağıdır!

<ı>Okumanızı tavsiye ettiğim yazılarım;

<ı>1-<ı>Türkiye Nereye gidiyor? : http://blog.milliyet.com.tr/Turkiye_nereye_gidiyor_/Blog/?BlogNo=207870

<ı>2-<ı> Türkiye’nin Orta Doğu politikası: http://blog.milliyet.com.tr/Turkiye_nin_Orta_Dogu_Politikasi/Blog/?BlogNo=205541

<ı>3-<ı> Akp’nin son iktidarı: http://blog.milliyet.com.tr/AKP_nin_son_iktidari/Blog/?BlogNo=211288

<ı>4-<ı> Sorun yok açılımı var : http://blog.milliyet.com.tr/Sorun_yok_acilimi_var/Blog/?BlogNo=213635

<ı>5- <ı>Yıllarca kandırıldık: http://blog.milliyet.com.tr/Yillarca_kandirildik/Blog/?BlogNo=216335

<ı>6-<ı> Türkiye ve 2020 teorilerim: http://blog.milliyet.com.tr/Turkiye_ve_2020_teorilerim__Apo_serbest_kalacak__/Blog/?BlogNo=257987

<ı>S&S (Her Zaman Önde)

<ı>SAMET SERBEST

<ı>http://twitter.com/SAMETSERBEST

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..