Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '08

 
Kategori
Siyaset
 

AKP kapatılırsa neler olur????

AKP kapatılırsa neler olur????
 

bizler siyaseti neden bu kadar zorlaştırıyoruz!!!!!1


Kapatılma söz konusu herkes tarafından konuşulan bir konu fakat AKP kapatıldığı zaman Türkiye'nin siyasi güvenliliği ne duruma düşür, halkta ne gibi değişiklikler olur, merak konusu…. Bu konu ile ilgili bir çok yazılar yazılmış fakat bu yazılar sadece yasal olarak nelerin olacağı ortaya konulmuştur. Yazıma ilk önce bu çerçeveden kısa bir açıklama ile başlayıp daha sonra yazımın asıl konusu olan siyasi ortamda ve halktaki değişikliklerden bahsedeceğim.


Anayasa Mahkemesi'nin AKP'nin kapatılması istemiyle açtığı davada çıkacak karar, Türkiye'nin yeniden erken seçime gitmesinden, AK Parti'nin yeni bir başbakan ve başka bir partiyle yoluna devam etmesine kadar uzanan farklı sonuçlara neden olabilecek.

Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararı vermesi halinde AK Parti siyasi yaşamdan silinecek.

Bununla beraber AKP'nin genel merkezi, tüm malları ve parası hazineye devredilecek. Yasak getirilmeyen isimler yeni bir parti kurabilir. Vekillikleri düşünler nedeniyle parlamento yapısı değişecek. Erdoğan'a yasak gelirse hükümet düşecek, yeni bir hükümet kurulacak. Parti kapatılmasına karşın Erdoğan'a yasak gelmezse hükümet düşmeyebilir. Anayasa uyarınca 550 vekilden yüzde 10'unun (55) boşalması halinde ara seçim zorunlu olacak. Halen TBMM'de 2 sandalye boş. Başsavcı 41 kişinin üyeliğinin düşmesini istiyor. Bu durumda ara seçimin için 12 vekilin istifası gerekiyor. Buraya kadarki bölüm AKP’nin kapatılması halinde yasal çerçevedir.

Peki AKP kapatıldığı zaman Türkiye’de ne gibi olaylar değişecek. Bunların en başında bulunan ve bütün siyasetçilerinde bildiği gibi ortaya yine siyasi yabancılaşma çıkacak.

Nedir bu siyasi yabancılaşma?

Siyasi yabancılaşmayı 2 şekilde ele alabiliriz. Bunlar, eğer halk devlete karşı büyük bir güven besliyorsa veya halk devlete karşı aşırı bir güvensizliği varsa bu durumlarda siyasi yabancılaşma ortaya çıkar.

Siyasi yabancılaşma ortaya çıkarsa ne olur??

Bu kavram eğer eskisine göre çok belirginleşirse, seçimlerde oy verme oranı büyük bir oranda düşer. Yani halk kendi oyunun etkili olmayacağını düşüneceğinden siyasi arenadan uzaklaşacaktır. Bütün ülkelerin amaçladığı halkı siyasi alanlara yönlendirilme çabası, Türkiye’ de büyük bir oranda düşecek.. Böylece siyaset artık maddi anlamda çekiciliği kalacak ki eğer dikkat edilirse Türkiye’de siyaset bu yöne doğru hızlı bir adımla ilerliyor.

Sonuç olarak kapatılması istenen parti 2007 seçimlerinde büyük bir çoğunlukla iktidara gelen parti olduğu unutulmadan şu soruların cevapları ne olacak. AKP kapatılması halinde, halkın devlete veya partilere olan güveni nasıl sağlanacak? Bu durum gerçekleştirildiği zaman siyasi arenada istikrar bulunabilecek mi? , Diğer ülkeler bizim demokratik anlayışımıza nasıl bakacaklar?

Ama ne olursa olsun şundan eminim ki AKP kapatılırsa, devletin içindeki bazı kimseler, halkımıza bu durumu unutturacaklardır. Çünkü onlarda biliyor ki bizim halkımız devletine karşı kin beslemeyen ve tepkisini uzun süre göstermeyen bir halktır……..

 
Toplam blog
: 2
: 544
Kayıt tarihi
: 05.07.08
 
 

Selçuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler 4. sınıf öğrencisiyim. 23 yaşındayım ve siyasete karşı il..