Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '09

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

AKP'nin adaleti bu mu?

AKP'nin adaleti bu mu?
 

İŞÇİ


AK PARTİ, İSMİNE LAYIK DEĞİL

Hükümet, asgari ücretliyi koruma yerine sinsice harcamaya çalışıyor. Zayıfın yanında olma yerine güçlünün yanında oluyor.

Oysa benim bildiğim sosyal devlet anlayışı, vatandaşını korur. Hele de sosyal ve ekonomik sıkıntıda olan vatandaşını öncelikli olarak korur. Böyle bir devlet anlayışı da, insan haklarına üst düzeyde saygı duyan bir ülkede olabilir.

Adalet ve Kalkınma diye kendisini lanse eden bugünkü hükümetin bakınız sinsice yaptığı adaletsizliğe! Adaletin bunun neresinde olduğunu sizler söyleyiniz?

Bir asgari ücretli yakınımla konuşurken garip bir uygulamadan bahsetti.

Özel sektörde çalışan asgari ücretlinin maaşı, elden değil de bankalar aracılığı ile ödenmeye başlanmış. Banka ise asgari ücretlinin 546 TL lik bu maaşından her ay, işlem ücreti adı altında 6 TL ücret kesiyor. Bu yetmiyormuş gibi banka ayrıca, asgari ücretlinin hesabına yatan parayı aynı gün çekmesine müsaade etmiyor. Bu ücreti ancak bir sonraki gün çekebiliyor ve banka, oradan da bir gecelik kazanç sağlamış oluyor.

Çalışanın maaşına zam yaparken 3-5 TL artış yapıyorlar, onu da bankalarla paylaşıyorlar.

Bu ne aç gözlülük! 546 liranın bir banka için, bir geceki kazancının getirisinden ne olur ki Allah aşkına? Ama bir asgari ücretli için bir çay, ekmek parası olarak bir önemi olur! Bu ne iğrenç bir davranıştır. Binlerce asgari ücreti çalışanın maaşından elde edilen kâr ciddi bir meblağ oluşturur. İyi bir kazanç doğrusu.

Buna, devletin, “kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alması” diyeceğim, zaten sigortalı oluşu sebebiyle kayıt altında.

Buna; asgari ücretlinin maşını, işverene karşı güvence altına almak diyorsanız, bu işlem parasını ne diye kesiyorsunuz. Zaten bir gecelik getirisi yetmiyor mu? Hadi bir gün ve bir gece daha beklettirin de bu parayı kesmeyin, ya da, işçiye bir iyilik yapacaksanız bu masrafı devlet olarak kendiniz karşılayın. Zaten verdiğiniz maaş ve artış bir simit parası.

Aklıma geldi: Hükümet bankalara bu kârı sağlayarak kendisi de buradan ne kadar yüzde alıyor acaba, ya da bu uygulamayı başlatan hükümet yetkilileri buradan, el altından, bankalardan ne kadar yüzde alıyorlar acaba?

Biz hep şunu söyleriz ki: Asgari ücretliden vergi alınmasın. Hatta asgari ücret, açlık standardının da altında olmamalıdır. Açlık sınırının altında geliri olan bir vatandaştan sosyal bir devlet nasıl vergi alabilir? Anlamak zor doğrusu.

Güneydoğuda elektrik parasını toplayamayan ve bedava elektrik dağıtan bir devletin gözü asgari ücret alanı mı kesiyor?

Bu olayı duyduğumda çok üzüldüm ve “Hani bunun adaleti?” diye sormadan edemedim.

Şimdi buradan hükümet yetkililerine sesleniyorum: Bu kadar iğrenç olmayınız ve isminize layık icraatlar yapınız. Bu uygulamadan geri adım atınız. Biliniz ki, ne kadar asgari ücretli var ise tümünün oyunu ve bir de bunların ailelerin oyunu şu anda bu uygulama ile kaybetmişsinizdir. Aklınız var ise bunu geri alın.

 
Toplam blog
: 358
: 1023
Kayıt tarihi
: 03.09.08
 
 

  Ne elimde garantim var ikinci bir soluğu almaya Ne aklım erer dünyayı yıkıp ta yeniden ya..