Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '11

 
Kategori
Siyaset
 

AKP'nin ayak oyunları ve CHP..

AKP'nin ayak oyunları ve CHP..
 

MHP'yi de yedekledi, tutabilene aşkolsun...


RTE, Meclisteki CHP boykotu ile ilgili olarak, CHP’lilerin milletvekilliklerinin düşebileceğini ve bu durumun sonucu olarak ta ara seçim olabileceği mesajı vermiş. 

Yani 5 oturum gelmeseniz, (kendisine göre yorumladığı meclis iç tüzüğüne göre, bu vekiller genel kurul salonunda oldukları halde yemin etmedikleri için yok sayıyor.) vekilliğiniz genel kurulda yapılacak oylama ile ( 276 yetiyor) düşürülecek tehdidi savuruyor. 

Bir başka vahim olay, AKP’li Salih Kapusuz, meclis berberinde 3 CHP’li vekilin daha içeriye alınacağını ve bu vekillerin Gürsel Tekin, İlhan Cihaner ve Sinan Aygün olduklarını söylüyor. 

Öbür yandan RTE seçim öncesi her türlü numara ile baraj altında bırakmaya çalıştığı MHP’ye “dostluk” eli uzatıyor ve olası Anayasa çalışmalarında beraber çalışma teklif ediyor. MHP’de her zamanki stepneliğini yine yapıyor ve bu öneriye balıklama dalıyor. Zaten mecliste yemin etme kararı alarak Alan Paşa’yı sattığını ve AKP’ye çok büyük kıyak yaptığını biliyoruz da, AKP işbirliğine olan sıcak yaklaşımını tabanına nasıl anlatacak onu bilemiyoruz. 

Çünkü MHP tabanında sadece RTE’nin oyunlarını çok iyi bilen ve seçim öncesi bu bel altı oyunlarına tepki gösterenler ile bir miktar CHP’li oyları kaldı. Diğerleri zaten referandumda AKP’ye gitmişti. Neyse bu işin MHP tarafı oraya yine döneriz. 

Şimdi AKP’nin planlarının tuttuğunu ve CHP’lilerin vekilliklerinin düştüğünü varsayalım. Bu durumda BDP’lilerinde vekillikleri düşeceğine göre, 170 milletvekili için 62 İl’de ara seçim yapılacak demektir. 

Ne olacaktır söyleyim: AKP bütün imkanlarını kullanarak bu illere yüklenecek ve önceki sayısından daha çok milletvekili çıkaracaktır. Yani bu işten CHP zararlı çıkacakmış gibi görünüyor.. Acaba öyle mi?. 

Bence öyle değil. Bir kere azdan az gider, çoktan çok.. CHP’nin bu mücadelede Meclis içinde veya dışında olmasının bir anlamı kalmamıştır ki. Özellikle MHP’nin yan çizmesinden sonra Meclis’te herhangi bir muhalefetten söz etmenin anlamı yok. CHP’lilerin vekillikleri düşürülmese bile AKP yine bildiğini okuyacak ve tabi ki MHP’nin desteği ile istediği gibi bir Anayasa yapacak (tabi böyle topal bir mecliste Anayasa yapmaya cesaret edebilirse) kaldı ki ben AKP’nin hiç de öyle istendiği gibi bir Anayasa yapma hevesi içinde olduğunu sanmıyorum. MHP desteği ile mevcut durumun sürmesi, AKP’nin çok işine gelir ve öyle de yapacaktır. 

Gelelim CHP’nin avantajlarına; Belki sayısında bir düşüş olur ama halkımızın gözünde birlik ve beraberlik yönünden çok olumlu bir imaj kazanır. Bu önümüzdeki yerel seçimlere ve uzun vadede bir daha ki genel seçimlere çok olumlu yansır. Kılıçdaroğlu’nun parti hakimiyeti daha da güçlenir ve ikide bir Kurultay isteriz teraneleri bir daha canlanmamak üzere sona erer. Tabi her zaman AKP’nin işine yarayan mağduriyet bu kez CHP’nin işine yarar. CHP yarından tezi yok tüm ülkeye dağılmalı ve ara seçim ya da erken seçim çalışmalarına başlamalıdır. Boykot’u mecliste sürdürmenin anlamı yok. Boykot tüm ülkeye yaygınlaştırılmalı ve halkımıza anlatılmalıdır. 

AKP’li Kapusuz’un ağzından attığı üç CHP’li vekilin tutuklattırılacağı haberine gelince: Kime vuracağını, nasıl vuracağını, niye vuracağını çok iyi biliyor AKP’liler. Muhafazakar kesimle çok iyi ilişkiler kurabilen ve özellikle İstanbul’da CHP’ye bu kesimlerden çok fazla oy getiren Gürsel Tekin’in bu çabalarını Anadolu’ya da yaymasından korkuyorlar. Küçük, orta ve büyük esnaf üzerindeki saygınlığı ve itibarını CHP lehine kullanması nedeniyle Sinan Aygün’le uğraşıyorlar. Tabi özellikle Erzincan’daki cesur çalışmalarının çok rahatsız ettiği cemaatlerin “bir şey yapamadınız” çıkışları çok huzursuz etmiş olacak ki AKP’yi, İlhan Cihaner ile uğraşıyorlar. Bu üç ismi önümüzdeki seçimlerde en büyük potansiyel tehlike olarak görüyor ve ekarte etmeye çalışıyorlar. Fakat cesaret edemezler böyle bir adıma, cesaret etseler bile bu durum CHP'ye yarar uzun vadede. 

Gelelim AKP’nin senaryosunun tutmasına ve ülkenin ara seçime gitmesine. Bu seçimlerden en fazla zararla MHP çıkacaktır. Çünki AKP’nin olası bir Anayasa ya da temel yasaların değiştirilmesinde MHP’ye pek ihtiyacı kalmayacaktır. 62 ilde yapılacak ara seçimlerde AKP 330’un üzerine ve 12 Haziran öncesi hedeflediği rakama ulaşacaktır. O zaman MHP, Alan Paşa'ya yaptığı kalleşlik ve halkımız nezdinde kaybettiği itibarla baş başa kalacaktır. Asıl hesaplaşma o zaman başlayacaktır MHP’de. Şimdilik AKP’ye verecekleri kıytırık desteğin getirebileceğini varsaydıkları iktidar nimetleri, biraz sessiz durmalarını sağlıyor ama her şey AKP’nin 330’u aşmasına bağlı ve o zaman ak koyun kara koyun belli olacak. 

Dolayısıyla AKP’nin yönlendirmeye çalışacağı ve kendisinin çalıp kendisinin oynayacağı bu siyaset arenasında CHP’nin bu cesur yoldan dönmeden, geriye bakmadan, AKP’nin her türlü blöf ve restine aldırmadan yoluna devam etmesi en iyi yol gibi görünüyor. 

Özellikle “Tükürdüklerini yalayacaklar” gibi seviyesi düşük bir yaklaşımdan sonra, hapisteki vekiller için sonuç alınmadan meclise girmek ve yemin etmek CHP’nin ve Kılıçdaroğlu’nun sonu olur. 

Ok yaydan çıkmıştır artık. Bu işin sonu toplu halde ihraçsa o yoldan, toplu halde istifa ise yine o yoldan ama bıkmadan korkmadan, halka güvenerek yürünmesi gerekir. 

Böyle bir tavır, AKP’nin planlarını engellemenin en doğru ve tutarlı yolu olacaktır.  

Saygılar.. 

05.07.2011 

 
Toplam blog
: 243
: 760
Kayıt tarihi
: 26.03.07
 
 

1957 Kars doğumluyum. Emekliyim. Gazi Üniversitesi İİBF İşletme bölümü ön lisans mezunuyum. Yazı ..