Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '07

 
Kategori
Futbol
 

AKP'nin futbol markajı

AKP'nin futbol markajı
 

2006 yılında bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından istenmemesine rağmen Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı seçilen Haluk Ulusoy, Futbol Federasyonu’nun kuruluşundan bu yana 44. Başkanıdır. Futbol Federasyonu seçimlerine alenen müdahale eden ve seçilmemesi için çalışan bugünkü 59. hükümet (Kılıç, Ecevit., Politik Goller – Futbol ve Siyaset, Güncel Yayıncılık, İstanbul, 2006), şimdiye kadar Türk siyasi tarihinde görülmedik bir biçimde spora müdahale etmiştir. Ecevit Kılıç’ın tabiriyle “AKP’nin Futbol Markajı”, 22. Dönemini yaşayan milletvekilleriyle, Türkiye Cumhuriyeti’nin 59. Hükümetini kuran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından bizzat çeşitli müdahalelere neden olmuştur. Türkiye’nin ve Türk Futbolu’nun şimdiye kadar görmediği kadar yandaşa destekle, kendinden olmayana ise çelmelerle, futbola nasıl müdahale edilebileceğinin en mükemmel örneklerini vermişlerdir.

Futbol Federasyonu’nun aylık futbol dergisi “Tam Saha” mayıs 2007, sayı:31’de FIFA’nın Türkiye Futbol Federasyonu yasasında istediği değişikliği okuyunca, “Türkiye şimdi ne yapacak?” diye düşünmeye başladım. FIFA, 3813 sayılı Futbol Federasyonu yasasında yer almayan bazı konularda mevzuat düzenlemesine gidilmesini istiyor. Yasanın Bakan’a gözetim ve denetim hakkı veren 31. maddesini “müdahale” olarak görüyor. Ayrıca Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun inceleme için görevlendirilmesini öngören maddeyi de “politik müdahale” olarak görüyor. Başkan ve Başkanvekilliğine seçilen kişilerle ilgili dönem sınırlaması getirilmesini de “kabul edilemez” buluyor. Mayıs 2007 ayı içerisinde mevzuat değişikliklerine dönük bir teknik toplantı da Zürih’de yapılacak.

Peki şimdi ne olacak?

Hükümet Federasyon Başkanlığı’na kendi adamını getiremediğinden uğraşıyor, kulüpler kendilerine sözde haksızlık yapıldığından uğraşıyor. Uluslararası FIFA da bu uğraşmaları politik bulduğundan yasanızı değiştirin, aksi halde sizi uluslararası arenadan silerim diye uğraşıyor.

Uğraşan uğraşana.

Her türlü ilişkilerin, mafyanın ve siyasetin girmediği, giremeyeceği güzel günleri hayal etmek, sadece düşünmekle mi olacak? Her yerde temizlik çok zor herhalde. Çekeceğiz bu çileyi. Vay benim ülkem vay. Şu markajlardan bir türlü kurtulamadık.

 
Toplam blog
: 135
: 1226
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi. Spor Sosyolojisi, Popüler Kültü..