Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '08

 
Kategori
Siyaset
 

AKP ve Anayasa Mahkemesi

AKP ve Anayasa Mahkemesi
 

Anayasa mahkemesinin türban ve AKP kapatma davasının gerekçeli kararları yayınlandı. Mahkeme kararına beklenen malum yorumlar yapıldı ve yapılmaya da devam edecektir. En ilginç yorumlar ise AKP ve MHP yöneticilerinden gelmektedir. Anayasa mahkemesinin yetkilerini aştığı görüşü savunulmakta ve anayasa mahkemesinin yetkilerini kısma yolları araştırılmakta. AKP’nin böyle düşünmesini anlamakta güçlük yoktur.

AKP sayısal çoğunluk her değişikliği yapabilmeli düşüncesinde. Mahkeme kararını yorumlayan MHP yöneticilerini 1980 li yılların ülkücüleri bile anlayamaz olmuştur.

Anayasanın MADDE 1.– Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir

MADDE 2.– Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

MADDE 3.– Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.Millî marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır.

MADDE 4.– Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Anayasanın başlangıcı ve ilk dört maddesi çok açık ve nettir. Meclis de 400 milletvekili değil de 550 milletvekili ile dahi bu maddeler değiştirilemez. Anlamak istemeyen anlamaz, ama çok net. Anayasanın bu değişmez ve değiştirilmesi teklif edilemez maddelerinin işlevsiz hale getirebilmek için, diğer maddelerde değişiklik yapılarak, içeriklerinin boşaltılmasına, bu maddeler var oldukca hiç kimse teşebbüs edemez. Teşebbüs ederse ne olur?

Anayasayı yapan güç anayasanın koruyuculuğunu kurumlara vermiştir. Bunlardan birisi de Anayasa mahkemesidir. Meclis de görüşülüp oylanan, resmi prosedürü tamamlanıp yürürlüğe giren kanunu, Anayasaya aykırılığını gerekçesiyle açıklayarak kanunun iptalini yapmaktır. Bu Anayasa Mahkemesinin görevidir. Anayasa mahkemesinin işlevsiz bırakılması diğer yasal korucuları işbaşı yaptıracaktır.

 
Toplam blog
: 30
: 706
Kayıt tarihi
: 05.08.08
 
 

1958 doğumlu İst üniversitesi mezunu. Tenis ve siyaset ilgi alanı. Belgesel tutkunu. ..