Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '09

 
Kategori
Siyaset
 

AKP ve III. Meşrutiyet...

AKP ve III. Meşrutiyet...
 

Temmuz 1908 tarihinde Abdülhamit yönetimine karşı 2.Meşrutiyet'in ilan edilmesi kuşkusuz birden fazla sebebe dayanıyordu.Ayaklanmaya giden yolda İttihat ve Terakki Partisi'ne bağlı subayların Rumeli'de dağa çıkarak padişaha isyan etmeleri meşrutiyet ilanının en önemli ayağını teşkil etmiştir. Bu tarihten sonra Parti'nin ordu gücünü kullanarak 31 Mart Ayaklanması'nı bastırması İttihat ve Terakki'yi Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışına kadar en önemli siyasi güç haline getirdi.Bu gücün arkasında Balkan Savaşları'nda kazanılan göreli başarı ile çöküşe karşı Türk-İslam Sentezi'ni harekete geçirmesi yatıyordu.Sonuçta 1.Dünya Savaşı'nı kaybettik ve Osmanlı devleti dağıldı. Tarih sahnesinde ömrünü dolduran hiçbir özne suni nefes ile yaşatılamamıştır.İttihat ve Terakki kurtarıcı kılığına girmiş bir ölüm meleği idi.

Gelelim başlığımızın sebebine:AB süreci 1999 yılından itibaren tam üyelik perspektifine doğru yol aldığında 2001 ekonomik krizi yaşanmamıştı.Bu kriz, 2002 seçimlerinde koalisyon partilerini sandıktan silip Adalet ve Kalkınma Partisi'ni tek başına iktidar kapısını ardına kadar açtı. Reformların, sadece AB çıpasına bağlanarak iç siyasette kotarılması onca senenin kangren sorunlarını çözemedi.Çünkü 2001 krizi ekonomiyi altüst ederken, IMF reçetelerini uygulamayı sürdüren AKP bu kopmaya karşılık geçerli tedaviyi uygulayamadı.Küreselleşmenin ölüm çağında dışarıdan gelen parayı yatırımlara değil devasa borç stoku yaratmakta kullanmak, o kadar övündükleri liberal ekonominin ilkelerine de uymuyordu. Sonuçta 2008 Küresel Kriz'i baş göstermeden 2006 yılından itibaren piyasa daralmaya başladı.Ciddi hiçbir tedbir alınmaması geniş halk kesimlerine buhranı yaşatıyor.2010 yılında gerilemenin daha fazla olacağını söylemek için iktisatçı olmaya gerek yok.Baz etkisine dayanan büyümenin halkın refahını arttırmayacağı ortada.

Konuyu bağlarsak İttihatçılar ilkel bir üretim ve dağıtım altyapısına dayanan ülkeyi savaşa sokarak 10 senede paramparça etmiştir.Sanal açılımların taşeronu AKP ise ekonomiyi altüst etme başarısızlığını etnik milliyetçiliği hortlatarak kapatmaya çalışıyor.Dağa her çıkanın açılım sağladığı 2.Meşrutiyet dönemine benzeyen taraf ise etnik Kürt milliyetçiliğinin siyasi manevra kazanmasını silahlı milis gücü olan PKK ile AB-ABD Koalisyonu'nun elele başarmasıdır.Türkiye'nin geldiği nokta ürettiğini adilce paylaşamamanın yarattığı sıkıntıyı halka mal etme çabasında yatıyor. Benim aklım 100 sene önceki açılımlar ile 2009 açılımların benzerliğini kabaca böyle yaptı. Ne diyelim, denizler durulmaz dalgalanmadan...

 
Toplam blog
: 93
: 472
Kayıt tarihi
: 09.06.09
 
 

21-07-1973 tarihinde İstanbul'da doğdum. M.Ü. İletişim Fakültesi Radyo-T.V. Bölümü'nden 1995 yılı..