Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Zeynep Öztekin Yıldırım

http://blog.milliyet.com.tr/gecanne

29 Eylül '12

 
Kategori
Ankara
 

Akpınar mahallesi, Çankaya, Ankara, Türkiye

Akpınar mahallesi, Çankaya, Ankara, Türkiye
 

Akpınar mahallesi, Çankaya İlçesi, Ankara şehrindeki evimizi 2010 yılının Ağustos ayında aldık, Ağustos sonu gibi taşındık ve ancak 1,5 yıl oturabildik. Çünkü heyelan sebebiyle 2012 yılının Ocak ayında Çankaya Belediyesinin gönderdiği bir tebligatla evimizi terk etmek zorunda kaldık. O zamandan beri devletin neredeyse tüm kurumları karşısında verdiğimiz çaba hiçbir sonuç vermedi. Bu konuyu neredeyse tüm basın-yayın organları ele aldı ve almaktadır ama Ankara’nın göbeğinde 75 aileyi etkileyen bir heyelanı ve mağduriyeti gidermek bu kadar zor mudur?

Ne mi oldu? Merak edenlere: Evimizi alırken gerekli tüm belgeleri tamdı, imar, alt yapı, belediye onayı, vs. Bir gün 10 daireli apartmanımızın önüne Kalyon İnşaat isimli bir firma bir alışveriş merkezi yapmaya başladı ve altı ay sonra evlerimizin duvarlarında çatlaklar meydana geldi, bazı günler uyurken apartmanızdan çatırtı sesleri geliyordu böylece bir korku filminde yaşamaya başladık, bizim bir üst sokağımızda bulunan Güneş apartmanının bizim üstümüze yıkılma ihtimali olduğu söyleniyordu, çağırdığımız her uzman başka bir şey söyleyip gitti. Aslında konuyu fazla uzatmak istemiyorum. Sonuç olarak, Çankaya Belediyesi ODTÜ raporuna dayanarak can güvenliği sebebiyle evlerimizi acilen boşaltmamızı istedi, Ocak ayında hem de bu senenin o korkunç kışında, Ankara’da hemen hemen her gün yağan karın, buzun altında, bir yer göstermeden, herhangi bir yardım ya da sonrasının ne olacağına dair bir açıklama yapmadan ve bizimle hiçbir iletişime geçmeden. 10 gün içinde doğalgazımızı, suyumuzu, elektriğimizi keseceğini söyleyerek. Bu nasıl bir sosyal devlet anlayışıdır? Nasıl belediyeciliktir? Alın teriyle kazanılmış paralarla alınan bu evler şu an boş duruyor, birkaç komşumuz hariç çoğunluk çıktı. Büyükşehir belediyesinin ve Kalyon İnşaat’ın da büyük sorumluluğunun olduğu bu felakette şimdiye dek herhangi bir çözüme varılamamıştır. Çankaya Belediyesi Güneş apartmanını yıktırmış ama onun dışında bir katkı sağlayamamıştır. Büyükşehir Belediyesi her zamanki kabadayı tavrıyla çözeceğini söylemiş ondan da bir ses çıkmamıştır.

Tam 8 aydır ev sahibi olarak kiracı konumundayız, Çankaya Belediyesi, 1.500 TLlik bir yardımda bulundu nakliye ve kira yardımı olarak onun da 600 Tlsini emlak vergisi olarak kesti, halbuki ilk beş yıl bundan muaf imişiz. Ve tabii herhangi bir hizmette bulunmadığı mahallemizden aldığı bir vergi kaleminden bahsediyorum. Kaldı mı elimize 900 TL. Nakliyeye 770 TL ödemiş idik. Gerisi ayda 700 TL olan kiraya gitti yani 130 TL.  130- 700= - 570 ! Harika değil mi? Tabii kira her ay düzenli ödenen bir şey, evimizin içine yaptırdığımız ve kullanamadığımız dolapları ve diğer detayları burada saymıyorum.

Peki şimdi ne olacak? Bizlere yargı yolu açık ama antlaşmaya gitmek istiyoruz.  Devletimize olan güvenimizi kaybetmek istemiyoruz, çocuklarımıza tatlıya bağlanmış bir hikaye anlatmak istiyoruz. Belediyelerden başka bence önemli derecede sorumluluğu bulunan Kalyon İnşaat’ın sahibinin mertçe davranıp ortaya çıkıp, şimdi yaptığı gibi saklanarak değil, bunda benim payım neyse karşılamaya hazırım demesini bekliyoruz.

Ankara, 29.09.2012

Zeynep Yıldırım

Bir Akpınar Mahallesi mağduru

zeynepesp@hotmail.com

 
Toplam blog
: 12
: 556
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Yirmi yıllık mütercim-tercümanım, şimdilerde öğretmenliği deneyimliyorum. Boş zamanlarımda yazmay..