Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '19

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Akra Caz Festivali Sona Erdi

Bu yıl 2. kez gerçekleştirilen Uluslararası Antalya Akra Caz Festivali muhteşem “Kapanış Konseri” ile sona erdi.

Kapanış konserinin konuğu, “dünyanın yaşayan en iyi caz vokalistlerinden” Dee Dee Bridgewater idi. Konuk sanatçıya, ülkemizin en iyi caz topluluklarından ve şefliğini/liderliğini Çağlayan Yıldız’ın yaptığı Akra Big Band eşlik etti.

Öncelikle konser alanı ve manzarası muhteşemdi. Festivalin düzenleyicisi Akra Hotels’in muazzam manzaralı bahçesinden, Akdeniz Körfezi ve Beydağları manzarası büyüleyiciydi. Hele konser öncesi saatlerinde günbatımı izlemek, gerçekten bir şanstı katılanlar açısından.

Kapanış konseri öncesi saat 14.30’da, “Türkiye’nin Caz Haritası” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi Akra Hotels’de. Gazeteci/Yazar Yekta Kopan’ın moderatörlüğündeki söyleşiye, Aksanat Müdürü Derya Bigalı, EFG Londra Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin ve cazın usta ismi Önder Focan katıldı. Ülkemizde ve dünyada cazın dünü, bugünü ve yarını konuşuldu.

***

Akra Caz Festivali, İspanya’nın “romantik sesi” Monica Molina konseri ile başladı. Repertuvarını İspanyol ve Latin müziği temalarından oluşturan konuk sanatçı, kendisini dinlemeye gelen sanatseverleri mutlu etti. Konserin sonlarına doğru yağan yağmur da ayrı bir renk kattı konsere: Herkese mavi ve kırmızı yağmurluk dağıtılmıştı çünkü. Molina konseri öncesi Akra Jazz Band ve Şallıel Kardeşlerle birlikte vokalde Barbaros sahneye çıktılar.

2. akşamda Roberto Fonseca  vardı sahnede; “Havana Gecesi” ile. Konserler dizisini göz önünde bulundurduğumda benim en beğendiğim konser oldu. Hem görsel hem de işitsel anlamda doyurucuydu Fonseca ve grubunun konseri. Özellikle vokalleri Rey Cuza ses rengiyle sanırım tüm sanatseverlerin beğenisini kazandı. Sahne şovları da dozunda ve çok başarılıydı. Konuk sanatçıların konseri öncesi yine bizden biri vardı sahnede: Ece Göksu Jazz Quartet. Onlar da yaklaşık 45 dakika süre ile müzikseverleri Fonseca konserine hazırladılar.

Ve en çok merak edilenlerden, biletleri en çabuk bitenlerden Iyeoka konseri… Nijerya kökenli Amerikalı sanatçı, soul ve rhtyhm blues’a getirdiği yenilikçi tarzıyla biliniyor ve merak ediliyordu. Iyeoka ve grubuyla ve çok güzel sesiyle… kendine has danslarıyla çok beğenildi. Tın Pan Band Iyeoka konseri öncesi sahnede yer alarak güzel bir dinleti sundular. Muhteşem bir konser akşamı yaşadık.

26 Haziran gecesi Fazıl Say’a ayrılmıştı. Piyanist/Besteci Say, Truva Sonatı ve İzmir Süiti adlı bestelerini Antalya’da ilk kez seslendirdi. 10 bölümlük Truva Sonatı’nı çok beğendik. İzmir Süiti hem kısa hem de İzmir Marşı tınılarıyla farklı dünyalara taşıdı dinleyenleri.  Summertime,  Paganini Jazz ve Alla Turca Jazz’la sürdürdü dinletisini Fazıl say ve “Kara Toprak”ı da “bir daha” olarak çaldı. Her yerde, her zaman olduğu gibi coşkulu alkışlarla uğurladı dinleyenler değerli sanatçımızı.

İgor Butman ve Moskova Caz Orkestrası dizinin 5. Konserini gerçekleştirdiler. Dünyaca tanınmış saksafon sanatçısı İgor Butman da “yaşayan en önemli caz sanatçılarından” diye tanımlanmış festival kitapçığında. Kendisine çok genç müzisyenlerden oluşan Moskova Caz Orkestrası eşlik etti. Bu akşam öne çıkan isimlerden birisi de görme engelli piyanist/vokal  Oleg Akkuratov’du. Hem piyanoda hem de vokalde çok başarılıydı bu genç müzisyen.  Butman ve orkestrası öncesi ülkemizin en bilinen caz gitaristlerinden Önder Focan ve grubu sahnedeydi. Benim de çok sevdiğim Önder Focan’ı ilk kez  canlı dinleme şansım oldu. Bu geceki konserde bir de sürpriz vardı. Kapanış konserinin yıldız ismi Dee Dee Bridgewater sahneye gelerek, İgor Butman’la birlikte bir parça seslendirdiler.  Bu gecenin konseri de “unutulmayanlar” arasında yer alacaktır sanırım.

2. Akra Caz Festivali’nin veda konserinde bir dünya devi sahneye geldi: Dee Dee Bridgewater. 8 Kez Grammy adayı olan, 1997 ve 2010 yıllarında bu ödülü iki kez kazanan konuk sanatçı, sempatik tavırları, esprili sahne şovlarıyla kendisini dinlemeye gelenleri büyüledi demek abartı olmaz. Dee Dee Bridgewater’a tanınmış müzisyenlerimizden oluşan ve Çağlayan Yıldız’ın şefliğini/liderliğini yaptığı Akra Big Band eşlik etti. Başarılı müzisyenlerimizle müzik yapmaktan büyük keyif aldığını söyleyen konuk sanatçı Akra Big band üyelerine tek tek teşekkür ederek ayrıldı sahneden.

***

19 haziran’da başlayan 2. Uluslararası Antalya Akra caz festivali 29 Haziran akşamı verilen “Kapanış Konseri” ile son buldu. Festivalin 3. Sü 10-20 Haziran 2020 tarihleri arasında yapılacak.

Bir sanatsever olarak, konserler dizisinde bizi konuk eden Akra Hotels’e, Festivalin Sanat Direktörü sevgili Kadir Dursun ve çalışma arkadaşlarına, festival boyunca sahne arkasında ve sahnede emek veren herkese çok teşekkür ederim.

Yaklaşık 10 gün süre ile “Şehirde Caz Vardı!”

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..