Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '06

 
Kategori
Sosyoloji
 

Akraba evlilikleri neden teşvik ediliyor?

Akraba evlilikleri neden teşvik ediliyor?
 

Bir televizyon programında bir erkek şarkıcının iki genci hem de birinci derece akraba; hem de bir senaryo üzerine işleyerek evlendirme çabası bana yukarıdaki soruyu sordurdu. (Kanal 7, 11.11.2006) Bu teşvik doğru mu, sağlıklı mı?

Mahmut Tuncer isimli şarkıcı arkadaşımızın bu konulardan haberinin olmaması imkansız. Kendisi de o bölgenin insanı olduğu için akraba evliliklerinden doğan özürlü çocukların çokluğundan üzüntü duyması gerekir. Ve böyle bir sorumluluğu da üzerine almaması lazım.. Seneryoda; kardeş çocuklarının evlendirme öyküleri anlatılırken, metin üzerine seslendirme yapan spiker böyle bir evliliğin sakıncasından bahsetti ama o kadar.. Diyelim ki; gen dokuları da sağlıklı; ancak ulaşamayacağımız o kadar çok akraba evliliği var ki; sorun teşvik açısından alır başını gider..

Bilgi toplumuna böyle mi gidilir?

Akraba evliliklerinin artık kapalı toplumlarda oluyor yargısı da geçersiz. Televizyonsuz, elektriksiz köy mü var; bırakınız bunları televizyonların bizzat kendileri bu gibi yerlerden çıkmıyorlar! Aydınlatmak, bilgilendirmek varken; bu akraba evliliğini bilmeyerek ele almak sorumsuzluk değil midir?

Akraba evliliği, kardeş çocuklarının ve kardeş torunlarının evliliği olarak tanımlanmakta. Kardeş çocuklarının evliliği birinci derece, kardeş torunlarının evliliği ikinci derece akraba evliliğidir. 2001 yılında yapılan bir araştırmaya göre, akraba evliliği sıklığı yüzde 20-25 aralığındadır. Bu oran Avrupa'da yüzde 0,1 bile değildir.

Türkiye'de evli çiftlerin üçte biri birbirleri ile akraba. (% 29.2). Akraba olan eşlerin yüzde 80'i kardeş çocukları. Özellikle erkek kardeş çocukları birbirleri ile evlenmekte.

Akraba olan eşlerin oranı Ankara, İstanbul ve İzmir'de yüzde 17. Diğer kentlerde yüzde 19, köylerde yüzde 36.

Kocası akraba olan kadınların yüzde 29'u amcalarının oğlu, yüzde 49'u dayı, hala ya da teyze oğlu olmak üzere kuzenleri ile evlenmişler.

Kardeş torunları ile evlenenlerin oranı yüzde 5.

Akraba evliliği çekirdek ailede yüzde 20, geniş ailede yüzde 34'tür.

Bu akraba evlilikleri, hangi gerekçeler ile yapılırsa yapılsın risklidir. Bebek ve çocuk ölümleri sık görülen sağlık sorunlarıdır. Fenülketonün, akdeniz anemisi, sinir sistemini tutan bazı hastalıklar. Talasemi ve bazı kas hastalıkları. Beynin belli kısımlarının büyümemesinden oluşan nörolojik rahatsızlıklar.. Otozomal resesif bazı mültüfaktöryel geçişli rahatsızlıklar görülebilmektedir.

6 milyonun üzerinde özürlü çocuk bu tür akraba evliliklerinden dünyaya gelmiştir. Başka sebeplerin de birleşmesi ile özürlü çocuk sayısı 8 milyonun üzerindedir.

Hangisine eğitim verebileceğiz; Devlet hangi kaynağı var ki, bu çocuklar için okul, öğretmen, araç, gereç bulup buluşturup hizmete sokabilsin!

Var mı böyle bir kaynak?

Lütfen! sorumluluklarımızı bilelim...

 
Toplam blog
: 41
: 1238
Kayıt tarihi
: 08.09.06
 
 

Tarihi kent Niğde'de doğdum. Ankara Üniversitesi S.B.F Basın Yayın Yüksek Okulundan mezun oldum. Ara..