Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '15

 
Kategori
Kültürler
 

Akseki Sadıklar köyünde Geyran Yaylası

Akseki Sadıklar köyünde  Geyran Yaylası
 

Antalya ili Akseki İlçesinin Sadıklar Köyüne yakın bir  yerde  Geyran Yaylası vardır. Bu Geyran Yaylası’nın ayrıca garip bir öyküsü vardır. Bir bazı yakınlarımı görmek için 06.08.2002 yazında yolumuz Sadıklar köyüne düşmüştü. Bu köye yakın soğuk sularıyla ünlü Geyran Yaylası’ndan söz ettiler. Köydeki yakınlarımızla birlikte bir mesire havası içinde bol malzemelerle arabamıza binip Gevran Yaylası dedikleri bir çeşmenin de bol bol aktığı bir yere geldik.

Bizden başka en az beş, aile daha vardı. Hanımlar mangal başında yemeklerimize hazırlaya dursunlar biz erkekler de çeşmenin başına geçtik. Çeşmede akan sular o kadar soğuktu ki elimizi bir dakika bile durduramazdık. Çok çok soğuk suyu vardı. Hem de  içimi de  çok güzeldi, berrak ve tatlı idi..İçimine doyum olmuyordu.. Bu güzelim sudan çaylarımızı da mangaldaki ateşin üzerine hazırladık. Bizler sbu sohbetimiz sırasında bu Geyran Yaylası’nın bir öyküsü olmalıdır dedim. Bu arada bizimle birlikte olan köyün eski öğretmenlerinden Mustafa Hilmi Atalay” bana dönerek bana izin verirseniz bu Geyran Yaylası ile bir öyküsünü kısaca sizlere anlatayım “ dedi. Bizde iyi olur hocam, buyurun hep birlikte dinliyoruz dedim. Bunun üzerine Emekli öğretmen Mustafa Atalay aynen şunları söyledi:

“ Efendim köyümüz eski adıyla Gravande ( Sadıklar ) köyü resmi hudutları içinde bulunan  Geyran Yaylası çok eskilerde bir genç  kıza ait olduğu söylenir.Bu kız söylentiye göre çok güzelmiş ve isteyeni de çokmuş, lakin  hiç bir kimseyi de  beğenmiyormuş. Bir ara bu kız hastalanmış. Bu ağır hastalıktan sonra  kız ölmüş.Kız ölünce kızın kefenini  çevrede bulunan altı köy tarafından kendi aralarında   pay edilir dek  kızın kefenini  ve  mezarlık için  tüm masraflarını kendi aralarında eşit olarak  pay ederler. Bundan sonra bu altı köy bu yaylaya ortaklaşa sahip olurlar. O yıllarda zamanın sözü geçen adamlarından büyük dedem Ali Zeybek ( Yörede Ger Ali Efe ) diye anılan Kara Ali Efe Geyran Yaylasına diğer köylerin hak sahibi olmaması için çok mücadele verir. Zamanın muhtarını Taa Konya’ya kadar gönderir. Ama bir türlü muvaffak olamaz. Bir sürü mücadele sonucunda ortaklaşa altı köyün ortak malı olur. Dediklerimizin ve yörenin ileri gelen deneyimli adamlarına göre 350,400 yıl kadar önce köyümüz Sadıklar bu günkü Geyran Yaylası Koca oluk mevkiinde imiş. Bir salgın hastalık nedeniyle terk edip bugün bulunduğu yerde nakledilmiştir. Eski köyün mezarlığı ve tarihi ceviz ağaçları bugün hâlâ yayla mevkiindedir.  

Geyran Yaylası o günden bugüne şu altı köyün adı ile anılıyor ve bu köylerin ortak malı olarak işleniyor:  Sadıklar, Aşağı Işıklar, Cemerler, Özenkaya, Taşlıca ve Mahmutlar köyleri tarafından ortaklaşa kullanılmaktadırlar. Adı geçen yaylaya en yakını köyümüz Sadıklar’dır. Geyran Yaylası’nın da birçok kaynak suları bulunmaktadır. Hepsinin suları ertemiz, içmeğe elverişli ve soğuktur. İçlerinde Koca Oluk Suları en meşhur olanıdır. Çevre il ve ilçe köylerinden gelenler tarafından da senenin belli ( Yazın ve güzün ) günlerinde burada ailecek piknik yaparlar. Şimdi bizler Geyran Yaylası Koca oluk sularının bulunduğu yerdeyiz” dedi…

Sadıklar Köyü, Antalya’ ın, Akseki  ilçesinin en tarihi köylerinden biridir. Bu köyden Milletvekilleri ve Milli Mücadele gazi şehit olanlar  birçok Aksekili   kahramanlar vardır. En eski Diyanet Reisi  Ahmet Hamdi Akseki bu köylüdür. Sadıklar’da  koca bir cami vardır. Bu caminin  beratını Sultan Abdülhamit tarafından  1877 yılında verilmiş olup, bu berat yazısı halen caminin  duvarında çerçevili olarak durmaktadır. Köyde taşımalı eğitim olduğundan köy okulu müze haline çevrilmiştir.  Müzede tarihi araç ve gereçler, eski  tüfekler,tarihi silahlar, eski av malzemeleri, köy ihtiyar heyetinde yer alanlar gibi kişilerin fotoğrafları yer almaktadır. Ayrı ünlü efelerden GER ALİ’nin haeyat öyküsü bir  destanı da yer almaktadır. Ben daha önce bir yazımda ( Milliyet Blog:  26 Mayıs 2012 ) ta detaylı olar Ger Ali’den söz etmiştim. Yine bir halk kahramanı olarak yöre bilenen Ger Ali için yazılmış bir  destandan bir iki dörtlük sunmak istiyorum.  

GER ALİ DESANI

Ger Ali dedikleri bir kara dana

Çekti bıçağını çıktı meydana

Doğurmuş böyle bir yiğit ana

Şu dağları devran eder Ger Ali

***

Ger Ali dedikleri ince bir uşak

Omzunda martini, elinde bıçak

Beline sardığı okkalı kuşak

Şu dağları destan eder Ger Ali  

***

Kuyucak pınarı harlayıp akar

Ger Ali kurşunu dağları yıkar

Yağmışlar kumaşı, şala kim bakar

Şu dağları destan eder Ger Ali

***

 Bey dağı’nın arkası bayır değil mi?

Kıratımın yediği çayır değil mi?

Dün geceki düşlerim hayır değil mi?

Vurmadan ürkündüm aslan Ger ali…

 

Anlatan:                             Emekli Öğretmen Mustafa Hilmi Atalay

Tahsili:                              Öğretmen Okulu mezunu

Doğum Tarihi:                  1939

İkamet ettiği yer:              Akseki  / Sadıklar köyü.

Derlemeyi yapan:             Abdülkadir Güler

Derleme tarihi:                 08.08.2002

    

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..